CESAREOV OTAC SLOMLJEN NAKON ŠTO JE SAZNAO DA DIJETE OSTAJE U SPLITU Avenati otkrio sljedeće poteze: 'Dosta mi je navlačenja za nos!'

CESAREOV OTAC SLOMLJEN NAKON ŠTO JE SAZNAO DA DIJETE OSTAJE U SPLITU

Cesare Avenati, 8,5-godišnji sinčić Splićanke Nine Kuluz i Talijana Alessandra Avenatija, do daljnjega ostaje s majkom na Pujankama. Posljednja je to odluka splitskog Općinskog suda od 6. veljače, a koji je ovrhu djeteta bio zakazao danas ujutro, piše Jutarnji list.

ODGOĐENA OVRHA MALOG CESAREA Odluka nastupila zbog sigurnosnih razloga, dječak je sutra u 9 sati trebao ići ocu Talijanu

Razlog odgode? Sigurnosni razlozi. Iako konkretnog objašnjenja nema jer se sud poziva na zaštitu dobrobiti djeteta, kako neslužbeno doznajemo, uzrok se krije u organizaciji masovnog prosvjeda potpore na sam dan ovrhe kada bi, pretpostavljaju upućeni u problematiku, mogao eskalirati i sukob te bi odvođenje dječaka bilo nemoguće bez primjene sile.

Vijest o odgodi ovrhe Cesareova oca Alessandra Avenatija dočekala je na rimskom aerodromu, gdje je sletio iz Torina i čekao let za Split, kada smo mu prvi priopćili odluku splitskog suda.

- Odgoda? Sramota! Pa to je četvrti put da se vraćam kući. Umoran sam od navlačenja za nos. Sada je 14 sati, u Rimu sam na aerodromu, gdje sam stigao iz Torina. Avion za Split je u 18 sati. No umjesto da se konačno realizira pravomoćna presuda, vraćam se kući totalno pregažen, financijski uništen i ogorčen.

Europski sud

Hrvatsko pravosuđe je za mene živi mrtvac, a iduća stepenica će biti Europski sud za ljudska prava, neka vide kako hrvatske institucije poštuju zakone - rekao je za Jutarnji Alessandro Avenati kad smo mu priopćili, dok je na rimskom aerodromu čekao avion za Split, novu odgodu ovrhe. Ne zna više, napominje još, kako “probaviti činjenicu da jedna zemlja ne poštuje vlastite zakone, pravomoćne odluke, ljudske živote”.

Za ovrhu, koja je bila zakazana za danas, Avenati je, uz pristojbu od 1276 kuna, platio 1500 eura povratnu avionsku kartu preko Rima za Torino za sebe, sina i obaveznu pratnju. Usto je rezervirao i splitski hotel za 50 eura, a s obzirom na to da će noćenje morati otkazati, sigurno će i tu platiti penale. Umjesto u Split, vratit će se kući, što će biti još jedan, 200-tinjak eura težak trošak nove avionske karte.

Sudski presedani

Na upit je li već bio dogovorio detalje oko preuzimanja sina, odnosno je li trebao ići pred stan ili, pak, radi sigurnosnih razloga na tajnu lokaciju, Avenati kaže da je sve trebalo biti dogovoreno čim sleti u Split.

- Detalje ne znam. Samo sam upozorio da se opet ne dogodi da nema prevoditelja. Uz prevoditelja treba biti prisutna i psihologinja, a valjda i djelatnici Interpola koji bi se s nama vraćali u Italiju. Cesareova sobica je i dalje spremna. Nada ne jenjava da će on kad-tad u njoj noćiti, iz nje odlaziti u školu... I može Nina svašta pričati, da sam ovakav ili onakav, da ne dolazim kod sina niti da ga zovem, ali podsjetit ću da je svaki moj posjet dosad bio čisti debakl u kojem nisam imao ni pet minuta mira sa sinom - zaključuje Avenati.

S druge strane, Nini Kuluz je laknulo na neodređeno vrijeme, a njezin odvjetnik Mišo Živaljić zadovoljan je ishodom, ali ipak ne sasvim.

- Djelomično sam zadovoljan jer sam tražio obustavu ovrhe zbog proteka vremena, a sud je ovrhu samo odgodio. U vremenu ispred nas treba gledati dobrobit djeteta. Nadam se primjeni Haaške konvencije u kojoj se navodi da ovrhu, ako se ne može provesti nakon nekog vremena, treba obustaviti. U nekim zemljama gdje se nakon četiri godine nije mogla provesti ovrha je obustavljena, a strani koja ju je inicirala država isplaćuje odštetu od par tisuća eura. Došli smo do situacije da u Hrvatskoj stvaramo novi presedan da ovrha traje deset godina - kaže odvjetnikMišo Živaljić.

Neovisni pravnici s kojima smo razgovarali o ovom slučaju složno kažu da “ovu ovrhu može obustaviti jedino njezin inicijator - dakle otac ili dječakova punoljetnost, što pokazuje sudska praksa”.

Splitski je sud zaključak o odgodi donio po službenoj dužnosti, a ne na temelju posljednjeg zahtjeva Nine Kuluz kojim predlaže obustavu. Inače, Živaljić se žalio Županijskom sudu u Zagrebu nakon lanjske odbijenice za odgodu, a u tom rješenju zagrebačkog Županijskog suda navedeni su razlozi zbog kojih smatraju da se predaja djeteta treba provesti. Navode, među ostalim, da majka nije dokazala niti jedan razlog zbog kojeg bi trebalo zabraniti povratak djeteta u Italiju.

Osuđena u Italiji

Podsjetimo, Avenati od kraja prošle godine ima isključivo pravo na roditeljsku skrb jer je na torinskom sudu N. Kuluz nepravomoćno osuđena na tri godine i četiri mjeseca zbog odvođenja Cesarea izvan Italije bez suglasnosti oca. Istom odlukom joj je oduzeta i roditeljska skrb koju je do tada dijelila ravnopravno s Avenatijem, donosi Jutarnji list.

Naslovnica Forum

Najčitanije