NOVI DETALJI IZ OSJEČKOG DOMA ČIJE JE STANJE ZAPREPASTILO SVE Ravnatelj tvrdi da mu je sve namješteno, korisnica: 'Sad mi je jasno zašto sve čiste'

NOVI DETALJI IZ OSJEČKOG DOMA ČIJE JE STANJE ZAPREPASTILO SVE

Užasni prizori s fotografija snimljenih u Centru za pružanje usluga u zajednici JA kao i TI, kako se danas zove nekadašnji Dom za psihički bolesne odrasle osobe Osijek, a prema kojima malobrojni korisnici stacionara ove ustanove žive u nehumanim i nehigijenskim uvjetima, šokirali su hrvatsku javnost, donosi Jutarnji list.

EKSKLUZIVNO: SLIKE UŽASA IZ DOMA U OSIJEKU Dvije žene brinu o 32 nepokretna štićenika, sobe se ne čiste, u krevetima crknuti miševi i poderane plahte

Dan nakon što su šokantne fotografije izašle u javnost, još se ne zna sudbina ravnatelja koji je od Ministarstva dobio 30 dana da popravi uvjete, a rok je počeo teći 24. siječnja.

Posjetili smo dom čije je uvjete inspekcija Ministarstva socijalne politike ocijenila nezadovoljavajućim i sutuacija se činila boljom.

- Sad mi je jasno zašto danas sve peru i čiste - rekla je jedna korisnica kad je vidjela novinare.

Ladislav Lamza, koji već 16 godina obnaša dužnost ravnatelja ove ustanove u kojoj radi dulje od 30 godina, tvrdi da je većina onoga što je snimljeno, a što je Jutarnji list objavio u petak, i zbog čega je ustanovu posjetila inspekcija Ministarstva socijalne politike, “namještaljka i podmetanje”.

Tijekom vikenda

Darko Lazar, povjerenik Sindikata Klas, manjinskog u ustanovi, ne dovodi u pitanje autentičnost fotografija.

- To što je na slikama je bilo tako, ali zato što je tako namješteno. Učinili su to preko vikenda, kada nije bilo spremačice, ciljano, smišljeno i inscenirano. Podmetnuli su i dekubitus i miša, a to nije realna slika stacionara. Riječ je o grupi neradnika iz ove ustanove, koji ne žele napredak - rekao je Lazar tijekom obilaska prostorija u kojima je sve blistalo i mirisalo.

Korisnica Zvjezdana Krpeljević nam je, pak, navela da je ravnatelju prijavljivala medicinske sestre “koje su korisnicima nuždu brisale jastučnicama”.

- Neki ne žele raditi i samo se bune. Ako neće raditi, neka odu, ima drugih koji bi radili - rekla je Zvjezdana.

- Iza ovoga stoji manji broj radnika koji ne prihvaća projekt deinstitucionalizacije ustanove, pa se služe nedopuštenim metodama i neutemeljeno prezentiraju stvari onakvima kakve nisu - tvrdi Lamza koji se već dva mjeseca nalazi u postupku razrješenja s dužnosti. Podsjetimo, riječ je o predvodniku deinstitucionalizacije u Hrvatskoj, projektu izdvajanja osoba s mentalnim poteškoćama iz ustanove i njihovo smještanje u stambene zajednice.

Kulminiralo nedavno

Osječki Dom jedini je od 27 u Hrvatskoj ušao u taj projekt prije šest godina i do sada je 80 nekadašnjih stanovnika Doma premješteno u stanove i kuće. Projekt bi se prema planu Ministarstva, koji je potpisala ministrica Nada Murganić, trebao završiti do kraja ove godine.

- Optužuju me nezadovoljni radnici. Odgovorno tvrdim da je dekubitus na fotografijama podmetnut, a i inspekcija je utvrdila da ga nema - tvrdi ravnatelj, koji je, kaže, u petak prijepodne primio i prijetnje smrću. Ističe da u ustanovi manjina radnika terorizira većinu, a to su nam anonimno rekli i neki radnici.

Anto Šakić, povjerenik Sindikata socijalne skrbi, u kojem je 80 posto zaposlenih u ustanovi, odbacuje tvrdnje da su fotografije namještene.

- Nije istina da je netko nešto namještao. Inspekcija je bila ovdje, sve su slikali i obavili svoje. To se nalazi u nalazu i vjerojatno su slike identične onima koje su objavljene u Jutarnjem. Ovakvo stanje je unazad mjesec dana i kulminiralo je zbog manjka radnika jer ravnatelj nije uzimao zamjene za radnike na bolovanju - rekao je Šakić za Jutarnji list.

 

 

Ravnatelju, kako se takav užas može podmetnuti?

Sve je namještaljka i podmetanje, tvrdi ravnatelj Centra JA kao i TI iz Osijeka. U tom je stacionaru inače izvrsno, ali su radnici neradnici sve podmetnuli “preko vikenda” i “pozvali inspekciju”.

Teške dekubituse na tijelu pacijenta, prostoriju WC-a prekrivenu više dana starim fekalijama, poluraspadnutog miša koji se već gotovo stopio s madracem na kojem spava pacijent - sve su to neradnici podmetnuli. Koliko su dugo i uporno radnici smještali ravnatelju?

Možda još od rujna lani, kad je stručni tim odlučio, nakon više apela, pismenim putem (!) obavijestiti ravnatelja o “lošoj kvaliteti pruženih usluga”, što su u evidenciji pronašli inspektori Ministarstva. Možda su već tada počeli rasturati vešeraj, trgati krevete, prljati posteljinu, prestali presvlačiti pacijente. Ili su u akciju krenuli tek tjedan dana kasnije, kad je stručni radnik, imenom i prezimenom - opet pismeno - poslao konkretan prijedlog kako poboljšati uvjete. Ili tek 29. prosinca kad su ravnatelja ponovno molili da nešto poduzme?

Činjenica je, kako nam je i sam ravnatelj rekao prvi dan, da nitko nije “pozvao inspekciju”. Ogorčeni radnici napravili su sredinom siječnja fotografije stacionara - one koje je Jutarnji list jučer objavio - i poslali ih velikom broju stručnjaka, uključujući ministricu Nadu Murganić. Hitno je pozvala ravnatelja na razgovor, a istovremeno je uputila inspekciju u njegovu ustanovu.

I inspektori su, doznajemo, napravili niz fotografija. Nismo ih vidjeli, ali je iz njihova nalaza očito što su zatekli. Možda su radnici marljivo i dalje održavali strahotu. I to tako lukavo da ništa od toga ravnatelj mjesecima nije ni naslutio.

A očito su ga lagali i o koječemu drugom. U ustanovi je, kaže ravnatelj, bilo 16 inspekcija “i nisu našli ništa”. No, sanitarna inspekcija u svojem nalazu od 24. ožujka lani naređuje ravnatelju da hitno sanira oštećene zidove i stropne površine, da ih očisti i oliči, da osigura vrata i dovratke te primjereno skladišti medicinski otpad. Inspektorat rada pokrenuo je prekršajni postupak na sudu, a ravnatelj je i pravomoćno osuđen te je trebao platiti novčanu kaznu.

Vjerojatno mu smješta i Upravno vijeće, ministrica Murganić, a očito i dio korisnika. Opaska korisnice koja je jučer slučajno srela naše reportere vjerojatno govori više od svega. Aaaa, sad shvaćam zašto danas sve čiste i peru... (Kristina Turčin)

Naslovnica Forum

Najčitanije