StoryEditorOCM
ForumTISUĆE LJUDI NA POGREBU PRERANO PREMINULOG GLUMCA

U tužnoj povorci brojna poznata lica, kolege se od Glogovca oprostile dirljivim govorima

Piše Jutarnji.hr
12. veljače 2018. - 19:43
sahrana

Poznati srpski glumac Nebojša Glogovac pokopan je u ponedjeljak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u tišini, bez glazbe i govora, piše Jutarnji list.

Na Novom groblju je na pokopu bilo tisuće ljudi, javljaju srpski mediji. Među ožalošćenima bilo je mnogo Glogovčevih kazališnih i filmskih kolega, školskih kolega, članova obitelji i prijatelja, između ostalih Nikola Đuričko, Dule Savić, Radoš Bajić, Emir Kusturica, Zoran Cvijanović, Voja Brajović, Milena Dravić, Dragan Bjelogrlić i Jagoš Marković.

 

Velikana srpskog glumišta ispratio je mitropolit Amfilohije Radović, umjesto patrijarha Irineja koji je bio spriječen, iako je jako cijenio Nebojšu Glogovca, kako prenosi Blic.

Ožalošćeni su ga u koloni ispratili do groba gdje je pokopan u tišini uz suze i jecaje.

Komemoracija Nebojši Glogovcu održana je prije pokopa. Na komemoraciji u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), Glogovčevoj matičnoj kazališnoj kući, prijatelji i kolege oprostili su se nazivajući ga "kraljem glume" i "nedostižnim herojem istine", ocijenivši kako je njegovim odlaskom "napukla" kazališna mapa regije.

"Napukla je kazališna mapa regije. Potresla se filmska industrija. Pulska arena se nakrivila. Cijela regija je postala kuća žalosti", poručio je na komemoraciji Nebojši Glogovcu redatelj Slobodan Unkovski.

Srdan Golubović, u čijem je filmu "Klopka" igrao i Glogovac, umrlog je glumca nazvao "nedostižnim herojem istine", ocijenivši da je bio "jedan od najboljih glumaca koji su stali na bilo koju scenu bivše Jugoslavije" i "jedan od najboljih glumaca s ovih prostora koji su hodali ispred filmske kamere".

Od Glogovca su se došle oprostiti i njegovi najstariji kolege, glumica Branka Veselinović (99) i Vlasta Velisavljević (91), a komemoracija je počela snimljenim video-izvatkom iz "Hamleta", posljednje predstave i posljednje uloge koju je Glogovac odigrao 13. prosinca 2017.

Komemoracija u JDP završena je posljednjom scenom iz "Hamleta" u kojoj Glogovac izgovara riječi: "Umrijeti, spavati, možda sanjati".

Glumačka postava JDP-a je izišla na scenu s velikom crno-bijelom fotografijom Nebojše Glogovca na zastoru u pozadini i uz pjesmu "Pamtim samo sretne dane" Gabi Novak, a posljednju počast cijela dvorana odala mu je stojeći, dugim aplauzom.

Preminuo je u petak 9. veljače u Kliničkom centru Srbije u Beogradu, nakon kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini života.

18. travanj 2024 03:08