StoryEditorOCM
ForumVALENTINOVO PADA NA ČISTU SRIJEDU

Don Mario Matković: Zaljubljeni bi umjesto na večeru, trebali otići na misu

Piše PSD
13. veljače 2018. - 10:23
Izrezak_valentinovo.JPG

 

Novovalno Valentinovo, udomaćemo kod nas u razdoblju nakon Domovinskog rata, ove godine pada na Čistu srijedu, to jest blagdan Pepelnice kao uvertire u korizmeno razdoblje. Koliko je rečena okolnost važna? Pa, ateistima ne osobito, no onima koji su naumili s partner(ic)om izići u restoran na biftek ili kakvu peku – a vjernici su - mogla bi pokvariti gurmanske planove jer Pepelnica propisuje jedan od najstrožih dana posta i nemrsa u godini.
Kuriozitet je da se slično preklapanje posljednji put dogodilo davne 1945. godine, ali i da sljedeće kalendarski pada relativno brzo: 2024. godine, te opet pet godina kasnije; nije zgorega odmah planirati... - piše Slobodna Dalmacija.

Šalu na stranu, a riječju pastira rečeno – štoviše, onoga iz crkvenih redova – srijeda pred nama divan je dan, kao stvoren za lišavanje od nepotrebnih, površnih rituala u ime davanja prednosti molitvi i istinskom zbližavanju u Kristu. Poručio je to, naime, žrnovački župnik don Mario Matković, jedan od svećenika koji riječ Božju rado širi i koristeći se stečevinama suvremenog društva, to jest rabeći alate poput Facebooka da bi bio bliži pastvi.

- Vjernici znaju da je Pepelnica koja prethodi korizmi dan kad treba postiti i ona ima prednost nad – također svecem – dakle danom svetog Valentina, po meni često pogrešno interpretiranim. Naime, blagdan svetog Valentina ima puno dublju poruku ljubavi i odricanja, te tolerancije i nenasilja, od one što je promoviraju trgovci i druge interesne skupine koje eksploatiraju kalendarskog sveca. Stoga je preklapanje s Čistom srijedom idealno za stavljanje naglaska na prave vrijednosti i istinsku bliskost. Riječju, umjesto da s partner(ic)om odete na večeru – pa makar i laganu, riblju - i/li trošite novac na darove, zajedno se pomolite, otiđite na svetu misu – poručio je u narodu omiljeni don Mario, ne zaboravivši ni one koji su na tzv. Dan zaljubljenih sami.

- Ljubav prema Kristu i prema bližnjemu svome veća je od svih drugih ljubavi. Poštujte Pepelnicu, pojedite jedan skromniji obrok i kroz to simbolično odricanje ojačajte vjeru koja vam, u konačnici, može u život poslati pravu osobu uz zagovor Duha Svetoga. Oni koji su, pak, već osjetili milost istinske ljubavi prema izabraniku, neka na dan svetoga Valentina, odnosno Pepelnicu, Gospodinu kroz molitvu ne propuste zahvaliti na tome – napomenuo je naš sugovornik, karizmatični žrnovački župnik don Mario.

Budući da Dan zaljubljenih ove godine pada na Čistu srijedu koja označava post i nemrs, mnogi od onih koji poštuju ovu vjersku tradiciju bit će uskraćeni za romantični zalogaj povodom obilježavanja Dana zaljubljenih. Ako se ipak u potpunosti ne pridržavate navedenih načela, pa postite tako da taj dan ne jedete mesne proizvode, moći ćete se počastiti nekim od ribljih ili nekih drugih specijaliteta. Splitski restorani imali su na umu da se ove godine Valentinovo poklopilo s Čistom srijedom, pa je većina lokala ponudila šaroliku ponudu koja uključuje i meso i ribu te vam ostavljaju na volju da izaberete ono što želite, sukladno vjerskim običajima.

- Imali smo na umu da je Čista srijeda, no, meni nismo mijenjali. Posjetitelje nismo ograničili na suženi izbor i porcije, već smo im zbog toga ostavili otvorene jelovnike, gdje će moći pronaći i meso i ribu, pa tko što želi - kazala nam je Antonija Radić, vlasnica restorana "Artičok".

Na sličnu ponudu, koja uključuje i mesne i riblje zalogaje, naletjeli smo i u restoranu „Re di mare“ i bistrou „Toć“. Voditelji i kuhari obaju lokala pobrinuli su se da se za svakoga nađe po nešto, pa nisu radili isključive jelovnike.
Bacili smo oko i na ponude ostalih splitskih restorana i uglavnom je isto i kod njih. Oni koji će taj dan postiti, a u glavi su im slasni ćevapi s kapulom i ajvarom ili kajmakom, ipak će svoje gušte morati odgoditi za neki drugi dan.

 

25. travanj 2024 03:09