StoryEditorOCM
ForumTRI MJESECA U PRITVORU ZBOG LAŽNE OPTUŽBE ZA SILOVANJE

Mladog taksista putnica optužila za pokušaj napastovanja, a onda je počela mijenjati iskaze...

Piše Hajdi Karakaš Jakubin, Marin Dešković
13. veljače 2018. - 14:34
taksist

 

Slučaj navodnoga silovanja u kombiju pored narodnjačkoga kluba NEC u Savskoj, iz rujna prošle godine, kada je 27-godišnjeg zagrebačkoga taksista prijavila 30-godišnja djevojka, nedavno je okončan obustavom istrage protiv taksista jer je otkriveno da ga je djevojka lažno prijavila. Taksist je zbog optužbi za silovanje u istražnome zatvoru proveo tri mjeseca, a državno odvjetništvo je tijekom istrage provelo niz vještačenja koje je potvrdilo njegove tvrdnje - piše Jutarnji.hr

Istina pobijedila

“Drago nam je da se na kraju ipak utvrdila istina”, rekao nam je jučer odvjetnik Ivan Orešković koji je branio taksistu. Čitava priča je počela krajem rujna prošle godine kada je policija zaprimila prijavu 30-godišnje djevojke koja je rekla kako je u klubu upoznala mladića koji ju je pozvao u svoj kombi ponudivši joj drogu.

Sama se ozlijedila

Iz zezancije ju je prebacio preko ramena te odnio u kombi, no zatim ju je u kombiju počeo napastovati, skidajući joj na silu gaćice i govoreći joj da će “sad dobiti svoje”. “Skinuo mi je gaćice te mi gurao prst u vaginu”, ispričala je policajcima, dodavši da ju je taksist nakon toga počeo rezati po rukama nekim kandžama ili žiletom. Kako je utvrđeno, djevojka je na rukama imala rezne rane, međutim, vještaci su utvrdili da se najvjerojatnije radi o samoozljeđivanju jer su tragovi rezova takvi da su morali biti počinjeni dok je ruka bila u mirovanju, a ona je tvrdila da se čitavo vrijeme otimala.

No, ključno je bilo to što je djevojka u svojim iskazima bila proturječna. Nakon što joj je policija pokucala na vrata, policajcima je ispričala tri različite verzije priče. Kada su je doveli u postaju na Trešnjevci, rekla im je da je u pitanju pokušaj silovanja. Nakon što su je policajci prevezli u postaju na Trnju, koja je bila nadležna za područje gdje je događaj prijavljen, ispričala je da ju je taksist silovao prstom.

Tuži državu

Na drugome, ponovljenome ispitivanju, kada je istraga već trajala, ponovno je promijenila iskaz i rekla da ju je samo pokušao silovati prstom. U tome, tvrdila je, nije uspio jer je vikala i udarala nogama o unutrašnjost kombija. U svojoj obrani taksist je, pak, tvrdio da je s djevojkom iz noćnoga kluba doista došao do svojega kombija jer je mislio “da bi između njih nešto moglo biti”, no da je ona kada su ušli u kombi odjednom počela vikati da ju on želi silovati iako joj ništa nije napravio.

- Forenzički je dokazano da nije upetljan u gnjusni čin. Iza nas su četiri mjeseca užasa i dokazivanja. U istražnom zatvoru tih mjeseci mu se srušio svijet. Kad s takvom etiketom uđete u zatvor, zamislite samo kako su ga tretirali. Izgubio je u međuvremenu posao. Tri godine karijere koju je do tada gradio, srušile su mu se preko noći. A čim je izašao iz zatvora, krenuo je psihijatru.

U pritvoru su ga kljukali antidepresivima. Krenuo je živjeti ispočetka, od nule. Pritišće ga kredit i davanja državi s kojima je u zaostatku. I da, tužit ćemo državu za naknadu štete – rekla je majka taksista koja nikad nije izgubila povjerenje u sina. Djevojka koja je oblatila njezinog sina, kaže, nikad im se nije javila. Baš kao ni njezina obitelj. U njegovu nevinost od samog početka su bili uvjereni i prijatelji te taksisti kojima je, njegovim uhićenjem, dodatno srozan ugled i profesionalnost.

24. travanj 2024 02:45