FRANKA IDE NA EUROSONG! 'Djevojčica u meni nikad nije prestala sanjati. I sad se taj san ostvaruje! Presretna sam!'

FRANKA IDE NA EUROSONG!

Na ovogodišnjem 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i Republiku Hrvatsku predstavljat će Franka Batelić, mlada glazbenica snažnoga i školovanoga glasa, koja će nastupiti s pjesmom "Crazy". Autor glazbe je Branimir Mihaljević, a autorica teksta Franka Batelić, koja će svoje prve dojmove iznijeti popularnome HRT-ovu glazbenom uredniku i voditelju Zlatku Turkalju Turkiju u emisiji "Drugi dio dana" na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 2) u utorak, 13. veljače, s početkom u 14.00 sati, piše Jutarnji.

Franka je dosad izdala 12 samostalnih pjesama i ostvarila tri gostovanja na drugim pjesmama. Njezina pjesma "S tobom", nastala nakon četverogodišnje stanke, pokazala je koliko je publika željna pop-glazbe: po broju emitiranja singl joj je na vrhu top-ljestvica, a iznimno je popularna i na YouTubeu na kojemu je dosad zabilježila više od dva milijuna pregleda.

Šime Eškinja

Srećko Rundić

 

Mlada glazbenica pjevanjem se bavi od treće godine. Pjesmom "Ruža u kamenu" 2008. osvojila je nagradu gledatelja na Hrvatskome radijskom festivalu (HRF), a ta je pjesma osvojila i članove Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision - OGAE), koja okuplja četrdesetak europskih klubova ljubitelja Eurovizije te je pobijedila u konkurenciji od 28 pjesama.

Godine 2009. nastupila je na tadašnjemu HRT-ovu natjecanju za pjesmu Eurovizije Dora s "Pjesmom za kraj", a hrvatski ljubitelji Eurovizije drugi su je put izabrali za predstavnicu na glazbenome natjecanju Središnje udruge obožavatelja Eurovizije (franc. Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision - OGAE) pod naslovom OGAE Song Contest.

 

S pjesmom "Na tvojim rukama" nastupala je na 18. HRT-ovu natjecaju za pjesmu Eurovizije Dora. Godine 2011. izdala je pjesme na engleskome jeziku naslovljene "On Fire" i "Run" te doživjela uspjeh i izvan Hrvatske. Osvojila je nominacije za novoga izvođača godine za glazbene nagrade Zlatna Koogla i Porin te pobijedila u četvrtoj sezoni popularnoga HRT-ova "Plesa sa zvijezdama". Jedno je od važnijih ostvarenja i Beyoncéin izbor Franke za predizvođača na njezinu koncertu u Areni Zagreb 2013., kao i sudjelovanje u rusko-ukrajinsko-američkoj produkciji baleta "The Great Gatsby" 2017., gdje je bila jedina vokalna solistica.

- S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonyja Cetinskog 'Nek ti bude ljubav sva', kad nas je 1994. godine predstavljao na Euroviziji. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: 'Tako će i Aka, tako će i Aka'. Ta djevojčica u meni nikad nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje! Predstavljat ću Hrvatsku radioteleviziju i Republiku Hrvatsku na Euroviziji. Ovom prigodom želim zahvaliti Hrvatskoj radioteleviziji na pozivu i iskazanome povjerenju. Moj tim i ja svjesni smo odgovornosti koju ovo predstavljanje donosi, spremni smo na izazov i dat ćemo baš sve od sebe da u Portugalu u svibnju Republiku Hrvatsku predstavimo na najbolji mogući način - izjavila je za Hrvatsku radioteleviziju Franka Batelić.

Srećko Rundić

Srećko Rundić

 

Ovogodišnje 63. natjecanje za pjesmu Eurovizije održat će se od 8. do 12. svibnja u glavnome gradu Portugala - Lisabonu. Bit će to prvi put u povijesti da će Portugal biti domaćin toga najvećega glazbenog natjecanja, zaslugom njihova prošlogodišnjeg predstavnika Salvadora Sobrala, koji je s pjesmom "Amar Pelos Dois" očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu poslije 53 godine od njihova prvoga sudjelovanja.

Natjecanje će se održati u Altice Areni, a kroz trodnevni šou-program gledatelje će voditi Catarina FurtadoDaniela RuahFilomena Cautela i Sílvia Alberto. Sudjelovat će 43 države, čime je izjednačen rekord iz 2008. i 2011. godine. Slogan je ovogodišnjega natjecanja za pjesmu Eurovizije "Svi na okup!" (eng. All Aboard), koji nas poziva da se okupimo na jednome mjestu i zajedno proslavimo glazbu i kontinent, dok stilizirane varijacije školjke, morske trave, planktona ili meduze i ostala živa bića koja se mogu pronaći u vodenome ekosustavu predstavljaju logotipove natjecanja.

Kroz te se varijacije logotipova želi prikazati kako su ključne teme različitost, poštovanje i tolerancija. Poluzavršna će se natjecanja održati 8 i 10. svibnja, a završna je večer na rasporedu 12. svibnja.

Ždrijebom je odlučeno kako će se Republika Hrvatska natjecati u drugome dijelu prve poluzavršnice 8. svibnja u Altice Areni u Lisabonu. Tako će se, primjerice, u našoj skupini natjecati i Makedonija, Bugarska, Irska, Švicarska i Grčka, dok su u drugoj poluzavršnoj večeri Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska i druge države. Točan redoslijed svih nastupa bit će poznat u ožujku.

- Vjerujemo da ćemo ove godine nastaviti uspješan niz nastupa Hrvatske radiotelevizije i Republike Hrvatske na Euroviziji. Nakon Nine Kraljić koja se plasirala u završnu večer Eurovizije 2016. godine te izvrsna nastupa Jacquesa Houdeka prošle godine, vjerujemo da će i Franka Batelić ostvariti naš osnovni cilj - plasman u završnu večer i tako nas na najbolji način predstaviti u Lisabonu - istaknuo je voditelj HRT-ova tima za natjecanje za pjesmu Eurovizije (ESC) Tomislav Štengl.

Sve tri eurovizijske večeri moći će se pratiti uživo na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT - HTV 1), na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT - HR 2) te putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Podaci o svim pojedinostima, zanimljivostima i pripremama Franke Batelić za nastup na 63. natjecanju za pjesmu Eurovizije redovito će se objavljivati i na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i eurosong.hrt.hr te na HRT-ovu profilu na Facebooku, piše Jutarnji.

Naslovnica Forum

Najčitanije