StoryEditorOCM
ForumUŽIVO SA SUĐENJA D. KOMŠIĆU

Psihijatri su govorili o mentalnom zdravlju ubojice koji je Kristinu (18) ubo 73 puta!

Piše Dušan Miljuš / Jutarnji list
23. veljače 2018. - 14:11
David Komšić

U 10 sati nastavljeno je suđenje Davidu Komšiću (20), optuženom da je 22. veljače prošle godine ubio 18-godišnju Kristinu Krupljan.

Kako doznaje Jutarnji list, odvjetnik Alen Kubat iz odvjetničkog ureda Veljka Miljevića predat će predsjednici sudskog vijeća Sanji Mazalin dva podneska Veljka Miljevića, branitelja optuženog Davida Komšića.

Ovdje uživo pratimo tijek suđenja:

------------------

NOVO 12:30 Zbog smrtnog slučaja u obitelji člana sudskog vijeća nastavka suđenja neće biti u utorak, kako je bilo ranije predviđeno, kada su trebali ispitani psihijatrica i psiholog. Termin sljedeće rasprave odredit će se naknadno.

11:40 Oba roditelja osjećaju veliku krivnju i nose veliki teret zbog ovog događaja, a Davidova majka često posjećuje grob ubijene Kristine na što ju navodno potiče David.

Razgovor stručne savjetnice suda Matee Babić s Davidovim roditeljima obavljen je u zagrebačkom Županijskog sudu 13. studenog prošle godine.

Predočila je kako su postupci pred Općinskim kaznenim sudom na štetu Kristine Krupljan obustavljeni. David Komšić je odgovarao i zbog gaženja pješaka zbog čega je kažnjen na dvije godine, koja mu je preinačena na godinu i dva mjeseca, a protiv njega se vodila istraga zbog oštećenja tuđe stvari i razbojništva, te je ta optužnica potvrđena.

Stručna savjetnica suda je s Davidom Komšićem razgovarala 17. studenog prošle godine u istražnom zatvoru. Izbjegavao je vizualni kontakt, davao je kratke odgovore, a imao je potrebu opširno obrazlagati nešto što se od njega nije ni zahtijevalo. Okolnost da je u istražnom zatvoru je dobro podnosio i dobro se prilagodio, poštivao je kućni red, a smatrao je potrebno istaknuti redovne odlaske psihijatru. Često se budio noću i sanjao Kristinu Krupljan i čovjeka kojeg je pregazio autom, pa je zbog toga uzimao tablete za spavanje. Za sve što se dogodilo smatrao je krivom tu nesreću.

Radi se o emocionalnoj nestabilnoj osobi, slabije samokontrole i snižene tolerancije na frustracije. Osjećaj krivnje je verbalizirao bez posebnih upita i nastojao je smanjiti vlastitu odgovornost i u skladu s tim su njegova očekivanja. Bio je pristojan u razgovoru, ali orijentiran je na materijalno. Od ranije dobi je tražio da ga se tretira kao odrasliju osobu, želio se isticati, navela je stručna savjetnica u svom izvješću.

Prema dobivenim podacima potječe iz stabilne obiteljske zajednice, koju je i on doživljavao kao oslonac, a međusobno su i povezani.

Osjećaj krivnje osjeća više zbog srama prema obitelji, a manjeg je osjećaja empatije. "Kraći fitilj", "impulzivnost", drskost prema roditeljima, što su isticali i roditelji i David Komšić, uobičajeni su za adolescente. Imao je grandiozne ideje za budućnost, bez konkretnih planova.

Dvije godine koje su prethodile ubojstvu svakodnevno je konzumirao marihuanu, a u večernjim izlascima s prijateljima alkohol i kokain. Jedini uzor u životu bio mu je otac.

------------------

11:20 Stručna suradnica Matea Babić u uvodu svog izvješća navela je od koga je sve prikupljala podatke o osobnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića, među ostalim i od Centra za socijalnu skrb Pešćenica, općinskog suda i drugih nadležnih institucija.

Prema izvješću on je najmlađe od troje djece, koji je odrastao u patrijarhalnoj obitelji, te da je do adolescentne dobi dominantnu ulogu u njegovu odgoju imala majka, a nakon toga je odnos s ocem postao prisniji. Roditelji su prema Davidu bili brižni i prosječno zahtjevni.

Davidov otac je uglavnom radio kao ugostitelj, a po preseljenju u Zagreb 2010. godine vodi kafić. 2016. godine su otvorili hotel, a oni preselili u drugu kuću. Briga i odgoj oko djece većinom je bila briga majke, koja je ostavljala dojam požrtvovnog roditelja, od autoritarnog do popustljivog, trudeći se primjereno odgovarati na emocionalne potrebe djece, postavljajući određena ograničenja. Komšići žive u komfornoj kući za koju otplaćuju kredit i dobrih su imovinskih prilika.

Davidova majka nakon ubojstva pala je u depresiju, nastojala je tražiti objašnjenje gdje je pogriješila u odgoju. I ona je nakon preseljenja u Zagreb 2010. godine pomagala suprugu oko kafića, a voditeljica je hotela. Njezin pokojni otac posjedovao je benzinske crpke.

Čuli smo tako da Olivera Komšić ima brata koji živi u Kiseljaku s majkom, jednu sestru u Zagrebu i jednu koja živi u Beču. Obitelj Ive Komšića živjela je na selu i bavila se poljoprivredom, a Ivo Komšić ima tri sestre, od kojih dvije žive u Kiseljaku i Kreševu, a jedna u Zagrebu. Nitko u obitelji nije bio alkoholičar niti duševno bolestan. Ivo Komšić, Davidov otac je ugostitelj i cijeli radni vijek je proveo u struci. Nakon ubojstva ponovo je postao pušač.

On je za sebe rekao da je u odgoju djece bio popustljiviji, a supruga je bila stroža. Nakon završetka škole David je bio više orijentiran na njega. Njegovi roditelji vjenčali su se 1991. godine. Kći Iva rođena 1992. godine živi s roditeljima i 2014. godine imala je tešku prometnu nesreću zbog koje je bila 19 dana na intenzivnoj njezi u sarajevskoj bolnici. Davidova sestra Matea rođena je 1993. u Sarajevu i živi s roditeljima, studentica je menadžmenta. David je najmlađe dijete i on je rođen u Sarajevu, čitala je svoje izvješće stručna suradnica suda Matea Babić.

Potom je navela dječje bolesti Davida Komšića, te rekla kako je u 11. godini na nogometnom treningu dobio udarac kopačkom u oko zbog čega je dvaput operiran u KB Dubrava.

Nakon toga javljale su mu se dvoslike, roditelji su primijetili da je "kraćeg fitilja" i impulzivniji. Roditelji su ga procjenjivali kao živahno dijete, a Davidova majka je češće odlazila na roditeljske sastanke u školi. U 8. razredu postao je neposlušniji i počeo izostajati s nastave, pa se otac više uključio u odlaske na informacije u školu. Bio je prosječan učenik, a nakon ozljede oka počeo je teže savladavati gradivo i izostajati s nastave. Te poteškoće su se intenzivirale u 7. razredu zbog čega je obitelj Komšić ubrzala preseljenje u Zagreb u ljeto, pred početak škole.

David je više vremena provodio sa sestričnama, kako bi što lakše podnio promjenu sredine, pa su ga upisali i u školu koje su pohađale njegove sestrične. Roditelji su rekli da se nije dobro snašao, izostajao iz škole, radio je disciplinske prijestupe zbog čega su u školu pozivali roditelje.

Nakon završetka osnovne škole David Komšić je upisao privatnu strukovnu školu koju nije uspio završiti zbog nezainteresiranosti, pa je sve više vremena provodio u obiteljskom kafiću.

Kristinu je upoznao u 8. razredu, sjedili su zajedno u klupi. Isprva se radilo o dječjoj ljubavi, neprestano su bili kod Kristine ili Davida, a Kristina je znala često prespavati i kod Davida u kući pa su je doživljavali kao dio obitelji.

U 2015. godine primijećeni su prve nesuglasice zbog obostranih ispada ljubomore, a veza je postala turbulentna, obilježena neprestanim mirenjima i svađama. Davidovi roditelji pokušali su stupiti u kontakt s Kristininim roditeljima nakon jedne policijske intervencije, što su oni odbijali. Konzumirao je lake droge, a prema kazivanju roditelja prilikom noćnih izlazaka s prijateljima znao se opijati.

------------------

11:00 Tužiteljica Natalija Slavica prijedlog za izdvajanjem izvješća stručne savjetnice smatra neutemeljenim i nezakonitim. Je, prema zakonu o sudovima za mladež u postupcima prema mlađem punoljetniku pribavit će se podaci o osobnim i obiteljskim prilikama optuženika. Tužiteljica smatra da je sud pravovremeno zatražio izvješće stručne suradnice suda tim više što je optužnica potvrđena 20. listopada 2017. godine, a izvješće je napravljeno za potrebe pripremnog ročišta kaznenog postupka. Tužiteljica smatra da je navedeno izvješće legalno i legitimno i smatra da takvo izvješće treba biti u spisu i da se na okolnosti iz tog izvješća ispita viša stručna savjetnica suda Matea Babić.

Iz podneska obrane od 21. veljače osim što su pobrojani članci Zakona o kaznenom postupku nije argumentirano objašnjeno zbog čega bi izvješće stručne suradnice suda bilo nezakonit dokaz, navela je u svom odgovoru tužiteljica. Podsjetila je da je izvješće Centra za socijalnu skrb manjkavo koje je nakon ispitivanja djelatnica Centra izgubilo kredibilitet i postalo metodološki upitno, te je sudu jedino prihvatljivo i ispravno i zakonito izvješće stručne suradnice suda.

U odnosu na prijedlog obrane za isključenjem javnosti ako sud odbije prijedlog obrane da se ne ispituje Matea Babić tužiteljica to smatra neutemeljenim budući da je dosad vezano za duševno stanje i obiteljske prilike okrivljenika nije bilo isticano kao prijedlog. O duševnom stanju Davida Komšića već su govorili i neki svjedoci koji su ispitani tijekom suđenja, a u javnosti su i objavljeni članci koji više ili manje sadrže vještački nalaz. Tužiteljica se protivila prijedlogu obrane za isključenjem javnosti.

Zastupnik obitelji Krupljan, odvjetnik Krešimir Škarica pridružio se obrazloženju tužiteljice. Smatra da javnost treba biti uključena u ovaj postupak, te primijetio da je upravo obrana predlagala svjedoke koji su govorili o osobnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića.

Odvjetnik Alen Kubat replicirao navodeći da je jasno naznačeno u Zakonu o kaznenom postupku. Međutim, sutkinja Sanja Mazalin prekinula ga je u pokušaju da replicira tužiteljici rekavši da je sud ovlašten ispitati stručne suradnice i odbila je i zahtjev da se izdvoji izvješće i ne ispita stručna suradnica suda. Odbijen je i prijedlog za isključenjem javnosti, pa je predsjednica vijeća pozvala stručnu suradnicu suda Mateu Babić da podnese izvješće.

------------------

10:40 Obrana Davida Komšića predložila je izdvajanje iz spisa izvješća stručne savjetnice suda Matee Babić kao nezakonitog dokaza. Obrana se protivi i ispitivanju više stručne savjetnice suda Matee Babić jer ga nisu predložile stranke, a obrana smatra da sud ne može na raspravi izvoditi dokaze bez prijedloga stranaka.

Obrana je predložila da se osim izdvajanja izvješća ne provede niti ispitivanje više stručne savjetnice Matee Babić.

Obrana smatra da je nepotrebno ispitati socijalnu pedagoginju s obzirom na to da je već pročitano izvješće o socijalnim prilikama okrivljenog Davida Komšića i već su ispitane djelatnice Centra za socijalnu skrb.

Obrana predlaže da ako izvješće više sudske savjetnice ne bi bilo izdvojeno iz spisa te ukoliko bi se ipak ispitivalo višu stručnu savjetnicu suda, da se za vrijeme ispitivanja više stručne savjetnice isključi javnost s tog dijela rasprave temeljem radi zaštite osobnog i obiteljskog života okrivljenika, ali i žrtve.

Osim toga, obrana predlaže da se isključi javnost zbog istih razloga i s dijela rasprave prilikom ispitivanja sudskih vještaka psihijatrice Ivane Peko Čović i psihologa Romela Krajačića o duševnom zdravlju okrivljenika iz pisanog nalaza i mišljenja.

Obrana je u podnesku detaljno obrazložila sve popratne okolnosti tog prijedloga.

------------------

10:30 Neposredno prije ispitivanja toksikološke vještakinje Ines Gmajnički iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenja sutkinja Sanja Mazalin pročitala je njezin nalaz i mišljenje od 13. ožujka prošle godine, nakon čega su uslijedila pitanja. Provedena su dva vještačenja, na okolnost alkoholiziranosti i prisutnost opojnih droga kod Davida Komšića.

Nakon toga odvjetnik Alen Kubat iz odvjetničkog ureda Veljka Miljevića, branitelja Davida Komšića postavio je pitanje vještakinje:

- Koji su metaboliti tetrokanabinola koji se reflektiraju u organizmu nakon konzumacije marihuane ili hašiša?, pitao je odvjetnik Kubat.

- To su upravo metaboliti koji su utvrđeni u krvi okrivljenog, čisti THC, njegov metabolit 11-hidroksid THC i karboksid-THC.

Je li moguće utvrditi koju količinu tvari je ta osoba konzumirala na temelju tih metabolita, pitao je odvjetnik Kubat.

- Nije moguće. U ovom slučaju osim kvalitativne analize određena je i kvantitativna analiza pojedinih metabolita u krvi i na temelju takve analize ne može se točno odrediti koju količinu tvari odnosno marihuane ili hašiša je ta osoba konzumirala; odgovorila je vještakinja Ines Gmajnički.

"Koliko je vrijeme eliminacije nakon konzumiranja?, pitao je vještakinju odvjetnik Krešimir Škarica, odvjetnik oštećene obitelji.

- THC se kao glavni psihoaktivna tvar u marihuani metabolizira vrlo dobro, tako da se njegove vršne koncentracije u krvi postižu vrlo brzo, nakon pola sata, a nakon 1 sat vrlo naglo opadaju tako da su vrlo rijetki slučajevi kad osoba nakon jedan sat ima više od 10 nanograma po mililitru THC-a u krvi. Budući da je THC vrlo topiv u lipidima on brzo prelazi u druga tkiva, te se sporo izlučuje iz organizma, tako da se niske koncentracije THC-a mogu detektirati 72 sata u krvi. Metabolit kao što je karboksid THC se metaboliziraju još duže i njihovo vrijeme polueliminacije može trajati i nekoliko dana a kod osoba koje redovno konzumiraju THC može trajati još i duže zbog činjenice da se THC otpušta i iz masnih tkiva kroz duži vremenski period

Koliko dugo djeluje THC na organizam, pitao je odvjetnik Škarica.

Njegovo djelovanje je dva do četiri sata. On u krvi postigne veću koncentraciju prije nego što je njegovo najjače djelovanje na organiziram", odgovorila je vještakinja.

Jesu li poznati slučajevi da se tragovi THC mogu utvrditi u roku od 30 dana nakon konzumacije u krvi i u roku od 100 dana u kosi?, pitao je odvjetnik Škarica.

"Metabolit THC može se dugo zadržati u organizmu kod redovnih konzumenata baš zbog te njegove topivosti u masnim tkivima iz kojih se on polako otpušta. Smatra se da osoba koja ima koncentraciju THC-a u krvi od 2 nanograma po milimetru u krvi je nedavno konzumirala marihuanu ili hašiš te se smatra da je ta osoba bila pod utjecajem THC-a", odgovorila je vještakinja.

"Kolika je koncentracija THC-a bila u konkretnom slučaju u krvi okrivljenog?, pitala je vještakinju predsjednica vijeća.

"Ona je 7,5 sati nakon događaja odnosno kad su bili uzeti uzorci krvi je bila 1,1 THC-a u krvi, karboksid-THC-a 8,1 nanograma po mililitru. Podataka o koncentraciji THC-a i njegovog metabolita ne može se točno utvrditi kada je točno okrivljenik konzumirao marihuanu ili hašiš no može se reći da je u trenutku događaja imao znatno veću koncentraciju THC-a i njegova naglog opadanja u krvi. Prošlo je više od sedam sati od događaja do vađenja krvi"; odgovorila je vještakinja Gmajnički koja je u 10.30 završila obrazlaganje svog nalaza i mišljenja.

------------------

Komšićeva obrana tražit će da se s nastavka suđenja isključi javnost o čemu će morati odlučiti predsjednica sudskog vijeća. Kad počne današnja rasprava vidjet će se i razlozi zbog kojih će obrana tražiti isključenje javnosti. No, najvjerojatnije da bi jedan od razloga mogao biti i taj što će bi se u nastavku suđenja trebali ispitivati psihijatri o mentalnom zdravlju optuženog Davida Komšića. Osim toga, on još nije iznio svoju obranu što je najavio za kraj postupka, a moguće je da će tu govoriti o nekim pojedinostima svoje veze s Kristinom Krupljan.

Psihijatri bi trebali biti ispitani u utorak, a sud je dosad ispitao većinu svjedoka, rodbine optuženog, ali i ubijene Kristine Krupljan kao i njihovih prijatelja.

Podsjećamo, roditelji optuženog odbili su blagodat i svjedočili su.

Davida Komšića tereti se da je iz osvete brutalno ubio Kristinu Krupljan 22. veljače prošle godine oko 21.30 sati u njezinoj Opel Astri na parkiralištu ispred njezine zgrade u Ulici Svetog Josipa Radnika 16 na zagrebačkoj Peščenici.

Zagreb, 270217. Markovo polje, Groblje.
Posljednji ispracaj ubijene Kristine Krupljan.
Na fotografiji: tugujuca obitelj ubijene Kristine.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Goran Mehkek / CROPIX

Na fotografiji: tugujuća obitelj ubijene Kristine.

 

Zadao joj je ukupno 88 ubodno reznih rana u predjelu trupa, po rukama i glavi od kojih je na mjestu preminula. Kristina Krupljan bila je u drugom mjesecu trudnoće, a kobnog 22. veljače nakon zajedničke večere odlučila je Davidu Komšiću obznaniti da prekida vezu s njim. Kristina Krupljan već ranije je bila prijavljivala Davida Komšića za nasilje, ali je bila povukla prijave u tužiteljstvu.

19. travanj 2024 11:49