StoryEditorOCM
ForumLOV NA MILIJARDU KUNA

Svaki četvrti Hrvat očekuje povrat poreza, a mi vas podsjećamo što sve morate učiniti kako bi vam država vratila novac

24. veljače 2018. - 11:49
kune_placanje-270712

Još je malo vremena ostalo za sve one koji moraju podnijeti poreznu prijavu dohotka, a kao i lani, rok istječe 28. veljače.
Do tada je mora predati oko 80.000 građana, a ostalih milijun ljudi mogu mirno čekati da im poreznici obračunaju povrat i da im kapne neka od milijardu kuna. Proteklih godina povrat je težio oko milijardu kuna, lani je bio 1,05 milijardi kuna, preklani 1,19 milijardi kuna, pa će vjerojatno i ove godine toliko preplaćenog poreza i prireza plaćenih na prošlogodišnje dohotke poreznici vratiti građanima. 

Prijavu moraju pisati oni s dohotkom od samostalne djelatnosti, slobodnih zanimanja, obrtnici i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, te oni za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku. Svi drugi je ne moraju pisati, poreznici će sami izračunati ostvaruju li povrat, no to ne mogu učiniti ako nemaju sve podatke. Stoga se građani koji žele koristiti olakšice na djecu koja im nisu upisana na poreznim karticama ili žele s bračnim drugom podijeliti olakšice na djecu trebaju do kraja veljače javiti poreznicima. 


Ne moraju pisati kompletnu prijavu kao obrtnici, nego samo poseban obrazac zahtjeva za priznavanjem prava. Ili, kako kažu u Poreznoj upravi, građani koji traže priznavanje dodatnih uzdržavanih članova, invalidnosti, boravka na potpomognutom području ili području Vukovara navedene činjenice dostavljaju podnošenjem ZPP-DOH obrasca.
Isto vrijedi za nasljednike, koji su obvezni predati godišnju poreznu prijavu u ime umrle osobe. Novost je da su poreznici ove godine omogućili građanima da taj obrazac zahtjeva predaju elektronički, preko ePorezne, a rok za predaju istječe posljednjeg dana veljače.

– Ako porezni obveznici koji koriste institut posebnog postupka žele iskoristiti zakonom propisana prava poput utvrđivanja prava na umanjenje oporezivog dohotka i/ili uvećanje osobnog odbitka, tada mogu do kraja veljače tekuće godine za prethodnu godinu preko e-Porezne ili u nadležnoj ispostavi Porezne uprave dostaviti takve dodatne podatke kojima Porezna uprava nije raspolagala preko obrasca ZPP-DOH za priznavanjem prava u posebnom postupku – kaže Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave.

Porezna uprava će do 30. lipnja dostaviti građanima privremeno porezno rješenje, a na to rješenje mogu do 31. srpnja podnijeti prigovor ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni. Lani je tih prigovora bilo 5300. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana primanja prigovora. Posljednji dan srpnja rok je za plaćanje poreza na dohodak za porezne dužnike, a od 1. kolovoza započinje isplata povrata građanima.

Uz bankovni token, može i na webu 
Za građane je pristup portalu ePorezna jednostavan i dovoljno je posjedovati bankovni token i prijaviti se na ePoreznu preko osobnog računala. Usluge ePorezne trenutno koristi 174.765 jedinstvenih korisnika, koji su do veljače ostvarili milijun prijava. 

 

Računica: odbitak i postotak
45.600
kuna – iznosi godišnji osnovni osobni odbitak ili neoporezivi dio godišnjeg dohotka za sve porezne obveznike, zaposlene i umirovljenike 
96.600
kuna – godišnji je odbitak zaposlenog koji uzdržava dvoje djece, a to je zbroj osnovnog odbitka od 45.600 kuna i odbitaka (neoporezivog dohotka) od 21.000 kuna za prvo i 30.000 kuna za drugo dijete 
24
posto poreza na dohodak obračunava na godišnju poreznu osnovicu od 210.000 kuna 
36
posto obračunava se na osnovicu koja prelazi 210.000 kuna

 

Cenzus za uzdržavane do 15 tisuća kuna
Članove uže obitelji i djecu poreznici priznaju uzdržavanima ako im oporezivi i neoporezivi lanjski primitci i drugi primitci poput stipendija ne prelaze 15.000 kuna na godišnjoj razini. 
Proširen je krug primitka koji ne ulaze u taj cenzus, pa se u njega ne računaju: socijalne potpore, dječji doplatak, rodiljne i roditeljske potpore, potpore za novorođenče, obiteljske mirovine djece nakon smrti roditelja, primici za uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji, darovanja od pravnih i fizičkih osoba za zdravstvene potrebe, naknada troškova prijevoza na posao i s posla mjesnim i međumjesnim javnim prijevozom i naknada neoporezivih troškova službenog putovanja.
20. travanj 2024 06:43