StoryEditorOCM
ForumFOTO: POKRETNA ARHITEKTURA

Vagon-kuća na kotačima, ali - najljepša!

Piše Dom i dizajn
28. veljače 2018. - 21:10
vagon

Što je obrnuto od kuće na kotačima? Vagon za stanovanje. Ovaj koji ćete vidjeti nije samo lijep, nego i jako funkcionalan.

 

Među brojnim genijalnim arhitektima i inovativnim graditeljima, designboom je ovih dana predstavio i jednog koji nas je razveselio svojim projektom. Kao što već vidite na slikama, njegov je proizvod - da parafraziramo Kristijana Novaka - vagon, ali najljepši.

Steve Areen podijelio je sa svijetom još jednu svoju zaigranu kreaciju, minijaturnu kuću na kotačima parkiranu kraj jezera na jednoj farmi  kod Melbournea

 

Svoju kreaciju Steve Areen nazvao je Vagon zajedništva, ponajprije zbog materijala od kojih je radio - savijenog željeza, gume i paljenih dasaka.

Kod svake kuće, a još više kod ovako male, potrebno je dobro planiranje. Svaka odluka mora biti dobro domišljena, sve treba biti višenamjensko, a autoru je od svega najvažnije bilo da je i zabavno. To je, kaže, ono najvažnije što traži od mini kuće.

 

 

Za zabavu koju imamo pred očima autor-graditelj se dobro pomučio, najprije prikupljajući materijale uglavnom s otpada, potom ih prilagođujući. Postići da svaka daska točno nalegne u željeznu prstenastu strukturu bilo je jako mukorpno, ali zato je nagrada bila slađa: - Svaki put kad bih dovršio jednu dasku, bilo mi je kao da je Božić, kaže ovaj graditeljski entuzijast.

Na okruglim otvorima sad može sjediti i svirati gitaru zureći u daljinu, ali može ih koristiti i za odlaganje korisnih sitnica. Ti kružići služe i kao svjetlo, pogonjeno solarnim panelima, ali i kao stepenica kad se stanar penje na krov vagona.

Tu je i višenamjenski zastor, koji služi kao sklonište i kao tenda.       

Ali (još samo jedno ali) možda najnevjerojatnija stvar u vezi s ovom dograđenom, rastegnutom prikolicom je njezin kapacitet za dijeljenje prostora. U njoj mirno može sjediti grupa od čak sedam osoba, što omogućuju dvije klupe okrenute jedna prema drugoj.

 

Krevet će, tvrdi autor projekta, izdržati i par ljudi.

Fotografije: Steve Areen

Izvor: designboom

 
27. travanj 2024 01:06