BRITANSKI TELEGRAPH NAHVALIO HRVATSKU GASTRONOMIJU, PAŠKE DELICIJE NA PRVOM MJESTU "Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne kušate ovih 10 jela!"

BRITANSKI TELEGRAPH NAHVALIO HRVATSKU GASTRONOMIJU, PAŠKE DELICIJE NA PRVOM MJESTU

Britanski Telegraph redovito donosi članke o najzanimljivijih turističkim destinacijama i zanimljivostima u Hrvatskoj, a ovaj tjedan posvetili su hrvatskoj gastronomiji. Njihov stručnjak za Hrvatsku sastavio je popis od 10 najukusnijih jela koja se moraju probati u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ovakvi članci ne čude obzirom da sve veću popularnost Hrvatske, a osobito Jadrana, među britanskim turistima. Godine 1995. Hrvatska turistička zajednica bilježila je 1,3 milijuna noćenja britanskih turista, a prošle godine čak 15,7 milijuna.

1. Paški sir i pršut

Poslužuje se diljem Hrvatske kao klasično predjelo na ovalnoj plati, a kao ukras se stavljaju crne masline.

2. Salata od hobotnice

Preporuča se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporučaju posjet dvjema konobama - u Milni na Hvaru, te na Korčuli.

3. Crni rižoto

Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja.

4. Fuži s tartufima

U dolini rijeke Mirne mogu se naći vrlo cijenjeni bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet fuži s tartufima. Ističu restoran Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali i agroturizam Tončić u Oprtlju.

5. Brudet

To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada. Preporučaju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani.

6. Škampi na buzaru

Svježi neočišćeni škampi na tavi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka, a u sve to se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Britanski dnevni list ističe kaKo je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona.

Pišu kako ondje služe najukusnije škampe na buzaru, na terasi uz more. Sve se priprema svježe, direktno iz mora, piše Telegraph.

7. Svježa riba

U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Vašu će ribu potom izvagati i baciti na roštilj te poslužiti sa par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.

Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporuča Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom.

8. Sarma

Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga, piše Telegraph. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi. Preporučaju Stari Fijaker u Zagrebu.

9. Janjetina s ražnja

Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina.

Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu, navodi Telegraph.

10. Peka

Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom.

Naslovnica Forum

Najčitanije