StoryEditorOCM
ForumBRITANSKI TELEGRAPH NAHVALIO HRVATSKU GASTRONOMIJU, PAŠKE DELICIJE NA PRVOM MJESTU

"Ne smijete napustiti Hrvatsku dok ne kušate ovih 10 jela!"

Piše Aleksandra Vladić
13. ožujka 2018. - 13:55
konoba_ziza8-160413

Britanski Telegraph redovito donosi članke o najzanimljivijih turističkim destinacijama i zanimljivostima u Hrvatskoj, a ovaj tjedan posvetili su hrvatskoj gastronomiji. Njihov stručnjak za Hrvatsku sastavio je popis od 10 najukusnijih jela koja se moraju probati u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ovakvi članci ne čude obzirom da sve veću popularnost Hrvatske, a osobito Jadrana, među britanskim turistima. Godine 1995. Hrvatska turistička zajednica bilježila je 1,3 milijuna noćenja britanskih turista, a prošle godine čak 15,7 milijuna.

1. Paški sir i pršut

Poslužuje se diljem Hrvatske kao klasično predjelo na ovalnoj plati, a kao ukras se stavljaju crne masline.

2. Salata od hobotnice

Preporuča se kao lagani ručak na vrući ljetni dan. Riječ je o kombinaciji kuhane hobotnice, sjeckanog luka, peršina, maslinova ulja i octa. Telegraph preporučaju posjet dvjema konobama - u Milni na Hvaru, te na Korčuli.

3. Crni rižoto

Spravlja se od riže, sipe, crnila od sipe, luka, češnjaka, crvenog vina i maslinova ulja.

4. Fuži s tartufima

U dolini rijeke Mirne mogu se naći vrlo cijenjeni bijeli tartufi. Lokalni su specijalitet fuži s tartufima. Ističu restoran Zigante u Livadama gdje se služi niz jela na bazi tartufa, ali i agroturizam Tončić u Oprtlju.

5. Brudet

To je jelo na žlicu od morske ribe. Priprema se od raznih vrsta morske ribe, luka, soka od rajčice, vina i začina te se servira s palentom. Na Hvaru imaju svoju verziju brudeta, koje nazivaju gregada. Preporučaju brudet od jastoga i grdobine na Palmižani.

6. Škampi na buzaru

Svježi neočišćeni škampi na tavi s dodatkom maslinova ulja i češnjaka, a u sve to se zamiješa nasjeckana rajčica i malo vina. Britanski dnevni list ističe kaKo je riječ o izuzetno ukusnom jelu te preporučaju posjet konobi Fičović u Hodiljama blizu Stona.

Pišu kako ondje služe najukusnije škampe na buzaru, na terasi uz more. Sve se priprema svježe, direktno iz mora, piše Telegraph.

7. Svježa riba

U tipičnoj konobi poslužuju platu svježe ribe. Možete birati najčešće između komarče, brancina i kovača. Vašu će ribu potom izvagati i baciti na roštilj te poslužiti sa par kapi maslinova ulja i kriškom limuna. Klasični dalmatinski prilog je blitva s krumpirom.

Svježa riba je skupa i vrlo tražena u turističkim destinacijama. Bilo bi najbolje da potražite konobu čiji je vlasnik ujedno i ribar. Puno takvih ćete naći na Kornatima, gdje gosti stižu u privatnim jahtama. Jedna od najboljih je konoba Strižnja, preporuča Telegraph. Ondje čak možete otići na pecanje s vlasnikom konobe Darkom.

8. Sarma

Sarma je jelo turskog porijekla i vraća nas u vrijeme kada je Otomansko carstvo vladalo Balkanskim poluotokom, U Hrvatskoj koriste kiseli kupus umjesto slatkoga, piše Telegraph. U većini restorana kontinentalne Hrvatske može se kušati sarma, osobito zimi. Preporučaju Stari Fijaker u Zagrebu.

9. Janjetina s ražnja

Janjetina na ražnju omiljeno je jelo u svim zemljama bivše Jugoslavije. Dok putujete Hrvatskom, vidjet ćete mnoštvo restorana pokraj ceste gdje se na ražnju ispred restorana peče janjetina.

Najfiniju janjetinu možete pojesti na Braču, Cresu i na Pagu, navodi Telegraph.

10. Peka

Za pečenje mesa ili hobotnice s prilozima koristi se samo iskovana željezna peka. Hrana se poklopi gornjim dijelom peke (zvonom) te se zatrpa žarom.

19. travanj 2024 20:27