StoryEditorOCM
ForumUMRO RAČUNOVOĐA IZ AUSCHWITZA

Sudjelovao je u ubojstvu 300.000 Židova, godinama izbjegavao zatvor te rekao da samo Boga može moliti za oprost!

Piše Ana Lonjak Božičević
13. ožujka 2018. - 16:09
1440x620_1516045451RTX1KC3Z

Bivši SS-ovac Oskar Groening, poznat kao računovođa iz Auschwitza, umro je u 96. godini. Glasnogovornik Državnog odvjetništva Hanovera Oliver Eisenhauer je rekao da ga je odvjetnik informirao o smrti Groeninga koji je 2015. osuđen na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u smrti 300.000 Židova, ali  informaciju o njegovoj smrti nije mogao službeno potvrditi.

"Jedino imamo pismo njegovog odvjetnika u kojem piše da je Groening umro", rekao je Eisenhaur i objasnio da još nema smrtovnicu koju pravosudne vlasti trebaju uputiti gradskoj upravi.

Iako se još ne znaju točne informacije, navodno je bivši SS-ovac umro u petak u bolnici, donosi 100posto.hr.

Početkom ove godine bivši računovođa Auschwitza uložio je molbu za pomilovanje njemačkim vlastima u posljednjem pokušaju da izbjegne zatvor. Groening je 2015. osuđen na četiri godine strogog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu najmanje 300.000 osoba. Krajem prosinca je njemački Ustavni sud je odbacio argumente Groeningovih odvjetnika da će pritvor u njegovim godinama kršiti njegovo pravo na život. Tijekom procesa je optuženi priznao svoju moralnu grešku i više puta se ispričao. Njegovi branitelji su predložili oslobađajuću presudu i istaknuli da nije konkretno sudjelovao u holokaustu. Presuda Greoningu je jedan od zakašnjelih procesa vođenih nacizmu i osobama niže zapovjedne važnosti.

To je bilo jedno od posljednjih velikih suđenja za holokaust. Groening tijekom svog rada u ozloglašenom logoru smrti u okupiranoj Poljskoj nije sam nikoga ubio, no tužitelji su ustvrdili da je razvrstavanjem novčanica od Židova koji su vlakovima masovno transportirani u logor pomagao režimu odgovornom za istrebljenje. Jednom je prilikom izjavio da samo Boga može moliti za oprost jer ga nije mogao zatražiti od žrtava holokausta.

25. travanj 2024 18:15