StoryEditorOCM
ForumSAMO OPOMENA

Apsurdni zakonski propisi: pušite, čitate, jedete, šminkate se za volanom... nećete biti kažnjeni!

Piše SD
25. ožujka 2018. - 11:24
autom

Teorija po kojoj je zabranjeno voziti automobil u neadekvatnoj obući ili za vrijeme vožnje jesti sendvič, te obavljati još neke usputne radnje, “ne pije vodu”.

Naime, ako vas zaustavi policajac u trenutku dok u vožnji jedete sendvič, čitate prastaru kartu, vozite kućnog ljubimca, primjerice psa, u krilu ili vozite automobil bosih nogu, može vas samo upozoriti na to, ali kazna za takvo što ne postoji, niti je propisana. Stoga zakonske odredbe ponekad znaju biti smiješne i potpuno apsurdne, ali to je tako i tu se ništa ne može.

Primjerice, ne postoji zakonska odredba kojom se zabranjuje vožnja u japankama, klompama, visokim štiklama... Ljeti na nogama možete imati japanke za koje se zna da smanjuju snagu pritiska na papučicu, pri čemu kočenje traje dulje i može doći do sudara. Međutim, to zakon ne sankcionira, tako da možete voziti bosi ili u bilo kakvoj obući.

U zimskim, ali i proljetnim mjesecima, svjedoci smo da vozači često imaju na sebi kapute ili zimske jakne, te ih u vožnji pokušavaju skinuti. U tom slučaju tijelo se nađe u neprirodnom položaju i onemogućava vozača u pravodobnim i ispravnim reakcijama.

Ipak, ni tu ne prave nikakav prekršaj, jer u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nigdje nije regulirano kako vozač mora biti odjeven.

Također, stajanje na semaforu zbog crvenog svjetla smatra se sudjelovanjem u prometu. Ako neka vozačica to vrijeme iskoristi za šminkanje i obnavljanje svoga make-upa, to ne znači da je u prekršaju, te nema smisla nervozno trubiti. Čak i čitanje novina u tim trenucima nije kažnjivo. Pušenje u vožnji samo po sebi nije opasno.

Međutim, traženje cigareta, otvaranje kutije, posezanje za upaljačem – sve su to radnje koje vozaču odvlače pažnju. Posebno je opasno otresanje pepela, naročito kada pepeo ili žar s cigarete završi u krilu vozača. Tada nastaje panika u potrazi za žarom, gubi se koncentracija i to može dovesti do neželjenih situacija.

Ipak, zakon ne drži da cigareta u ruci ikome umanjuje mogućnost sigurnog upravljanja automobilom. Posezanje za stvarima iz pretinca također nije kažnjivo, ali zna biti opasno.

Ako vam treba nešto iz pretinca za rukavice ili vam je pak nešto ispalo pod sjedalo, najgore što možete učiniti jest posezati za time. Zaustavite se i obavite tu radnju u miru, jer tijekom vožnje, u želji da dosegnete određenu stvar, skidate pogled s ceste. A vrag ne spava, zar ne?

Međutim, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne dopušta upotrebu mobitela u vožnji osim u slučaju kad imate hand-free. Nije dopuštena upotreba nikakvih uređaja, pa vas i za držanje USB-a ili ubacivanje CD-a u audiosustav policajac može kazniti. Kazna za upotrebu mobitela ili nekog drugog uređaja je 500 kuna, pa sada razmislite.

Međutim, vožnja bosih nogu, bez majice, šminkanje, jedenje sendviča, ispijanje pića, čitanje novina, vožnja kućnog ljubimca u krilu i još neki drugi apsurdi nisu kažnjivi, ali zato kod uporabe mobitela bez hand-free uređaja i drugih uređaja koji utječu na smanjenu mogućnost sigurnog upravljanja vozila, pazite se!

18. travanj 2024 11:50