StoryEditorOCM
ForumČINI SE DA JE ON ZADOVOLJAN...

Todoriću blokirano 64 milijuna eura, financira ga supruga, a sutkinja mu je odredila i još jednu, prilično ponižavajuću mjeru

23. travnja 2018. - 20:32
todorić

Osnivaču Agrokora Ivici Todoriću blokirano je 64,4 milijuna eura u četiri države, doznaje se u ponedjeljak od njegove obrane, a boravak u Londonu financira se novcem dobivenim od prodaje roditeljske kuće Todorićeve supruge.

Todoriću je blokirano 64,4 milijuna eura u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Kanadi.

Njegova supruga prodala je obiteljsku kuću za 250.000 eura i taj je novac donijela i uredno prijavila u Britaniji. Iz toga iznosa plaćena je Todorićeva jamčevina i plaćaju se troškovi života u Londonu, doznaje se od Todorićeve obrane.

Osnivač Agrokora Ivica Todorić ostat će na slobodi uz strože mjere opreza do pravomoćnosti odluke o izručenju Hrvatskoj, objavila je sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot.

Mjere opreza su nešto postrožene u odnosu na one kojima je Todorić bio podvrgnut do danas. Umjesto dvaput tjedno, Todorić će se u nadležnu lonodnsku policijsku postaju morati javljati svaki dan, a nakon 21 sat ne smije napuštati kuću.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je ranije izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj jer nije pronašla dokaze da ga se politički progoni. Osnivač Agrokora ima sedam dana za žalbu.

"Naređujem izručenje gospodina Ivice Todorića Hrvatskoj. On sada ima rok od sedam dana u kojem može uložiti  žalbu", rekla je sutkinja na kraju presude koja je napisana na 17 stranica.

Arbuthnot je prethodno odbacila većinu argumenta Todorićeve obrane protiv izručenja. 

"Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Nije bilo bliske uključenosti političara u Agrokoru. Jedan političar je bio viši financijski nadzornik, a jedan je podnio tužbu protiv optuženika i tvrtke. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije pod političkim pritiskom", stoji u obrazloženju presude.

Sutkinja je odbacila argument svjedoka obrane, ekonomskog stručnjaka koji se bavio tranzicijskim zemljama Williama Johna Bartletta, koji je tvrdio da je hrvatska Vlada trebala spriječiti prekomjerno širenje Agrokora.

 "Agrokor je neovisno poduzeće, koje je pokrenuo optuženik i on je donosio odluke", navodi sutkinja.

Ivica Todorić nasmiješen je u ponedjeljak poslijepodne izašao pred novinare iako je sud u Londonu nepravomoćno odlučio da nekadašnji čelni čovjek Agrokora mora biti izručen Hrvatskoj. Do konačne odluke, Todorić će ostati na slobodi, ali uz postrožene mjere opreza. Morat će se svaki dan javljati na policiju i poslije 21 sat neće smjeti napuštati svoj londonski dom, prenosi Jutarnji.hr.

Bez obzira na sve izrečeno i činjenicu da je sutkinja pobila svaki argument njegove obrane, Todorić smatra da je ovo još uvijek njegova pobjeda.

- Još uvijek vodimo! - začudio je Todorić okupljene novinare, a onda objasnio što je mislio.

- Ja sam ovdje došao s određenim ciljem, a za sada sam sve svoje ciljeve ostvario. Engleska je pravna država i ja ću iskoristiti sve svoje pravne mogućnosti.

Netko mu je spomenuo da je sud odbio sve njegove argumente, ali Todorić ima neku svoju verziju priče.

- Ma niste dobro informirani, ja sam ovdje bio isključivo zbog azila. Pa vidjeli ste da se uopće nisam branio. Odluka mi je potpuno razumljiva, sve je u skladu sa standardnom praksom.

Todorić je potom najavio da se uskoro vraća u Hrvatsku. Nije htio precizirati kada, samo je ponavljao 'uskoro' ili 'vrlo brzo' te 'iznenadit ćete se'.

- Pa što ste mislili da sam došao u London da bih tu zauvijek ostao?! Ne, ne... Vraćam se u Hrvatsku vrlo brzo.

Na upit zašto gubi vrijeme na sudu, ako se misli sam vratiti u Hrvatsku, Todorić je dao potpuno nejasan odgovor.

- Čovječe, pa ja imam svoj cilj!

Iako se na sudu bori protiv izručenja Hrvatskoj, njegov cilj je, kako sam kaže, vratiti se u tu istu Hrvatsku i dokazati da nije ukrao ni kune iz Agrokora te dovesti pred sud one koji su mu 'oteli' kompaniju.

- Činjenica je da od mene žele napraviti lopova i kriminalca. Mediji su u tome dosta sudjelovali, stalno mi se nešto imputira, kao pokazujete moju vilu u Medveji. Ali činjenica da je Ante Ramljak prodao Medveju. Pa kako je on mogao prodati moju Medveju?!

Na pitanje zašto nije pokazao već neke dokaze i prijeteće SMS-ove o kojima je često pričao, Todorić je rekao da mu se nigdje ne žuri.

- Polako, imam svoju taktiku.

Pričao je o brodovima, otocima i slanju novca na Kajmansko otočje, ali na kraju je zaključio da je žrtva koruptivne države i politike.

- Proganja me politika. Proganjaju me Plenković, Dalić i Božinović. A radi čega me proganjaju? Ja sam sada njima na tragu, zavirite u DORH i pogledajte što tamo ima, što sam sve poslao. Sve će se promijeniti uskoro. Idemo svim premijerima u EU, idemo s tužbama u više zemalja. Želimo odgovor - zbog čega se štiti Knighthead? Dobili su povlaštene informacije i zaradili milijarde.

Todorić je za kraj progovorio i o životu u Londonu.

- Jako skromno živim. Kad mi nema supruge, trošim možda 15 funti dnevno. Kad je ona tu, najviše 50, rekao je i žovijalno sve okupljene novinare pozdravio sa sada već tradicionalnim: - Ćao!

17. travanj 2024 01:52