StoryEditorOCM
ForumOGLASIO SE I URED PRAVOBRANITELJICE

Ljubavne borbe na farmi u Benkovcu zaprepastile dio gledatelja, zgroženi su izlaganju osoba s posebnim potrebama

Piše MK
24. travnja 2018. - 00:03
Bez naslova

Show koji je izazvala zaljubljena Nikolina, pojavivši se namjerno sa zakašnjenjem na benkovačkom imanju farmera Josipa, opet je izazvala večeras prilično uzbuđenja u RTL-ovom reality showu "Ljubav je na selu".
Nikolina je pala u zagrljaj svom Josipu ispred Josipove zatečene majke Smiljane, kao i drugih dviju djevojaka koje su se željele boriti za Josipovu naklonost, Mirjane i Šibenčanke Lucije.

"Zalutala sam!" - pravdala se Nikolina, što se Luciji nije svidjelo.
"Ako se nas dvije držimo dogovora, bilo bi u redu da se i ti držiš toga dogovora!" - obrecnula se Šibenčanka na Puležanku.

"To je i bila njezina ideja, a ne naša! Zato sam rekla da je jako dvolična ženska!" - komentirala je nezadovoljno Lucija.
Natjecateljica Lucija inače je štićenica šibenskog Centra za inkluziju, a senzibilnost prema osobama s posebnim potrebama uznemirila je dio gledateljstva, koji smatra spornim način na koji se određeni sudionici "Ljubavi na selu" koriste za dizanje gledanosti i popularnosti, a preko društvenih mreža su izloženi grubim komentarima.

Portal Direktno.hr na ovu je temu kontaktirao ured pučke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te komentar na situaciju u RTL-ovom showu  dobio od zamjenika pravobraniteljice Darija Jurišića. U njemu je, između ostalog, navedeno:

"Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju Ujedinjenih naroda, koju je Republika Hrvatska potpisala i ratificirala još 2007. godine, sadrži načelo ravnopravnosti osoba s invaliditetom i osoba bez invaliditeta te promiče puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje osoba  s invaliditetom u društvo kao i izjednačavanje mogućnosti. To bi značilo da osobe s invaliditetom imaju pravo na izbor i odabir između mogućnosti koje su na raspolaganju i osobama koje nemaju invaliditet.

Slijedom navedenog i opisanog načela osobe s invaliditetom imaju pravo, ako to žele, sudjelovati u emisijama kao i osobe bez invaliditeta. Svaki oblik onemogućavanja osobe s invaliditetom u pravu na njezin vlastiti izbor i onemogućavanje njihovog sudjelovanja pod istim uvjetima u emisijama pod kojima sudjeluju i osobe bez invaliditeta, predstavlja povredu prava osobe s invaliditetom i diskriminaciju s osnova invaliditeta".

Jurišić je u nastavku obrazloženja naveo i kako je navedenom Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom propisano i načelo 'razumne prilagodbe', te pojasnio da ono podrazumijeva "obvezu prilagodbe u načinu  informiranja odnosno komunikacije", slijedom koje je potrebno osobama s invaliditetom "na primjeren i razumljiv način,  sukladno njihovoj potrebi za individualnom podrškom, objasniti  primjerice, sadržaj emisije, uvjete snimanja te moguće posljedice". 

Ured pučke pravobraniteljice za osobe s invaliditetom najavio je i kako će tražiti očitovanje od RTL-a, piše Slobodna Dalmacija. 

24. travanj 2024 18:14