StoryEditorOCM
ForumFOTO: POTPISAN UGOVOR S IZRAELOM VRIJEDAN 4,8 MILIJUNA EURA

Špijunski dronovi čuvat će hrvatske ribe, more, brodove...

Piše Zadarski.hr
15. svibnja 2018. - 18:41

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar potpisali su Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribolova.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova. Najbolji ponuđač bila je izraelska tvrtka Aeronautics, javlja jutarnji.hr.

Vrijednost odabrane ponude jest 4.879.633,00 eura, a financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske.

Sustav će se koristiti za sljedeće aktivnosti nadzora ribarstva:

- praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH;

- kontrolu prostorno vremenskog ograničenja ribolova;

- nadzor izlova tune;

- nadzor izlova male plave ribe noću;

- nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH;

- identifikaciju ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

- Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70 posto troška investicije, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

26. travanj 2024 04:47