StoryEditorOCM
ForumKOLIKO KOŠTA KRALJEVSKO VJENČANJE?

Vjenčanica Meghan Markle stoji dva milijuna kuna, na cvijeće će potrošiti 420.000, ali sve zasjenjuje jedan drugi trošak...

Piše Novac.hr
16. svibnja 2018. - 16:02
Kralj

Novo kraljevsko vjenčanje približava se, a spekulacije o tome koliko će cijelo slavlje koštati kraljevsku obitelj (i porezne obveznike) brojne su. Prema analizama poznatih svadbenih planera, subotnje vjenčanje Meghan Markle i Princa Harryja moglo bi biti teško i više od milijun funti, dok bi troškovi osiguranja ovu cifru mogli dodatno povisiti, piše CNN Money.

U nastavku donosimo procjene CNN-a koliko bi različiti elementi ovog kraljevskog slavlja mogli koštati.

Vjenčanica

Mjesecima se spekulira haljinu kojeg dizajnera će Markle odjenuti, a iako to nije potvrđeno, elitni britanski dizajnerski brend Ralph & Russo čini se kao najvjerojatnija opcija. Naime, njihovu je haljinu koja je navodno koštala 55 tisuća funti, već nosila na službenim fotografijama objave zaruka.

Mark Niemierko, planer vjenčanja koji često surađuje sa slavnim ličnostima, pretpostavlja da bi vjenčanica mogla koštati oko 250 tisuća funti (oko 2,1 milijuna kuna). Ipak, ako nova kraljevska ličnost odluči slijediti korake njezine buduće šogorice vojvotkinje Catherine koja je za večernji prijem odjenula drugu haljinu, ''samo'' jedna haljina možda neće biti dovoljna. U tom slučaju i trošak će se povisiti.

bride Princess in Royal wedding dress with vintage lace, Image: 339807421, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Profimedia, Alamy

Ilustracija

Osiguranje

Na zadnjem kraljevskom vjenčanju 2011. godine, onom Kate i Princa Williama, osiguranje je doseglo 6,4 milijuna funti. Međutim, budući da se Meghan i Princ Harry neće vjenčati u centru Londona nego u njegovom predgrađu Windsoru, troškovi osiguranja trebali bi biti manji.

O kojoj god da se cifri radilo, regionalne će vlasti pokriti troškove sigurnosne infrastrukture, a lokalna policija trošak održavanja reda i sigurnosti.

Mjesto održavanja

Vjenčanje i prijem gostiju u subotu organizira se na tri različite lokacije: kapelici u kojoj će se održati sam obred vjenčanja, velikoj dvorani za popodnevni prijem koja može primiti 600 uzvanika te posebnoj vili za večernji prijem na koji pristiže 200 gostiju.

Budući da su sve lokacije u vlasništvu kraljevske obitelji neće biti troškova najma, ali Aimee Dunneorganizatorica luksuznih vjenčanja, istaknula je da će samo logistika i osoblje potrebno za organizaciju događanja na različitim lokacijama svejedno iziskivati velike svote novca.

Hrana i piće

Niemierko procjenjuje kako će kraljica, koja je domaćin popodnevnog prijema, izdvojiti otprilike stotinu funti po osobi. Kada se to pomnoži sa 600 uzvanika, dolazimo do cifre od 60 tisuća funti.

Dodatno, Princ Charles ugostit će 200 gostiju na večernjem slavlju, što bi moglo koštati oko 250 funti po osobi, odnosno oko 50 tisuća funti ukupno.

Dakle, ukupni trošak mogao bi se kretati oko 930 tisuća kuna.

Svadbena torta

 

, Image: 34138164, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Poznatoj londonskoj slastičarki Claire Ptak i njenoj Violet Bakery dodijeljeno je povjerenje za pripremu svadbene torte od limuna i bazge. Iz ove slastičarnice nisu htjeli komentirati cijenu kompleksne torte, ali Jamie Simon, voditelj događaja u luksuznoj britanskoj event management kompaniji Banana Split, rekao je kako je njegova tvrtka za jedno luksuzno vjenčanje koordinirala izradu slične torte i tada se cijena kretala oko 10 tisuća funti.

Cvijeće

Za cvjetnu dekoraciju zadužena je Philippa Craddock, vlasnica jedne londonske cvjećarne. Iako će mnogo cvijeća biti ubrano iz vrtova u vlasništvu kraljevske obitelji, Simon predviđa da će trošak dekoracije iznositi najmanje 50 tisuća funti (oko 422 tisuće kuna).

Glazba

Najam benda za glazbeno slavlje često je skup budući da se njime moraju pokriti i troškovi prijevoza benda, parkiranja, osiguranja te osoblja koje će biti zaduženo za zvuk i osvjetljenje. Geoff Walker, voditelj britanskog Ambassador Banda izjavio je kako bi honorar za svadbeni bend od 16 članova iznosio oko 16 tisuća funti (odnosno otprilike 135 tisuća kuna).

Angažiranje poznatih i slavnih glazbenika za svirku na svadbi, smatra Simon, moglo bi ukupnim troškovima vjenčanja nadodati milijune funti. Za sada ipak još nije poznato tko će i za koji iznos svojom glazbom zabavljati uzvanike na novom kraljevskom vjenčanju.

Pozivnice, zahvalnice...

 

, Image: 219123642, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Britanski print studio Barnard & Westwood bio je zadužen za pozivnice, no oni kao ni ostali nisu htjeli komentirati cijene. Jamie Simon procjenjuje da će luksuzni paket za jednu osobu, koji uključuje pozivnicu, zahvalnicu, posebnu marku te kaligrafa za adresiranje omotnica, koštati 25 funti. To bi značilo da je trošak za 600 gostiju oko 15 tisuća funti (skoro 127 tisuća kuna).

Dodatno, kraljevski je par također pozvao 1200 ''običnih pučana'' koji će slavlju moći nazočiti s posjeda u dvorcu Windsor. Ako su i oni primili iste pozivnice to bi moglo na račun dodati još 30 tisuća funti.

25. travanj 2024 07:10