OVO GORKO ISKUSTVO JASNO SVJEDOČI ZAŠTO JE SVE TEŽE NAĆI SEZONSKE RADNIKE Kad sam na poslu pala u nesvijest, bilo je važno samo da na Hitnu ne odem u majici s logom restorana

OVO GORKO ISKUSTVO JASNO SVJEDOČI ZAŠTO JE SVE TEŽE NAĆI SEZONSKE RADNIKE

'Ovo što rade ljudima je jadno do bola. I neka se dogodilo takvima da ne mogu naći radnike. Ima korektnih poslodavaca, no u manjini su', ispričala je za Novi list jedna Novljanka s pretežno gorkim iskustvom u radu u turizmu.

Priča ipak ima sretan kraj, jer je napokon pronašla poslodavca koji cijeni njen rad i pruža joj normalne uvjete i plaću, no ono što je do tog radnog mjesta prošla ova žena hrvatskog dragovoljca u ozbiljnim godinama sasvim jasno objašnjava zašto neki poduzetnici u ugostiteljskoj branši nikako ne mogu pronaći djelatnike.

Nakon što je firma u kojoj je radila deset godina otišla u stečaj, a vlasnik je radnicima ostao dužan osam plaća i 'mirno šeće Novim Vinodolskim', pronašla je novi posao kao pomoćni kuhar u hotelu. Radila je po 12 sati dnevno bez stajanja za 3800 kuna, bez slobodnih dana. Kad ne bi bilo posla u kuhinji, trebala je čistiti, pa čak i sobe i toalete.
-  Samo smo slušali: 'Ako nećeš ti, ima tko hoće. Budi sretan, zahvalan'.  Znate osjećaj kad vas je strah stati. Onesvijestila sam se jednom na poslu. Niti me tko pitao kako sam, najbitnije je bilo da promijenim majicu prije nego što dođem u hitnu, da ne vide logo restorana - ispričala je za Novi list detalje svoje sezonske torture tijekom koje nije znala čeka li ju posao iduće godine, nije mogla dignuti kredit, nije imala godišnjeg odmora jer joj je ugovor bio na pet i pol mjeseci...

Sunce joj je ipak naposlijetku zasjalo kad je pronašla novi posao.

– Sad radim kod čovjeka koji je sasvim drugačiji od svih s kojima sam imala posla. Ako treba, do sutra navečer ću raditi. Poštuje me se kao čovjeka i radnika. Kaže mi gazda: 'Sjedi, odmori, nemoj se ustručavati ništa pitati, ne dao Bog da budeš gladna'. I to je dokaz da postoje korektni poslodavci. Nakon terora koji sam prošla... Ne mogu vam opisati što mi to znači - zaključuje Novljanka.

Naslovnica Forum

Najčitanije