StoryEditorOCM
Forum"SVIJET NIJE NAUČIO LEKCIJU NAKON INANCIJSKE KRIZE"

Vatikan oštro kontra kapitalizma, hoće li papu Franu opet prozivati da je - komunista?!

17. svibnja 2018. - 17:14
papafranjo

Deset godina nakon globalnog financijskog sloma svijet je propustio priliku izgraditi pošteniji ekonomski poredak, kaže u novom vatikanskom doktrinarnom dokumentu objavljenom u četvrtak. 
Dokument na latinskom "Oeconomicae et pecuniariae quaestiones" (Ekonomska i financijska pitanja) objavila je Kongregacija za nauk vjere, uz odobrenje pape Franje. 

Financijska kriza bila je "prilika da se razvije nova ekonomija, obazrivija prema etičkim načelima, s novom regulacijom financijskih aktivnosti kojima bi se neutralizirale njezine predatorske i spekulativne dimenzije", kaže se u dokumentu. 
Umjesto toga, svijet se vratio "kratkovidnom egoizmu koji zanemaruje raspodjelu bogatstva i eliminaciju nejednakosti, toliko naglašenu u današnje vrijeme", naglašava se. 
Pozivajući na stroža financijska pravila, Vatikan financijsku industriju naziva "mjestom gdje sebičnost i zloupotreba moći imaju potencijala jako naštetiti zajednici" i osuđuje zgrtanje profita samo radi profita, a ne i za opće dobro.  
Iako dokument priznaje da "ekonomske aktivnosti dugoročno nisu održive bez slobode inicijative", dodaje se i kako je "očito da tržišta nisu sposobna upravljati samima sobom" i potrebna im je snažna injekcija morala i etike. .  
Papa Frane glasni je kritičar neobuzdanog kapitalizma zbog čega ga neki njegovi konzervativni protivnici, posebno u Sjedinjenim Državama, nazivaju "komunistom". 
Ovaj vatikanski dokument smatra se službenim naukom Katoličke Crkve i kao takav trebao bi utjecati na ponašanje 1,2 milijarde katolika u svijetu. 

25. travanj 2024 03:37