StoryEditorOCM
ForumKAD SE KOLEGICE ZAKAČE

Je li bilo umjesno reći da je Megan 'razvedena mulatkinja'? Evo kakva se žestoka rasprava raspalila zbog tv priloga HTV-ove novinarke

Piše MK
17. svibnja 2018. - 22:27
megan

U jeku najavljivanja, iščekivanja i svih mogućih vrsta medijskog seciranja subotnjeg vjenčanja britanskog princa Harryja i glumice Meghan Markle, od dobrog dijela publike popraćenog i jedako gorljivim iščuđavanjem zašto je to sad udarna vijest, na Twitteru su se "zakačile" dvije kolegice, novinarka HRT-a Vlatka Kalinić i Nataša Božić Šarić s televizije N1, piše Slobodna Dalmacija

U svom prilogu na HRT-u Kalinić je, naime, u jednoj rečenici ustvrdila sljedeće: "Londonu se okuplja sve više fanova koji žele pratiti subotnji spektakl kraljevskog vjenčanja buntovnog britanskog princa Harryja i rastavljene američke mulatkinje Meghan".

Ovakvo kategoriziranje buduće mladenke zaprepastilo je kolegicu Božić, koja je reagirala "tvitom":

"Kaže curka urednica Vijesti maloprije na @hrtvijesti kako je sve spremno za vjenčanje buntovnog princa Harryja s, citiram, rastavljenom američkom mulatkinjom... @SeverMaja dugo nisam okrenula HRT, al sad sam impresionirana. Bi li rekla s rastavljenom bjelkinjom, baš me zanima" - zapitala je Božić Šarić.

Kaže curka urednica Vijesti maloprije na @hrtvijesti kako je sve spremno za vjenčanje buntovnog princa Harryja s, citiram, rastavljenom američkom mulatkinjom...@SeverMaja dugo nisam okrenula HRT al sad sam impresionirana ? Bi li rekla s rastavljenom bjelkinjom, bas me zanima


Nije trebalo čekati dugo da se oglasi prozvana Vlatka Kalinić. 

"Pa da rastavljenu bjelkinju ženi afrički princ i da je to presedan u povijesti kraljevske loze, bih. Inače, ta se sintagma često koristi u stranim i domaćim medijima proteklu godinu. U mojoj glavi ni "rastavljena" ni "mulatkinja" nisu pogrdne riječi." - iznijela je svoju tezu Kalinić. 
Intrigantna tema brzo je angažirala i druge "tviteraše". 

"Pa nisu uvredljivi pojmovi, ali kada ističeš namjerno svima znane stvari i ponavljaš ih, pa što želiš napraviti nego sprdat osobu se propalim brakom i bojom kože.... mislim da je to nepotrebno za bilo kakvu priču." - referirao se pratitelj rasprave. 
"Ističeš namjerno samo one stvari koje su važne za razumijevanje izjava Britanaca koje su slijedile nakon pročitanog teksta. Ako želiš to tumačiti kao sprdnju, široko ti polje. Ja to, kao i građani čije smo izjave pustili, tumačim kao dobrodošlu liberalizaciju kraljevske obitelji." - branila je svoje HRT-ova novinarka. 
Kod Božić to nije naišlo na razumijevanje. 

"Razvedenom američkom mulatkinjom?! I ti misliš da se to da ikako drukčije tumačit nego kao krajnje neprihvatljiva konstrukcija na tragu rasizma?! Mulatkinja?! Pa bi li naglašavala da je bjelkinja?" - uzvratila joj je ponovno. 
Pratitelji rasprave izražavali su različite stavove o spornim terminima i kontekstu.  
"Nije da branim kolegicu ... ali čitam cijelo vrijeme nekakve naslove u rukavicama skandal ovo, Meghan ono, ova u suzama, ona opala u nesvest .... nakon Vlatkinog priloga napokon znam o čem se radi. I mislim da nije nikoga uvrijedila". - jedna je od njih. 
"Prvi put čujem da je mulatkinja pogrdno... nama muškima je to obično sinonim za ljepoticu. Dajte pomozite... kak bi je pristojno nazvali bez da čitamo rodoslovlje u eter?" - zanimalo je gledatelja. 
"Mulatkinja je pogrdan naziv i ne koristi se i ne ističe u pristojnoj javnoj komunikaciji. Amen. Ne ulazim u namjere kolegice, vjerujem da nisu bile loše, al pogriješila je." - decidirana je bila Nataša Božić.

 

S tim da je prema HJP-u "mulat" odgovarajuća riječ, uz prijedlog istoznačnice "mješanac", ne "miješane rase". Ali to nije sve: riječ dana je klȁft - u starom Egiptu pokrivalo za glavu muškarca; krajevi s obje strane lica trokutasto padaju na ramena. Da ti se sledi krv u žilama!

Roko Rumora ??‍♂️@rokorumora

Ne kažem da mulat nije riječ, nego da ju koristi na neukusan način. Jel bi započela prilog "Zagrebački Židov Ivo Goldstein..."? Možda i bi, ne znam. Meni zvuči neukusno

Kaže curka urednica Vijesti maloprije na @hrtvijesti kako je sve spremno za vjenčanje buntovnog princa Harryja s, citiram, rastavljenom američkom mulatkinjom...@SeverMaja dugo nisam okrenula HRT al sad sam impresionirana ? Bi li rekla s rastavljenom bjelkinjom, bas me zanima

Roko Rumora ??‍♂️@rokorumora

Mislim da gro ljudi ne kuži da nije čak problem izbor riječi koliko sama sintagma. Nije bed reć da je Esma Redzepova romkinja, ali reći "Preminula je poznata makedonska romkinja, Esma Redzepova" jest, jer ju ta sintagma plasira PRVENSTVENO kao romkinju.


 

10. svibanj 2024 02:49