StoryEditorOCM
ForumZAVRŠENA CRKVENA ISTRAGA U CRKVI SVETOG FRANE

Kakva će biti sudbina pohotnog splitskog fratra

Piše Vladimir Urukalo /Slobodna Dalmacija
18. svibnja 2018. - 23:30
crkva pedofil

Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, odnosno njezin glavni istražitelj Tomislav Glavnik (zajedno s kolegom pravnikom iz Splitsko-makarske nadbiskupije) završio je crkvenu istragu o pedofilskom skandalu u splitskoj crkvi Svetog Frane i nedjelima koja je nad dječacima činio fra Gracijan G.

Prikupljena je dokumentacija. Radi se o svjedočanstvima žrtava koja su 14. svibnja dana Apostolskoj nuncijaturi u Zagrebu koja ih je proslijedila Kongregaciji za nauk vjere u Vatikan. Oni će, pak, donijeti konačnu odluku o sankciji fratru pedofilu, a kako nam je danas rečeno, provincijal fra Josip Blažević očekuje se da će Vatikan, kao što je to i uobičajeno u ovakvim slučajevima, u vrlo kratkom vremenu donijeti konačnu odluku.

Blažević je potvrdio da je istraga utvrdila da je fratar dvojicu žrtava spolno uznemiravao, odnosno da ih je pokušao navesti na spolni odnos, dok je dvije žrtve i spolno zlostavljao. Svjedočenje još jedne žrtve navodno je teško dokazivo.

- Komisija koja je vodila istragu, odnosno koja je ispitala svjedoke dala je tzv. votum, odnosno svoju ocjenu viđenja svih tih svjedočanstava. Sva su ona uz popratno pismo nadbiskupa proslijeđena Kongregaciji za nauk vjere, a uz popratno pismo provincijala poslano je i našoj Generalnoj kuriji koja to također prosljeđuje Kongregaciji. Ovo može biti riješeno u izvanredno kratkom vremenu jer se radi o teškoj stvari i tada se u Vatikanu djeluje vrlo brzo - rekao nam je provincijal Blažević, dodajući da će i DORH i policija od njih dobiti “što god zatraže”.

No, ističe da je civilna istraga otežana zastarom dok po crkvenom zakonu “ova materija ne zastarijeva”.

Na naše pitanje komentirao je i informacije o tome da se još 2011. godine znalo za jedan od ovih pet slučajeva, rekavši da je tada bio problem što žrtva nije bila voljna dati pisani iskaz, nije bila voljna svjedočiti pred crkvom u prisutnosti dvaju svjedoka te nije bila voljna to prijaviti policiji. Na naše pitanje je li, kad je sve krenulo prijavom u prosincu 2017. godine, očekivao da će se situacija razviti baš ovako i da će naposljetku biti ovoliko žrtava, provincijal je odgovorio da je i prva prijava bila iznenađenje.

- Mi smo odmah reagirali i nisam znao što će biti dalje - rekao je.

25. travanj 2024 02:27