StoryEditorOCM
ForumPOTRESNA ISPOVIJEST MAJKE OKRUTNO UBIJENE DJEVOJKE

'Moja voljena Anita je bila zaluđena tim klošarom koji joj se priheftao i uvalio pod krov'

Piše JL
22. svibnja 2018. - 00:27
ubojstvo

- U rano nedjeljno jutro moj brat je čuo halabuku iz podrumskog stančića u kojem je živjela moja kći Anita s dečkom Ivanom. S obzirom na to da im to nije bilo prvi puta da se svađaju i da iz stana dopiru povišeni tonovi i vriska, moj brat se nije htio miješati.

- Naime, prije mjesec dana bio je sličan takav bučni “okršaj” pa su Ivan i Anita završili u policiji ujutro, da bi se istu večer ruku pod ruku vratili zajedno u stan iako je njemu, koliko se sjećam, bila izrečena neka mjera zabrane prilaska mojoj kćeri. Inače kćer i dečko skrbe o teško bolesnoj kujici Gizmi, a kako je Anita vikala Gizma! Gizma!, moj brat je pomislio da je pas uginuo.

No ubrzo je pred kuću došla policija, a Ivan je bio na dvorištu - ispričala je za Jutarnji list Biserka K., majka Anite Novoselac (39), koju je u nedjelju ujutro izbo na smrt kuhinjskim nožem njezin dečko Ivan Kralj (36). Nakon zločina koji je počinio pod utjecajem alkohola u kupaonici stana u Grintavečkoj ulici u Gajnicama, Kralj je okrenuo 192 te rekao: “Zaklao sam curu koju sam volio”.

Istražiteljima je priznao zločin, ali je rekao da je to učinio nakon što mu je Anita u svađi opsovala mrtvog brata. Sudac istrage odredio mu je pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i naročito teških okolnosti ubojstva.

Majka ubijene žene ne pronalazi riječi kojima bi se utješila jer, kako kaže, “protiv kćerkine zaluđenosti tim čovjekom, nije mogla nikako”.

Znali se iz kvarta

- Anita je bila opčinjena Ivanom. Vidjela sam ga tri puta u životu tijekom njihova tri mjeseca suživota. Pa on je bio klošar koji joj se uvalio pod krov, na trpezu, na grbaču. Nakon mog upoznavanja s njim, sjećam se kao danas, pitala sam kćer o njezinoj fasciniranosti njime. Na moje pitanje “Anita, kaj je to?”, znate što mi je rekla? “Majko, stani na loptu.” Anita je odabrala zaljubljenost, poletnost. Ali to nije bila ljubav, o ljubavi tu nema ni govora. Kao par egzistirali su tek tri mjeseca iako njihovo poznanstvo traje dugi niz godina iz kvarta - priča nam još Biserka K. koju, tvrdi, policija nije izvijestila o ubojstvu već njezin brat koji stanuje kat iznad kćeri. Čim je doznala za krvoproliće, uputila se u zagrebačke Gajnice.

- Zamislite, policija me nije htjela pustiti u stan da je posljednji put vidim niti su mi rekli zašto mi ne daju. U ponedjeljak ujutro su me, pak, zvali da dođem u PP Črnomerec na razgovor. Zanimale su ih okolnosti poznanstva moje kćeri s Ivanom, koliko dugo su živjeli skupa, jesu li se doista voljeli, je li nagoviještao ovakav kraj i slično. I rekli su mi tek da kad obdukcija bude gotova, da ću znati koliko je uboda zadobila, koji je bio koban, je li se dugo patila... - pojašnjava još s knedlom u grlu majka ubijene žene i sama svjesna da joj je kćer od svoje rane mladosti “zapala u loše društvo u kojem je kolala droga”. O Ivanu, dodaje, nije znala puno osim one uljepšane slike koju joj je kći pričala. Da je riječ o osobi s kriminalnom prošlošću Biserka K. je doznala od kćerkine prijateljice.

Živjeli od socijale

- Nisam znala da je u pitanju kriminalac sve dok mi jedna Anitina prijateljica nije rekla da je Ivan u zatvoru proveo više godina, no nije znala zbog čega. Uglavnom, Ivan se Aniti priheftao pod krov te su živjeli od njezine socijalne pomoći. On je, tek, povremeno nešto zarađivao čisteći tuđa dvorišta i podrume. Prije nego što se doselio, ona je od jedne uzgajivačice kupila psa za 300 kuna. I sad je taj pesek toj ženi vraćen kako bi mu pružila odgovarajuću medicinsku skrb. Moja kći je voljela pomagati svima. Završila je trgovačku školu i jedno vrijeme radila u trgovinici na Malešnici. Bilo joj je super sve dok nije odlučila na sezonu otići na more. Nije zaradila ništa, a povratak u Zagreb sam joj financirala ja - opisuje nam dalje majka ubijene 39-godišnjakinje.

Zgroženi susjedi

Susjedi Grintavečke ulice ostali su zgroženi ubojstvom. Viku ni zapomaganje nisu čuli, a o pokojnoj imaju samo riječi hvale te tvrde: “Ubojica je bio vrlo osebujan i u nju zaljubljen do ušiju, a Gizmu su oboje obožavali iako su se svađali oko veterinara i liječenja”.

Inače, prije desetak godina Ivan K. je uhićen jer je nakon sukoba s ocem i bakom zapalio vlastitu kuću. Piromaniji je prethodio sukob s poznanikom i njegovom tetom, od kojeg je uz prijetnju nožem tražio novac. Uspio je “užicati” nekoliko tisuća kuna, nakon čega je u vlastitoj kući nasrnuo na baku, a potom i na oca koji je jedva iskočio kroz balkon i otišao po pomoć.

U to vrijeme Ivan je u tatinoj sobi potpalio tkaninu natopljenu benzinom i zapalio je. Dok su vatrogasci gasili buktinju, on je uhićen u autobusu linije 102 zbog, pak, nasrtanja na putnike. Pritom je kod njega nađen gram marihuane. Ni prije tri godine nije imao mira, kada je jedno od (ne)djela odradio s klaunovom maskom na glavi.

24. travanj 2024 21:22