StoryEditorOCM
ForumVIDEO, FOTO: PUNE RUKE POSLA ZA POLICIJU I HITNU POMOĆ

Alkohol teče u potocima, osam maturanata zatražilo liječničku pomoć, čuli se i ustaški pokliči

Piše Jutarnji.hr
22. svibnja 2018. - 19:26
Norijada Bundek 2018_

 

Danas se održava Norijada, tj. Dan maturanata, što znači da tisuće srednjoškolaca koji se pozdravljaju s ovim dijelom obrazovanja po gradu slave završetak jednog razdoblja. Kako je to izgledalo u drugim gradovima javlja Jutarnji.hr.

Zagreb, 220518. Proslava Dana maturanata pocela je okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

 

Policija očekuje da će ih biti oko šest tisuća, a okupljanje je počelo u 10 sati.

Pogledajte bučnu atmosferu s Trga!

Kao i svake godine, Trg je preplavljen 'šarenim' maturantima, brašnom kojim se uobičajeno razbacuju, dok zaštitari čuvaju glavnu fontanu budući da je ranijih godina bilo incidenata u kojima bi maturanti skakali  u nju, ali i naguravali fotoreportere u vodu. Neki "sretnici" su se ipak uspjeli okupati prije dolaska zaštitara. Na Trgu su dežurne i ekipe Hitne pomoći u slučaju da u euforiji slavlja dođe do pretjerivanja s alkoholom ili ozljeda.

Reporterka Jutarnjeg javlja da se na putu do Trga čuju i pokliči 'Za dom spremni'.

Zagreb, 220518. Proslava Dana maturanata pocela je okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

 

Maturanti tradicionalno imaju povorku koja u podne počinje na Trgu bana Jelačića, a šetaju do Bundeka gdje ih se očekuje oko 13 sati. Dio gradskih prometnica je u to vrijeme zatvoren zbog sigurnosti.

Zagreb, 220518. Proslava Dana maturanata pocela je okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Damjan Tadic / CROPIX

Hitna pomoć je, javljaju naši reporteri s terena, na Bundeku do 15 sati intervenirala osam puta, uglavnom zbog pretjerivanja s alkoholom.

Jutarnji

Jutarnji

 

Građanima, putnicima i vozačima policija preporučuje da u vrijeme Norijade izbjegavaju odlazak prema centru Zagreba te prometnice kojima će se kretati velik broj pješaka.

U galeriji pogledajte sve fotografije s Norijade, prije početka povorke!

Zagreb, 220518. Proslava Dana maturanata pocela je okupljanjem na Trgu bana Josipa Jelacica. Foto: Damjan Tadic / CROPIX

 

Ograničenja u prometu:

Zbog prolaska maturantske kolone za promet će od 12 do 13 sati u potpunosti biti zatvorena trasa njihova kretanja od Trga bana Jelačića, preko Praške, Zrinjevca, Strossmayerovog i Tomislavovog trga, Mihanovićeve, Miramarske, Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice, Mosta slobode, Ulice Damira Tomljanovića Gavrana do ulaza u park Bundek. Tramvajski promet će od oko 11.30 sati do oko 12.30 sati biti obustavljen preko Trga bana Josipa Jelačića i odvijat će se obilazno prema organizaciji ZET-a.

Autobusni promet s terminala Pothodnik će, od oko 12 sati do oko 13 sati s redovnih linija, biti preusmjeren na Ulicu grada Vukovara i Držićevu aveniju i dalje redovnom trasom. Obilazni pravci za vrijeme zabrane prometa u pravcu istok - zapad su: Slavonska avenija, Zagrebačka avenija te Avenija Dubrovnik, a u pravcu sjever - jug: Držićeva avenija, Šubićeva ulica, Jadranski most, Savska cesta te Jadranski most, Selska cesta.

Maturanti slave i ostalim hrvatskim gradovima, no čini se kako su u Rijeci pretjerali. Radio Korzo javlja kako su maturanti pomorske škole iz Bakra bacili dimnu bombu na Korzu.

- Rat na Korzu! Ljudi, izbjegavajte Korzo!, poručuju s radija, a dodaje se i kako su  paljene brojne baklje.

 

Riječkoj policiji je dojavljeno o ispisivanju ustaških simbola na Spomenik oslobođenja Rijeke, a počinitelji nisu za sad utvrđeni. Nadležne službe odmah po dojavi su uklonile grafit.
 

 

Priopćenjem je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrij osuđujem šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima. 

Zadarski maturanti su se danas oprostli od srednje skole tradicionalnim tulumom na rivi kod morskih orgulja, a kako je bilo u Šibeniku pogledjte u priloženom videu:
 


Kako se feštalo u Splitu pročitajte ovdje.

Veselo je i u Dubrovniku, a veliku fotogaleriju maturantske fešte u Gradu donosi dubrovacki.hr.
Društvene mreže prepune su objava s norijade sa svih strana Hrvatske. Nama je za oko zapela ova ekipa iz Pakraca u prikolici, kao i vesela skupina iz Imotskog, no zanimljivi prizori pristižu iz minute u minutu...

19. travanj 2024 11:24