StoryEditorOCM
ForumBROD NAKRCAN LJUDIMA, S PUNO DJECE I TRUDNICA

Zarobljen na moru, europske države svađaju se tko će ga primiti

Piše Hina / PSD
11. lipnja 2018. - 19:27
brod

Brod Aquarius, kojim upravljaju humanitarne organizacije SOS Mediterranee i Liječnici bez granica, trenutno pluta u međunarodnim vodama između Italije i Malte, natovaren s 629 migranata, od čega je 120 djece i sedam trudnica.

Ni Italija ni Malta ne žele dati dozvolu za pristajanje ovom brodu koji je samo u subotu spasio iz mora 229 ljudi.

Talijanski desničar Matteo Salvini, postavljen na mjesto ministra unutrašnjih poslova u novoj vladi, zaprijetio je da će zabraniti uplovljavanje u luke svim spasilačkim brodovima, ukoliko Malta ne primi Aquarius.

"Spašavanje života na moru je dužnost, ali pretvaranje Italije u ogroman izbjeglički kamp nije", napisao je Salvini danas na Facebooku.

Agencija za izbjeglice UN-a danas je pozvala vlade Italije i Malte da "omoguće hitno iskrcavanje" migranata s Aquariusa, dodajući da putnici na brodu ostaju bez namirnica.

Član posade broda upozorio je u izjavi za tv-postaju Sky TG24 da je desecima ljudi na brodu potrebna liječnička pomoć, te da brod mora pristati u luku, bez obzira u kojoj zemlji.

No talijanski premijer Giuseppe Conte kazao je kako je Italija poslala dva patrolna broda s liječnicima "koji su spremni intervenirati i osigurati zdravlje svih potrebitih na Aquariusu".

Malteška vlada inzistira da se spašavanje dogodilo na libijskom području i da je vođeno iz koordinacijskog centra u Rimu, po čemu Malta nema pravnih obaveza da primi migrante.

Bez obzira na zabranu talijanske vlade, nekoliko talijanskih gradova ponudilo je Aquariusu pristajanje u njihove luke. Gradonačelnik Taranta Rinaldo Melucci rekao je da je grad spreman "prigrliti svaki život u opasnosti". "Naša zemlja uvijek je bila utočište, ne znam kako možete otjerati 629 ljudskih života", dodao je.

Gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris putem Twittera je poručio da "ako ministar bez srca pušta trudne žene, djecu, starce, ljudska bića da umru, luka Napulj je spremna primiti ih".

No u ponedjeljak poslijepodne oglasio se ured španjolskoga premijera Pedra Sancheza, koji je ponudio primiti unesrećene migrante u svojoj zemlji. Naredio je da se brod Aquarius što prije usidri u luci Valencia.

Brod Aquarius koji će pristati u Valenciji, preuzeo je sve migrante koji su se nalazili u gumenjacima. Među njima je 123 maloljetnika bez pratnje, još jedanaestero djece i sedam trudnica. 

Premijer Pedro Sanchez, koji je funkciju preuzeo prije samo tjedan dana, izdao je upute po kojima će Španjolska u potpunosti ispuniti sve obveze koje se odnose na događaje povezane s humanitarnom krizom te naložio da se brod Aquarius primi u luci Valencija. 

- Naša je dužnost pridonijeti da se izbjegne humanitarna katastrofa i ponuditi 'sigurnu luku' ljudima u skladu s međunarodnim zakonom", stoji u priopćenju novoga španjolskog premijera. 

U europskom zakonu stoji kako se tražitelji azila trebaju registrirati u prvoj sigurnoj državi u koju stignu, no zemlje koje se nalaze na prvoj crti, poput Malte i Italije, istaknule su da teret treba podijeliti cijeli EU.

- Ovo nije nehumani čin - rekao je jutros talijanski ministar prometa Danilo Toninelli, nadležan za talijanske luke i obalnu stražu. 

- To je zdrav razum... Tražimo da cijela Europa preuzme odgovornost za tako delikatno i važno pitanje poput imigracije - dodao je taj pripadnik Pokreta pet zvijezda koji dijeli vlast s Ligom. 
Europska komisija pozvala je na hitno djelovanje, a u konačnici je reagirala španjolska vlada premijera Sancheza. 

19. travanj 2024 16:46