StoryEditorOCM
ForumOVI NA ISTOKU I DALJE INFIŠANI I FOBIČNI

'Ustaški udar na Srbiju': režimski mediji u Beogradu dosegli vrhunac mahnitosti, pogledajte kako su pisali o dočeku 'vatrenih'

Piše Damir Šarac/Slobodna Dalmacija
18. srpnja 2018. - 11:59
zadar_docek123-170718

Dok su svjetski mediji s oduševljenjem izvještavali o nastupu hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i masovnom dočeku u Zagrebu, srpski mediji, poznati po nekorektnosti i sklonosti izmišljanju, dosezali su vrhunce mahnitosti, piše Slobodna Dalmacija.

Tako Večernje novosti i B92 bez pardona iznose neistinu da je Marko Perković Thompson, kojeg su na slavlje pozvali “vatreni”, s pozornice na Trgu bana Jelačića pjevao “Čavoglave”.

No iznad svih, kako u izvještajima sa zagrebačkog slavlja, tako i u vijestima iz Rusije u zadnjih mjesec dana, prednjačio je “Informer”, za kojeg se inače smatra da piše ono što srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić misli.

“Neka se teraju u tri p.m. svi koji su navijali za ove ustaše! Hrvati slavili srebro uz pesme koje govore o klanju Srba”, naslov je nad fotografijom Thompsona i reprezentativaca dok pjevaju “Lijepa li si”, u kojoj definitivno nema spominjanja ni klanja ni Srba, a u podnaslovu dodaju kako je Hrvatima od nogometnog uspjeha važnija – “mržnja prema Srbima!”.

I to glasilo navodi kako slavlje “nije moglo proći bez Čavoglava”. Zagrebačkoj proslavi posvetili su niz tekstova u kojima su Hrvati jednostavno zamijenjeni imenom “ustaše”, a Thompson je glavni lik svih izvještaja bez obzira o čemu se radilo.

Tako su pomno pratili kako su Hrvati pjevali “ustaške pesme” poslije svake pobjede na Mundijalu, a čak znaju i kako se hrvatska svlačionica orila od pjesama koje veličaju ustaške zločine.

Neprijateljska država

Uvjereni su kako će Hrvatska pobjede na Svjetskom prvenstvu koristiti za “daljnje ponižavanje Srba i Srbije”. Njihovi sugovornici ističu kako ni jedan Srbin ni građanin Srbije ne bi smio navijati za Hrvatsku jer se radi o “neprijateljskoj državi”.

Na poruku predsjednika Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića na Twitteru: “Čestitke komšijama. Dobar fudbal”, prenose i Šešeljev odgovor koji je napisao: “Bolje ćerka kurva nego sin ‘bravo komšije!’”

Donose i apel Miodraga Linte, predsjednika Saveza Srba iz regiona, Novaku Đokoviću da prestane navijati za Hrvatsku koja veliča ustaštvo.

Dakako da je uzvik Domagoja Vide “neka gori Beograd” (što bi u slengu značilo dobru zabavu) protumačen kao poziv da se pali Beograd, a Vida je naravno etiketiran kao ustaša, dok je Ognjen Vukojević nakon zdravice Ukrajini dobio “viši” čin uz ime – fašist.

Vrhunac “Informerova” ludila jest “ekskluzivno otkriće” iz Rusije: “Otkrivena najveća ustaška fudbalska tajna! Hrvati od kompanije Nike zahtijevali isključivo crne dresove kakve su nosili u NDH!” Slijedilo je i nova ekskluziva: “Na traženje Hrvata da igraju u crnim dresovima, FIFA je rekla – ne!”

I tako redom, zaluđivanje srpske javnosti s ustašama, crnim dresovima i sličnim budalaštinama traje na stranicama “Informera” iz dana u dan, a ono što posebno zabrinjava jest veza “Informera” i Aleksandra Vučića, o kojoj naširoko raspredaju nezavisni srpski mediji nazivajući postupke u veličanju Vučićeva lika i djela glavnog urednika Dragana Vučićevića kršenjem svih profesionalnih standarda, a tabloid “Kurir”, s kojim je “Informer” u medijskom ratu, na naslovnici naziva Vučićevića – idiotom.

Vučića se optužuje kako preko “Informera” vodi kampanju kojom difamira svoje političke protivnike (ne na manje sumanut način nego hrvatsku reprezentaciju), a Vučićević svoju sklonost Vučiću tumači ovako:

– Nisam ja glasao za Vučića da bi bio ikebana, nisam ja glasao za Vučića da bude engleska kraljica, ne, ja sam glasao za Vučića da vlada Srbijom...

23. travanj 2024 21:11