StoryEditorOCM
ForumPLAMTI RAT U HNS-u

Otkrivamo tko su ljudi koji su spriječili smjenu Dalića prije SP-a, kao i oni koji bi ga htjeli maknuti

Piše Dražen Krušelj / JL
21. srpnja 2018. - 00:31
dalić šuker

Znam iz našeg šampionskog iskustva u Rijeci da nije lako sletjeti na zemlju nakon cijelog tog emotivnog, fizičkog, mentalnog i svakog drugog pražnjenja. Treba ti vremena za uživanje u uspjehu, vremena za preslagivanje dojmova. Moj je prijedlog Daliću i igračima - ne donosite odluke naprečac, uzmite si dva tjedna slobode i očistite glave, stišava Damir Mišković buru koju je izazvao izbornikov medijski nastup.

Matija Djanješić / CROPIX

Damir Mišković

 

Predsjednik Rijeke i član HNS-ova Izvršnog odbora javio se s Paga. Sa sigurne udaljenosti prati žestoki “after” Svjetskog prvenstva i čudi se “našem mentalitetu koji sve uspije pretvoriti u negativu”.

Smirivanje strasti

Iz rasporeda figura na ploči tijekom Dalićeva partyja na obali Drave prethodni dan moglo se zaključiti da Mišković nije u krugu izbornikovih intimusa, poput Marijana Kustića, čiji utjecaj u nogometnoj vladi naočigled raste, ili Stjepana Merkaša Krojfa, još jednog člana IO-a koji se pojavio na veselici da simbolički poruči kako Dalić uživa podršku vrha organizacije.

Zagreb, 221217.
Hotel Sheraton.
Izborna Skupstina Hrvatskog nogometnog saveza.
Na fotografiji: Marijan Kustic na pauzi ispred hotela Sheraton.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Ronald Goršić / CROPIX

Marijan Kustić

 

Što opet ne znači da je Mišković pripadao grupi koja je proljetos željela detronizirati Dalića na mig Zdravka Mamića.

- Nisam bio na američkoj turneji koju Dalić spominje. Do mene tada čak nisu niti došle vijesti o nekakvom pokušaju smjene, ali i da se pojavila takva inicijativa, ja bih se svakako založio da se Dalića ne mijenja i da mu se omogući mirna priprema za Svjetsko prvenstvo. U onim kontaktima koje smo imali on nikad nije tražio povišicu ili novi ugovor, niti je imao posebnih zahtjeva. Bio je krajnje korektan.

Dok smiruje strasti i apelira na Dalića i “senatore”, koji razmišljaju o oproštaju od reprezentacije, da stanu na loptu, Mišković ostaje realan. Računa, naime, da bi izborniku mogla sletjeti u ruke nemoralna ponuda...

Odnos snaga

- U nogometu nikad ne znate. Što ako je Dalić dobio ponudu koju ne može odbiti? Taj novac je treneru kruh, ne možeš mu zamjeriti ako izabere taj put...

Dok smo “minglali” kroz redove uzvanika na toj Dalićevoj proslavi režiranoj poput manje svadbe, imali smo priliku čuti različite stavove i intrigantne opaske. Začudilo me kada se Ćiro Blažević, ni sa čim izazvan, počeo raspitivati o rasulu u SDP-u.

“Sine, sreo sam Bernardića na Šurbekovu sprovodu i čestitao mu - ti si uspjehu moje stranke kumovao više nego neki njezini lideri”, ironično kaže izbornik brončanih i Dalićev mentor.

Nikša Stipaničev / CROPIX

Ante Kulušić

 

Iznenadilo me istom prilikom do kakvih je razmjera narasla popularnost Drage Ćosića, televizijski komentator se poslije toliko fotografiranja s fanovima i obožavateljicama morao osjećati kao Justin Bieber. Na pitanje koje je najviše intrigiralo - kakav je odnos snaga u frakcijskim HNS-ovim bitkama? - u četvrtak nismo dočekali odgovor. Dan poslije ipak saznajemo...

Izvršni odbor podijeljen je u dva bloka još od trenutka Čačićeve smjene i Dalićeva ustoličenja. Podijelio se jer vlasnik srebra iz Moskve od prvog dana nije uživao podršku Zdravka Mamića. Pokušavali su novinari prilikom intervjua s Dalićem iskopati kako je izgledao taj odnos.

 “Jeste li tijekom mandata koji put nazvali izbornika?”, bez uspjeha je kolega pokušao provokacijom izbaciti Dalića iz ravnoteže. “Jesam, jedanput sam izgubio drugi mobitel, pa sam birao vlastiti broj samo da čujem gdje zvoni”, prihvatio je Dalić igru, ali...

Tomislav Krišto / CROPIX

Ante Vučemilović-Šimunović

 

Dva pokušaja smjene

U stvarnosti su zvonili telefoni članova Izvršnog odbora, onih koji su funkcionirali na Mamićev daljinski upravljač. Već nakon pobjede protiv Grčke u Maksimiru (4-1), kada je praktično ovjerena ulaznica za Mundijal, pokušao je dojučerašnji gazda hrvatskog nogometa smijeniti Dalića, ali društvo se tada oglušilo na njegovu inicijativu.

Drugi put u akciju je krenuo poslije poraza protiv Perua na američkoj turneji. Kako saznajemo, u misiju su koordinirano trebali krenuti dužnosnici godinama bliski Zdravku Mamiću, poput Damira Vrbanovića, Ante Vučemilovića-Šimunovića i Ante Kulušića. Naišli su na neočekivano žestok otpor struje koju je predvodio Marijan Kustić, saborski zastupnik HDZ-a i čovjek s premijerovim placetom za tiho provođenje paketa reformi u nogometnoj organizaciji.

Dragan Matić / CROPIX

Damir Vrbanović

 

Kako će se stvari razvijati? “Okrenimo se pozitivi. Ismijavali ste me kada sam prije šest-sedam mjeseci izašao s prijedlogom Opatijske inicijative, ali budućnost je upravo to. Suradnja sporta, turizma i biznisa kao promotora Hrvatske, organizirano financiranje i kontrola tog financiranja”, pokušava Damir Mišković vratiti priču u ravnotežu. Teško će uspjeti jer požar se polako rasplamsava, a Dalić ga definitivno nije lokalizirao nastupom u četvrtak.

Željko Puhovski / Hanza Media

Davor Šuker

 

U bliskoj budućnosti treba očekivati eskalaciju tog rata, sve uz diskretnu podršku politike. Ako struja Marijana Kustića odnese pobjedu, neki bi “senatori” uistinu mogli napustiti “reprezentaciju” već ove godine, ali oni se neće zvati Luka Modrić, Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić. Ima li u toj priči budućnosti za Davora Šukera? Ako je spreman obnašati dužnost nogometnog ministra vanjskih poslova, svakako da, ali strateške poteze i novi HNS-ov tim slagat će neki drugi ljudi...

20. travanj 2024 18:01