StoryEditorOCM
ForumNA RASPOLAGANJU OD 0 DO 24

Hitna pomoć u ove vruće ljetne dane ima pune ruke posla, ravnateljica otkrila kako izdržavaju sezonu i zbog čega najčešće interveniraju

10. kolovoza 2018. - 21:08
hitna-S1

Hitna medicinska služba (HMS) bilježi povećan broj intervencija tijekom turističke sezone, a u gotovo dva mjeseca - od 15. lipnja do 5. kolovoza - dodatni timovi HMS-a, koji dežuraju na hrvatskim prometnicama, imali su 1513 intervencija tijekom kojih su zbrinuli 1585 pacijenata.

U istom razdoblju hitnim zračnim medicinskim prijevozom zbrinuto je 270 pacijenata u ukupno 242 intervencije, izvijestila je u četvrtak Maja Bojić iz Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinu (HZMH).
Najveći broj intervencija u Crikvenici, najmanji u Skradinu.

Na pitanje Hine u vezi intervencija HMS-a tijekom protekla dva ljetna mjeseca, Bojić je odgovorila da je, prema podacima s kojima raspolaže HZHM, najviše intervencija, čak 282, imao dodatni tim HMS-a smješten u Crikvenici.
Crikvenički tim slijedi tim HMS-a smješten u Novalji sa 189 te tim u Makarskoj sa 146 intervencija. Najmanje intervencija, ukupno devet, imao je pak tim HMS-a smješten u Skradinu.

Prosječno vrijeme izlaska na mjesto nesreće dodatnim timovima iznosilo je 18 minuta, a prosječno vrijeme od prijema poziva do završetka intervencije sat i jednu minutu.
Od 15. lipnja do danas na cestama poginule 24 osobe
Bojić je izvijestila kako su velike gužve i često neprilagođena brzina, nažalost, uzele danak te su na državnim cestama i autocestama od 15. lipnja dosad poginule 24 osobe.

Uz ozljede nastale u prometnim nesrećama, medicinske prijavno-dojavne jedinice 194 često primaju pozive vezane najčešće uz srčani udar, glavobolju i vrtoglavicu, nelagodu, uznemirenost i smetenost, ubrzani puls, povišenu tjelesnu temperaturu (više od 40 stupnjeva), poremećaj ili potpuni gubitak svijesti te utapljanje.
Zato je HMS od posebne važnosti tijekom turističke sezone kada dolazi do intenziviranja prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na obali i otocima.

Sukladno tome, istaknula je Bojić, HZHM je za ovu sezonu osigurao 20 dodatnih timova HMS-a koji 24 sata na dan pružaju pravodobnu i kvalitetnu hitnu medicinsku skrb na punktovima autocesta i državnih cesta.
Kroz međuresornu suradnju, a s ciljem veće dostupnost hitne medicinske skrbi pacijentima na otocima te u ostalim udaljenim i prometno loše povezanim područjima, HZHM osigurao je i hitni zračni medicinski prijevoz s helikopterskim bazama u Dubrovniku, Divuljama kraj Trogira i na otoku Krku.

19. travanj 2024 18:37