StoryEditorOCM
ForumŠIROKI SVJETONAZOR

Nakon slučaja homofobije u Zadru istražili smo koliko je gay friendly Dalmacija

Piše Petra Plivelić, Vid Barić /Jutarnji list
11. kolovoza 2018. - 00:57
bvc

Ante Čizmić / CROPIX

 

Lokacije u Hrvatskoj izlistane su na svim specijaliziranim web stranicama poput Gay Welcome, Gay Homestays ili Mister B&B. Ima ih 60-ak

 

 

Kada gay par poželi doći u Hrvatsku na ljetovanje, smještaj će, osim na Booking.com ili Airbnbu potražiti na specijaliziranim web stranicama poput Gay Welcome, Gay Homestays ili Mister B&B, jer sve one nude informacije i o našoj zemlji. Prije nego što rezerviraju sobu, dobro će izguglati lokaciju, kako bi saznali što se nudi, i uvjerili se da idu na sigurno mjesto.

VEZANE VIJESTI

Žele se osjećati prihvaćeno, nikako izolirano. Ne žele šetati uz obalu osvrćući se preko ramena.

Spremni su puno potrošiti i žele se dobro provesti. Objedovat će u restoranima, jer si ne vole sami kuhati. Zabavljat će se u barovima i noćnim klubovima, a sobe će ostaviti savršeno uredne, na čuđenje sobarica.

Admir Buljubašić / CROPIX

 

Široki svjetonazor

Ovako nam turiste homoseksualne orijentacije opisuju djelatnici i vlasnici tzv. gay friendly (prijateljski nastrojeni prema gay populaciji) smještajnih kapaciteta na hrvatskoj obali. U Hrvatskoj ih je ukupno šezdesetak.

Tako navodi Gay Welcome, najveća europska putnička gay stranica pod vodstvom GETA-e (Gay European Tourist Association), koja na interaktivnoj karti svijeta ima učekirano više od 3000 hotela, pansiona, kuća za odmor i apartmana diljem Europe koji su gay friendly za razliku od zadarskog hotela Identitet, čiji je vlasnik Tomislav Gospić prije koji dan naprasno otkazao bukirani smještaj Fabianu Vallimu, gostu iz Brazila, jer “ne primaju homoseksualce”.

U Zagreb Prideu rekli su nam da im se nakon ovog incidenta javilo na desetak smještajnih i ugostiteljskih obrta koji su se htjeli izjasniti kao “gay friendly”.

Srećom, i u Zadru još uvijek ima mjesta na koja su homoseksualci dobrodošli.

Na Gay Welcome karti je i Hotel Lucija.

 

- Mi smo širokog svjetonazora. Primamo sve goste - rekli su nam u hotelu. U prosjeku, od 1500 gostiju na godišnjoj razini, dvadesetak je homoseksualaca.

- Na prvom mjestu mi smo obiteljski hotel i ne smatramo da je gay turizam pretjerano unosan - ističu iz zadarskog hotela. Možda je to i istina, ali samo u Hrvatskoj.

Naime, prema izračunima GETA-e, LGBT turizam samo na području Europske unije procjenjuje se na vrijednost od 50 milijardi eura. Pretpostavlja se da u ukupnom turističkom europskom prometu osobe homoseksualne orijentacije sudjeluju s udjelom od nekih osam posto, imaju više prihode te samim time i više troše, što ih trenutačno čini jednom od popularnijih turističkih niša prilikom kreiranja ponuda. No u Hrvatskoj ovakav tip ponude nije brendiran, iako postoji.

- Imali bismo i više gay gostiju da u svijetu ima dobre promidžbe iz naših nadležnih institucija. Pričali su mi neki od mojih gostiju, kako je gay turizam izgledao na Rabu prije 45 godina. Oduševljeno su pričali kako su se zabavljali do jutra u lokalima, jeli pršut, pili vino i naprosto uživali. Danas imam manje od pet posto gay gostiju - rekao nam je jedan vlasnik apartmana na Rabu, otoku koji je još 2011. proglašen prvom gay friendly destinacijom u Hrvatskoj.

26 milijuna

No, njegova je era u tom smislu očito pri kraju, iako su bar Celestine i plaža u uvali Kandarola, koja je poznata i kao prva naturistička plaža u Europi u kojoj su se goli 1936. okupali i britanski kralj Edward VIII. i Wallis Simpson, još uvijek omiljeni među gay gostima.

Ne postoje točne brojke gay turista u Hrvatskoj, no istraživanje GETA-e pokazuje da na području centralne, zapadne i istočne Europe danas ima oko 26 milijuna pripadnika LGBT zajednice koji su istospolne orijentacije i o tome su “otvoreni” te čine 2,6 posto ukupne populacije.

Omiljen među turistima, Dubrovnik je također “gay friendly”. Istospolni parovi iz Velike Britanije i SAD-a najčešći su gosti.

- Čisti su i uredni, nemam riječi. Već 12 godina imamo apartmane i sada je zamjetno više gay gostiju - rekli su nam u Orka Apartmanima koji su se oglasili, kažu, na svim stranicama za buking. Mjesto koje homoseksualci u gradu nikako neće zaobići svakako je Jazz Cafe Troubadour, kojeg hvale na brojnim stranicama. Slično je i sa Splitom.

Mladen Pobi

 

- Kada bi svi moji gosti bili gay parovi ja bih bila najsretnija. Oni su takva gospoda - rekla nam je vlasnica luksuzne vile Jagoda Palace na Bačvicama.

Sjevernije od Splita, u Vodicama, ove godine nema puno gostiju homoseksualne orijentacije, rekli su nam u apartmanima Vučak koji su već šest godina na listi gay friendly smještaja. U Hrvatskoj postoji čak i nekoliko “gay only” apartmana, soba, pansiona i hotela, a u Vodicama misle da je to svakako isplativo ako se uzme u obzir da su homoseksualci gosti koji ne štede.

- Tko bi se odlučio na gay only poslovanje, vjerojatno bi profitirao - kažu, ali treba se na to odlučiti.

Osim gay friendly smještajnih kapaciteta, na Jadranu postoje i jedriličarske ture koje su orijentirane ekskluzivno prema gay potrošačima i turistima.

Gay jedrenje

Kontaktirali smo zadarsku turističku agenciju Conte Adriatic koja na svojim mrežnim stranicama ima oglašene ekskluzivne gay aranžmane jedrenja za, kako kažu, “homoseksualce svih dobnih skupina”. U Conte Adriaticu su nam kazali kako su gay parovi odlični gosti i kulturni ljudi te kako su iznenađeni negativnom reakcijom vlasnika zadarskog pansiona Identitet koji je odbio turista zato što je homoseksualac.

“Mi djelujemo već četiri godine te smo od samih početaka orijentirani i prema gay gostima koji su također jedna poslovna niša za sebe”, rekli su nam u agenciji Conte Adriatic.

“Hrvatska ima preko 1000 prekrasnih otoka. Povedite svoje dečke i pridružite nam se na jedrenju, na našoj jahti ćete imati svu privatnost - mi smo ovdje da vam pomognemo u najboljem odmoru te da poštujemo sve vaše želje”, stoji na mrežnim stranicama agencije.

“Hrvatska je i dalje, ipak, jedna zatvorena zemlja. Smatramo da se nitko nema pravo petljati gostu u privatni život. Jednostavno, to su gosti kao i svaki drugi. Gayevi, lezbijke, uopće nije bitno. To su gosti s platežnom moći, na kraju krajeva to su ljudi, osobe, turisti - i tako se treba prema njima i odnositi”, nadodali su iz agencije koja uspješno posluje s homoseksualnim gostima četiri godine.

Joško Ponoš / CROPIX

 

Vezano uz lokacije koje tijekom boravka u Hrvatskoj posjećuju gosti tog profila, u agenciji su rekli kako se radi o brojnim lokacijama, kako skrivenim uvalama tako i marinama. Tijekom jedrenja posjećuju i manje gradove te dalmatinska mjesta, a gosti se upućuju na mjesta za koje u agenciji znaju da “nisu problematična” po pitanju odnosa prema gay turistima.

“Neki naši gay turisti, nažalost, znaju kakva je Hrvatska ponekad, čuli su neka negativna iskustva prijatelja, pa možda i dolaze, rekla bih, spremni na moguće negativne reakcije i iskustva, ali mi se trudimo to izbjeći u startu, kroz poznavanje terena i lokala s kojima surađujemo”, pojasnili su nam u agenciji Conte Adriatic.

“Gledajte, ima tu još problema i podređenih skupina. U našem turizmu su često na razne načine diskriminirane i osobe s invaliditetom. I to treba jasno naglasiti. Vlasnici apartmana i razni turistički djelatnici se ne educiraju, danas svi misle da se mogu baviti turizmom, ali to nije baš tako jednostavno. Vezano uz gay Brazilca i njegov otkazani buking, ponavljam još jednom, u Conte Adriatic agenciji podupiremo tu populaciju i želimo da Hrvatska bude otvorena država, a ne uskogrudna kao što je to ispalo nakon slučaja u Zadru”, završili su u agenciji.

Policija potvrdila: Istražujemo vlasnika koji je odbio Brazilca

Tomislav Gospić, vlasnik apartmana Identity iz Zadra, koji se u fokusu javnosti našao nakon što je otkazao gostoprimstvo homoseksualnom paru iz Brazila, uskoro može očekivati i posjet policije koja bi trebala utvrditi sve činjenice i je li u tom slučaju bilo kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije, poručili su tportalu iz PU zadarske, rekavši kako će ‘u vezi s javno objavljenim informacijama, utvrditi sve relevantne činjenice u vezi s opisanim događajima, te o utvrđenim činjenicama izvijestiti nadležno državno odvjetništvo radi donošenja mjerodavne odluke’.

Gospić je, podsjetimo, Fabianu Vallimu, koji je preko servisa Booking.com rezervirao smještaj u njegovu apartmanu u Zadru, odgovorio da ne prima homoseksualce i zatražio od njega da otkaže rezervaciju.

Brazilac je to odbio i Gospićev odgovor podijelio na društvenim mrežama, a o svemu je obavijestio i stranicu Booking.com, koji su njegove apartmane izbacili iz svoje ponude, jer se takav potez kosi s njihovom politikom, a isto je učinio i Airbnb.

HTZ : Svi se mogu osjećati kao kod kuće

“Hrvatska je u svijetu prepoznata kao zemlja dobrih i gostoljubivih domaćina te nam je žao ako je bilo tko od naših gostiju doživio bilo kakvu neugodnost. Hrvatska je otvorena zemlja i svi turisti dobrodošli su”, rekli su nam u Hrvatskoj turističkoj zajednici. Naglasili su da svaka destinacija, odnosno lokalna samouprava odlučuje sama za sebe kakav oblik turizma želi razvijati na svom području i kao takva se pozicionirati na tržištu.

Kako bi strani turisti ne bi doživljavali incidente poput Brazilca Fabiana Vallima, brojne informacije o samoj destinaciji i turističkoj ponudi u određenoj destinaciji mogu dobiti putem turističke zajednice na određenom području te putem turističkih informativnih centara, objasnili su u HTZ-u.  (Petra Plivelić)

25. travanj 2024 13:48