StoryEditorOCM
ForumHVARSKI DIZAJNER PROTIV LUKE RAJIĆA: ZASMETAO MU GLASAN TULUM

Trpio sam ih do 3 ujutro, zvao policiju pa im pokucao. Njegov sin me napao i prijetio mi. "Znaš li ti tko sam ja!?"

Piše JL
13. kolovoza 2018. - 22:53
luka

U policiji kažu kako zbog remećenja javnog reda i mira imaju 30-ak poziva dnevno, ali da u Heraclei nisu zatekli razuzdani tulum nego društvo od dvadesetak ljudi koji su sjedili oko stola, slušali glazbu i pili vino. Prijavu nisu imali zašto pisati

 

 

“Znaš li ti tko sam ja? Znam koliko sam platio za ovu vilu i radit ću što hoću, a vaše je da nas trpite!”

Tim ga je riječima, tvrdi Hvaranin Toni Carić Rico, oko tri sata u noći s nedjelje na ponedjeljak dočekao “kralj mlijeka” Luka Rajić, jedan od najbogatijih Hrvata, bivši vlasnik Lura grupe, kad ga je došao upozoriti da prekinu s vikom i zabavom u unajmljenoj luksuznoj vili u kojoj Rajić sa sinovima ljetuje na Hvaru. Carićeva se kuća, tvrdi, jednim zidom drži uz vilu, a prozori njegove kuće, u kojoj borave i turisti, gledaju na vrt vile s bazenom, u kojem se te noći - kao i veći broj noći ranije, tvrdi - održavala glasna zabava.

- To je urlikanje, ogromna dreka, tamo je ukupno 20-ak ljudi, mahom prijatelja Rajićevih sinova. Jedni dolaze, drugi odlaze, a noćna lumpanja su konstanta. Nije to noćas bilo prvi put, danima ne spavamo ni mi, ni naši turisti, ni susjedi. Nakon što sam ih došao upozoriti ne da se nisu smirili nego su mi počeli svašta dovikivati. Izletjeli su i sinovi i njihovi prijatelji, a jedan od sinova je počeo vikati:

‘Evo ga, ima dva kvadrata i sad bi htio biti glavni’. Počeli su me naguravati, jedan me sin stisnuo uza zid i iskidao mi majicu, govoreći: ‘Ja znam tko si ti, ja ću te naći u Zagrebu, prebit ću te, ubit ću te’. Onda je Luka Rajić stao između nas, a kasnije je mojoj majci rekao da joj je spasio sina da ga ne prebiju - tvrdi uznemireni Toni Carić, dizajner s Hvara, koji je o cijelom incidentu objavio i dugi status na Facebooku.

Heraclea je najluksuznija vila na otoku, a noćenje stoji oko 2400 eura

 

Tko jači, tlači

- Ne želim ulaziti u sukobe s tim ljudima, muka mi je imati posla s njima jer ne želim probleme, a svi znamo kako to na kraju završava s takvim ljudima - tko jači, taj tlači. Ali htio sam da se zna da su mi prijetili, da nije bezazleno. Dobio sam niz poziva podrške i komentara, svima je dosta, nismo mi jedini koji ne mogu više izdržati taj teror - kaže Carić

Rajići su, kaže, unajmili vilu Heracleu u samom centru grada Hvara, u vlasništvu Gorana Hanžeka, a prema cjeniku na web stranici, jedan dan boravka u njoj košta 2400 eura. Prije nego što je otišao kod Rajićevih Carić je, tvrdi, pokušao kontaktirati vlasnika vile i njegovu suprugu, no nisu mu se javili na telefon. Njegova je majka, tvrdi, nakon što je otišao nazvala i policiju.

- Smiješna je to situacija. Policajac ju je pitao gdje je ta vila, iako je u samom centru Hvara, a kad mu je rekla da se nalazi u Ulici Burak, pitao je gdje je to. To je najveća ulica u Hvaru.

Kad su napokon došli, policajac je ušao u vilu, izašao nakon kratkog vremena i krenuo prema meni i mojoj majci jer da što sam ih ja išao smirivati, trebao sam odmah zvati policiju. Rekli su mi da ako se osjećam ugroženo, možemo s njima u policijsku postaju - priča Carić. Nije podnio prijavu jer, kaže, smatra da ne bi imala nikakvog smisla ni rezultata.

Nakon što je policija otišla, tvrdi, Rajićevi su s društvom nastavili feštati još jače, iako su već bili rani jutarnji sati. U ponedjeljak poslijepodne, kaže, sve je bilo neuobičajeno mirno i tiho. Valjda se moraju naspavati od večeri ranije, kaže Carić.

Sukobljene strane

Policija, kako doznajemo, nakon incidenta nije podnijela prijavu za remećenje javnog reda i mira. Policajci su obavili razgovore sa svima prisutnima, dakle s obje “sukobljene strane”, te su zaključili da nije bilo nikakvoga kršenja zakona. Policijska ekipa, neslužbeno doznajemo, ustvrdila je da se u objektu u kojem su odsjeli Rajićevi nije glasno partijalo nego je, navodno, 20-ak osoba sjedilo za stolom, večeralo i pilo vino.

Sve je bilo, zaključili su, popraćeno klasičnom ćakulom i prigušenom glazbom u pozadini te razina buke nije odudarala od one iz dobrog dijela hvarskih kuća za odmor u ljetnoj noći. Hvarska policija dnevno zaprima 30-ak prijava zbog buke koja dopire iz kuća te ugostiteljskih objekata.

- Ma danima traje taj teror, i te je noći bila buka. Urla se, sve grmi, i sada kad su tamo Rajići, ali i drugi gosti znaju biti takvi. Ne znam koliko puta sam i sam lupao po vratima da se smire. Ono što najviše smeta je bahatost kojom se ta bogata klijentela odnosi prema našim molbama i apelima. Istina je da plaćaju masne novce, ali to nije vila na osami, moraju se držati barem kakvog-takvog kućnog reda.

A tijekom ljeta veći broj policajaca dolazi iz drugih dijelova zemlje na ispomoć pa se teško snalaze i treba im dugo vremena da stignu na mjesto intervencije. Do tada se obično društvo ili pokupi van i ne nađu nikoga ili se smire i policija ne naiđe na ono čemu smo mi, susjedi, svjedočili - kaže Antonio Čićić, koji također živi u susjedstvu vile Heraclea.

Sudeći prema njegovu Facebook profilu, Luka Rajić mlađi, istoimeni tajkunov sin, u nedjelju je slavio 20. rođendan pa se može pretpostaviti da je tom prilikom organizirao feštu.

- Tko je unajmio vilu ne mogu vam potvrditi. No, otkad imam tu kuću na Hvaru imam i problema sa susjedima. Svake sezone se ovakve situacije događaju tri do četiri puta. Mi imamo kućni red kojeg se gosti pridržavaju, ali unatoč tome valja uzeti u obzir da je to stari dio grada u kojem se sve čuje pa smeta susjedima poput tog gospodina koji je pokušao ući na silu u vilu - rekao nam je Goran Hanžek, vlasnik Ville Heraclea, koja je zapravo renovirana gradska palača sagrađena 1612. godine u baroknom stilu, a novi vlasnik potrudio se da, unatoč tome što se nalazi u centru grada, ima skrovito dvorište s bazenom.

Luka Rajić otac je trojice sinova - Borne, Luke i Frana - rođenih u braku s Bornom Rajić, koji je trajao od 1996. do 2005. godine. O provodima sinova, a osobito tajkunova imenjaka Luke, dosta se izvještavalo proteklih godina. Luka Rajić mlađi bio je posebno aktivan na društvenim mrežama na kojima je objavio nekoliko snimki koje su mnogi smatrali krajnje bahatima i prepotentnima.

Vila Heraclea

 

Instagram video

Tako je lani, primjerice, objavio video u kojem baca hrpetinu novčanica od tisuću kuna, uz prigodan opis: “Counting my blessings”. Dvije godine ranije objavio je video pod nazivom “Stay rich or die poor”, na kojem se polijeva Dom Perignonom, pokazuje zlatni Rolex, snima selfieje u privatnom avionu i fotografira ključeve preskupih automobila dijeleći s javnosti svoju muku jer ne zna koju jurilicu odabrati.

Današnji tajkun Luka Rajić nekad je bio vozač u Dukatu, a 1992. je za 20 tisuća njemačkih maraka prepisao u pretvorbi dionice Dukata na svoje ime. Kasnije je dionice nastavio kupovati od Hrvatskog fonda za privatizaciju i malih dioničara, a 1994. godine postao je većinski vlasnik, uloživši ukupno 10 milijuna maraka. Ubrzo je kupio i Sirelu iz Bjelovara te Mljekaru Zadar, čime je formirana Lura grupa. Tijekom 2007. Luka Rajić je prodao Dukat francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura.

U međuvremenu se preselio u Švicarsku te kupio malu tvornicu čokolade Favarger, a u Popovači je 2011. otvorio tvornicu generičkih lijekova PharmaS.

19. travanj 2024 06:26