StoryEditorOCM
ForumŠTO ĆE NAM UNESCO-VA BAŠTINA

Braniteljske udruge protiv festivala ojkača: 'To kod nas nije tradicija, festivala neće biti dok je nas živih'

15. kolovoza 2018. - 22:00
39_VODENKINJA

U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatskog doma u Petrinji u srijedu je održana press konferencija predstavnika svih braniteljskih udruga iz ovoga grada na kojoj su se usprotivili najavljenom 3. festivala ojkača, koji bi se trebao održati u istoj zgradi 25. kolovoza u organizaciji petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb, piše PS-portal.

- Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom - kazao je predsjednik braniteljske Koordinacije Darko Dumbović.

Ista stajališta, uz jednake stavove svojih udruga i osobna mišljenja iznosili su ostali sudionici press-konferencije. Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Đurđa Bobinac rekla je da njezin grad nije mjesto ojkanja, a podastrla je podatke o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu: ukupno 598 žrtava, među kojima 291 branitelj (iz Grada 154, a 137 iz drugih dijelova RH), 292 civilne žrtve i dva strana državljanina. Još uvijek nisu pronađene 89 nestale osobe (12 branitelja - od kojih 12 Petrinjaca i osam izvan grada) te 77 civila.

Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata smatra kako predsjednica pododbora SKD Prosvjeta Mara Vilusizaziva i provocira poginule hrvatske žrtve i ratne stradalnike, te zaključila kako 'u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih'.

Predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Ivica Horvatić poručio je organizatorici Mari Vilus neka se ne igra s osjećajima, a ujedno je podsjetio kako je iz njezinog sela Luščana bilo 107 registriranih vojnika 'koji su rušili i ubijali po Petrinji'. Zamolio je gradonačelnika Darinka Dumbovića da se najavljeni festival nikako ne održi u Petrinji, nego, ako baš treba, onda u Jabukovcu.

Dopredsjednik Udruge ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje Damir Božićević obznanio je kako će se u organizaciji njihove udruge 25. kolovoza u središtu Petrinje otkriti spomen ploča za sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana istoga nadnevka 1991. godine.

- Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali - kazao je Božičević, a i ostali su govornici sličnim tonom govorili o festivalu ojkanja.

U posebnoj izjavi za medije Darko Dumbović je rekao kako će, ako treba, sami hrvatski branitelji u Jabukovcu ili Blinji osiguravati održavanje festivala. - Konstantno se provlači teza o ugrozi pripadnika srpske nacionalne manjine na području Petrinje i Hrvatske od nekih imaginarnih ustaša ili neprijatelja. Pokazalo se da je svih ovih godina područje Grada Petrinje proglašeno jednim od najsigurnijih u Republici Hrvatskoj, jer nije zabilježen niti jedan međunacionalni incident, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili: ako mislite da niste sigurni, kako su pisali na svojim bezbrojnim portalima izvan Petrinje, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, koliko treba ratnih veterana i čuvat ćemo ih. Ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati - zaključio je Darko Dumbović, kako navodi PS-portal.

SKD Prosvjeta: Pozivamo na smirivanje tenzija i toleranciju

U međuvremenu se s reakcijom javila petrinjska podružnica SKD Prosvjeta, čije priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

- U današnjem društvu koje baštini visoke dosege civilizacijskih tradicija razvijenog demokratskog svijeta, kao punopravna članica zajednice društveno najrazvijenijih država na svijetu, pozivajući se na Ustav Republike Hrvatske i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, SKD “Prosvjeta” Zagreb kao centralna kulturna institucija Srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, smatra potpuno neprimjerenim bilo kakav vid pritisaka koji su usmjereni na zabrane bilo kojeg vida stvaralaštva koji je u okvirima društveno-civilizacijskih normi svijeta u kojem živimo.

Festival ojkače je manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice sa prostora centralnih dijelova Republike Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vijekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožima svo to vrijeme. Smatramo da način narodnog pjevanja poznat u narodu kao “ojkanje” ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD “Prosvjeta” za 2018. g. i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Ovim putem pozivamo sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost prema programima kojima je za cilj jedino promoviranje i zaštita kulturnog nasljeđa, a državne institucije na osiguravanje uvjeta za nesmetani rad i provođenje programa SKD “Prosvjeta” pododbora Petrinja, navodi se u priopćenju.

23. travanj 2024 19:49