StoryEditorOCM
ForumTKO JE IVAN ŽILIĆ

Javio se poduzetnik koji tvrdi da je najbogatiji Hrvat, težak 24 miljarde eura: Želim spasiti našu veliku tvrtku, bio sam spreman uložiti 500 milijuna eura!

Piše Novac.hr
18. kolovoza 2018. - 15:29
Ivan Žilić

Ivan Žilić, koji za sebe tvrdi da je najbogatiji Hrvat težak 24 milijarde eura, iako nitko nikad nije potvrdio to njegovo bogatstvo, tvrdi da se početkom kolovoza sastao s čelništvom pulskog škvera kako bi umjesto Danka Končara uskočio u igru i dao "živi" novac za spas Uljanika, piše Novac.hr.
Kaže da se 2. kolovoza na inicijativu bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića susreo s predsjednikom Uprave Uljanik grupe Giannijem Rossandom i njegovim odvjetnikom u zagrebačkom Sheratonu, a zatim idući dan s predstavnicima Uljanik Plovidbe. Doduše, potvrdu tog sastanka u Uljaniku nismo dobili.

- Budući da sam vidio da je Uljanik u lošoj situaciji, zamolio sam gospodina Stipu Mesića može li pomoći s kontaktom prema Uljaniku. On mi je dao broj telefona Giannija Rossande, odnosno Mesić je njega nazvao, a mene Rossanda. Mesić mi ga je kasnije predstavio u Sheratonu kamo su 2. kolovoza došli on i njegov odvjetnik. Razgovarali smo i ja sam mu rekao da sam spreman odmah ispuniti sve što im treba. Oni su tražili da preuzmem 75 posto dionica Uljanika i to sam prihvatio te da uđem u Uljanik kao strateški partner, ali da oni najprije moraju odraditi svu proceduru - priča Žilić za Novac.hr, kojemu su se dosad obraćali mnogi poduzetnici i političari za pomoć u financijskim teškoćama, poput Ljube Jurčića, predstavnika Grada Zagreba koji su pregovarali u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, dolazili su mu i iz Gredelja, Vicenco Blagaić, Zdravko Marić i Piruška Canjuga u ime Agrokora, ali su dosad svi ostali kratkih rukava.
  Ističe da je dogovor bio da odmah uloži 120 milijuna eura, i to u brodove koji bi se gradili za Uljanik Plovidbu, zbog čega se, tvrdi, sljedeći dan susreo s Dragutinom Pavletićem, direktorom Uljanik Plovidbe, i Darkom Šorcem, prokuristom u toj tvrtki. Razgovarali su, kaže, o tome kako će se to odraziti na tu tvrtku.
- Imali smo mogućnost da odmah uplatim 120 milijuna eura i time spasimo Uljanik, a oni bi preuzeli brodove. To bi bili novi brodovi koji bi se gradili u budućnosti. A ja sam bio spreman odmah uložiti 500 milijuna eura - tvrdi Žilić. Kaže da bi se ostatak tog novca, dakle 380 milijuna eura, uložio dalje u tvrtku. Začuđujuće, napominje da za Končara kao strateškog partnera, koji je odabran još ove zime, ne zna.
- Končara mi nitko nije spomenuo - ističe. Ipak smatra da Končar ne može pomoći Uljaniku jer nema kredibilitet te kaže da bi, da se njega pitalo, već bio ušao u Uljanik.
- Poslije toga više me nitko nije zvao niti kontaktirao na ikakav način. Ne znam zašto to rade. A ja sam spreman ući u tako nešto jer volim takve rizike. Kupovao sam dionice Facebooka po 27 dolara i postao sam milijarder. Glede Uljanika imam dobar osjećaj jer su knjige narudžbi pune. Samo je potrebna radna snaga da se to odradi. Mislim da bih ušao u taj rizik, jer tu ne vidim rizik - kaže Žilić.
Žilić je inače Hrvat s njemačkim državljanstvom i luksemburškom adresom, podrijetlom iz Vareša u BiH. U medijima je tvrdio da zarađuje dvije milijarde eura godišnje i da taj novac želi investirati u Hrvatskoj i BiH. Međutim, dosad od tih njegovih želja nije ostvarena niti jedna pa mnogi ne vjeruju da to bogatstvo postoji, piše Novac.hr.

15. travanj 2024 21:38