StoryEditorOCM
ForumVELIKI LOV NA POPUSTE

Znate li kako u rujnu možete tjedan dana provesti na Jadranu za 500 kuna u dobrom hotelu i pritom dobiti dva obroka dnevno?

Piše Tena Šarčević, Vid Barić/Jutarnji list
27. kolovoza 2018. - 17:10
makarska6-140718

Kolovoz je na izmaku snaga, a vi još niste bili na ljetovanju? Ne očajavajte, jer po svoj prilici proći ćete bolje u financijskom smislu nego što biste prošli u srcu sezone. No, to je stara i dobro poznata priča, a ono što smo odlučili istražiti jest može li se dodatno cjenkati s privatnim iznajmljivačima na hrvatskoj obali i otocima kako bismo još uštedjeli i - možda - razliku uložili u karte za trajekte, butelje vina, jadranske škampe ili najveći šareni luftmadrac koji se može pronaći. 

U našem pregledu postsezonskih mogućnosti na hrvatskom Jadranu donijet ćemo i analizu najisplativijih agencijskih opcija te ćemo ih usporediti s opcijama "kod konkurencije", odnosno u Grčkoj, Turskoj i na Cipru. Može li Hrvatska stati u ring s državama koje su odavno poznate po nevjerojatno jeftinim all-inclusive aranžmanima na koje već dulje vrijeme odlaze brojni Hrvati, kao i strani gosti koje nismo uspjeli zavesti da ipak dođu na odmor kod nas?

Već kratki internetski pregled spomenutih aranžmana upućuje na tešku bitku hrvatskog Jadrana s all-inclusive neprijateljima, a evo što smo mi doznali. Krećemo sa "solo aranžmanima", dakle bez posredovanja agencija, i cjenkamo se s entuzijazmom i beskrupulozno, kao da smo na kakvom bliskoistočnom bazaru.

zagreb 23052006
hotel arkada na hvaru u kojem ce biti smjesteni dobitnici nagradne igre atlas airtoursa
foto atlas airtours
-zag-

 

Privatni apartmani

Naše malo istraživanje otkrilo je da su privatni iznajmljivači apartmana itekako spremni na cjenkanje, a sudeći prema njihovim reakcijama, nismo jedini kojima je to ovo ljeto palo na pamet. Cjenkali smo se manje-više uspješno na svim našim turističkim destinacijama - kako na južnom, tako i na srednjem te sjevernom Jadranu. Nismo štedjeli niti otoke, a sve s ciljem da provjerimo do kuda su iznajmljivači spremni ići i kako će uopće reagirati na cjenkanje koje kulturološki nije hrvatska, pa niti europska stvar.

Ispalo je da možda i jest. Cijene privatnih smještaja uspješno smo spuštali i do 30%, s obzirom na iste u srcu sezone na tim lokacijama u apartmanima.

Lokacija: Šibenik

 

 

Oglas navodi da je apartman "suvremeno uređen sa spavaćom sobom, dnevnom sobom, kuhinjom i kupatilom". U ponudi je i free Wi-Fi, a balkon ima pogled na grad i crkvicu Sv. Barbare iz petnaestog stoljeća.

Katedrala Sv. Jakova, glasoviti sakralni objekt zaštićen UNESCOM, djelo slavnih graditelja Jurja Dalmatinca i Nikole Firentinca, udaljena je samo 50 metara od apartmana. Dakle, radi se o prilično centralnoj poziciji vrlo pristojno uređenog apartmana, no idemo svejedno vidjeti može li se što učiniti cjenkanjem. Cijena? 50 eura noć, dakle 25 eura po glavi.

Ženski glas.

V: Dobar dan, vidio sam da ste slobodni u rujnu, sviđa mi se vaš apartman...

O: Bok, to vam je studio za dvoje.

V: Znam, došli bismo djevojka i ja od 10. 9. do 17. 9. Vidio sam da nudite i pomoćni ležaj, to nam ne treba zapravo...

O: Ma to vam je obična sofa, razvučemo je po potrebi.

V: A recite je l' bi se mogla što spustiti cijena ako ne koristimo taj ležaj. Vaš apartman je jako lijep, ali ja ne zarađujem, nažalost, tako puno. S druge strane, stvarno bih volio odvesti djevojku u tako fin apartman. Nismo godinama nigdje bili... Budući da vidim ste slobodni u tom terminu, možda je bolje da dođemo mi po manjoj cijeni, nego da ste prazni. Kasno je u sezoni...

O:  Haha, ne brinite vi za mene. Ali simpatični ste mi preko telefona.

V: Simpatičan sam i uživo, nadam se da ćete se uvjeriti u to.

O: Haha, pa dobro. Imala sam dosta neobičnih poziva ovo ljeto, ali vaš je pri vrhu. Koliko vi meni nudite, haha?

V: Ja sam izračunao da bih imao 40 eura dnevno za vaš apartman. To je 280 eura za vas, jer bismo ostali sedam dana. Nije loše, ha?

O: A ne mogu vas odbiti sad. Dođite, može, dogovorili smo se.

Lokacija: Fažana

U oglasu stoji da se radi o moderno uređenoj kući s pet apartmana koji gledaju na more. Objekt je 200 metara od plaže, a svaki od apartmana ima svoje parkirališno mjesto. U blizini objekta - kaže oglas - nalazi se kompletan program koji je potreban za ugodan odmor: plaža, restorani, stari grad itd.

Broj u oglasniku je njemački, uz napomenu da vlasnik govori hrvatski jezik. Cijena je već dosta popularna, naime 45 eura noć, ali ipak nismo odustali od pokušaja cjenkanja.

Muški glas.

V: Dobar dan, vidio sam vaš oglas za apartmane u Fažani, jeste li slobodni u drugoj polovici rujna?

O: Jesmo, jesmo.

V: Super! Došli bismo djevojka i ja na odmor 7 dana. Mi smo oni koji idu kasnije od svih, jer ne radimo neke super plaćene poslove pa stalno nešto štedimo.

O: Treba štedjeti. Znate kako kažu u Njemačkoj, ja vam tamo dugo živim - gdje je malo novca, puno je svađe.

V: Tako je, gospodine, ja sam upravo na tom tragu.

O: I recite, što biste vi?

V: Ma znate, malo mi je neugodno, ali ako bi se mogla spustiti cijena za pet eura po danu, meni i djevojci bi to stvarno značilo, budžet nam je jako, jako tanak, a htjeli bismo ipak na ljetovanje. Znate, stvarno se ne bih htio posvaditi s njom, ranije ste rekli...

O: Znam, znam što sam rekao. Ja sam užasan trgovac. A di ću vam spuštati, što će meni ostati...

V: A znate kako je, mi mladi, zaljubljeni, bez para...

O: Ma znam, bio sam i ja mlad...

V: Sve vam je jasno, gospodine.

O: Ajde vi meni napišite jedan mejl da vas imam na oku. Imam i neke susjede s apartmanima, pa ako ne može kod mene, možda vam mogu nešto dogovoriti kod njih. Ne znam sad napamet. Ajde, pustite mi jedan mejl, dogovorit ćemo se...

Lokacija: Krk, Malinska

 

 

Oglas kaže da se radi o "predivnom, luksuznom stanu s balkonom". Stan je kompletno opremljen, blizu samog centra Malinske, a nalazi se 8 minuta hoda od plaže. Besplatan parking, internet i klima. Cijena? 50 eura.

Ženski glas.

V: Dobar dan, kako je, vidio sam vaš oglas za apartman, baš mi se sviđa, a djevojka i ja gledamo malo gdje bismo mogli na odmor u kasnoj sezoni.

O: Pozdrav, slobodni smo u kasnom rujnu. Dobro došli ste, cijena je 50 eura.

V: Vidio sam, da. Gledajte, djevojka i ja nemamo baš toliko...

O: Koliko biste ostali? Ne mogu vam sniziti cijenu ako dolazite na 3 dana.

V: Ne, ne, ostali bismo od 7 do 10 dana!

O: Pa gledajte, budući da se radi o tom terminu, mogu vam izaći u susret. Ako ostajete 7 dana, dat ću vam po 45 eura, a ako ostanete 10, snizit ću vam i na 40. Pazite, to vam je dobar popust. Mi poslujemo legalno, i u cijenu su uključene boravišne pristojbe... Samo mi se nemojte naručiti na 10 dana i onda nakon tri dana otići i reći kako vam se ipak ne sviđa ovdje.

V: Ne, ne brinite... Evo, sad ću se konzultirati s djevojkom možemo li ostati 10 dana pa vam se javim povratno. Stvarno hvala na ponudi...

O: Javite se, pozdrav.

Ono što je svakom iznajmljivaču privatnog apartmana bitno znati jest koliko želite dana ostati. Cjenkanje će biti uspješnije što više dana želite ostati. S idejom ostajanja za vikend nikako se nećete dobro provesti, iznajmljivač ne želi čuti ni riječ o snižavanju cijena, no odlučite li se na ostanak sedam ili deset dana, stvari će već ići lakše. To je razumljivo s njihove strane, budući da svaki dolazak turista košta u smislu čišćenja i pripreme apartmana.

U našem slučaju zaigrali smo na emotivnu kartu prilikom cjenkanja. Priča je standardna: mladić i djevojka bez previše novca i na slabije plaćenim poslovima žele si ipak priuštiti ljetovanje u kasnoj sezoni. Bili su strpljivi i čekali da se iznajmljivači naplate u sezoni koju su neki proglašavali fijaskom, a drugi najboljom dosad. Sada je red na njima da vide što mogu napraviti i gdje mogu ljetovati sa svojim tankim budžetom.

Troje od pet iznajmljivača u prosjeku je palo na našu priču te pristalo spustiti cijenu, a zvali smo apartmane na Visu, Hvaru, u Šibeniku, Slanom, Zadru, Splitu, Istri i na Cresu. Često smo isticali da nam ne treba pomoćni ležaj koji se često nudi u apartmanima za dvoje. Mnogi su od iznajmljivača naše cjenkanje smatrali simpatičnim, a nitko se nije naljutio. Poneki su nas, ipak, pristojno odbili, rekavši kako neće imati zarade od nas ako nam spuste cijenu te da zovemo jeftinije apartmane, kakvih ima u internetskim oglasima.

I to je istina, mnogi apartmani za dvoje se nude već po cijeni od 30 eura, no oni su u pravilu slabije uređeni i pozicionirani, a mi smo se cjenkali u redu nešto skupljih apartmana, koji su se u ovom dijelu sezone izdavali po 45, 50 i 60 eura na noć. Kada bismo uspjeli sniziti cijenu, snizili bismo je za deset eura, ponekad i za pet.

Važno je reći da neki apartmani u kasnijoj sezoni imaju toliko dobru cijenu da se teško dalje može cjenkati. Recimo, apartmani Jadroagent u Malinskoj na otoku Krku. Smješten blizu samog centra Malinske, kompleks se sastoji od četiri samostalne zgrade, a okružen je zelenilom. Tu je i parking, a sobe su opremljene satelitskim i digitalnih TV-om, klimom i besplatnim Wi-Fijem. U dvorištu kompleksa mogu se naći i vanjski roštilji, boćalište te igralište za badminton, kao i stol za ping-pong. Šljunčana plaža je udaljena samo 400 metara od objekta. Apartmani Jadroagent imaju ludo dobre ponude u predsezoni te iza 1. 9., a bukirate li smještaj za dvoje u studio apartmanu, platit ćete ga tek 1000 kuna, 500 kuna po osobi. Dodatno, kompleks ima organiziran prijevoz subotom iz Zagreba te vas na isti način mogu i vratiti u Zagreb 7 dana kasnije, a to ćete platiti 280 kuna po osobi.

Mediteran s pet zvjezdica

Ako ste ambiciozniji i u posezoni biste željeli svoj Instagram profil ispuniti fotografijama egzotičnijih krajeva, a ne domaćim kamenom, kršom i maslinom, postoji cijeli niz opcija koje će vas usrećiti, a u kojima ćete eventualno i proći jeftinije nego na domaćoj obali, i to bez cjenkanja.

TURSKA

Antalija za 1400 kuna za osam dana

Za tridesetak eura, koji na Jadranu predstavljaju najnižu cijenu za apartman ili sobu, u Turskoj možete dobiti hotel s pet zvjezdica (doduše, po njihovim kriterijima koji su nešto niži od naših). Druga je dobra vijest da je rujan tamo špica sezone, a to vrijedi i za listopad te dio studenoga - srpanj i kolovoz na Orijentu nipošto ne biste htjeli doživjeti jer su vrućine puno veće nego što ih mi uopće možemo zamisliti. Treća je dobra vijest da većina domaćih agencija nudi putovanja upravo u nadolazećim terminima, a četvrta - doduše, ne toliko dobra vijest za Turke koliko za njihove turiste - jest da je tamošnja lira enormno pala u odnosu na američki dolar i euro. U prijevodu - u Turskoj, koja je i inače poznata po bagateli, sada je sve jeftinije za još otprilike trećinu. Budući da se vrijednost lire srozala u posljednjih nekoliko tjedana, pad se još ne osjeti na cijenama hotelskog smještaja, letova i drugih sličnih velebnijih faktora putovanja čija cijena varira o puno drugih utjecaja, ali zato ćete na ulici itekako osjetiti posljedice nestabilne ekonomije: čaj ili kavu možete naći za dvije do pet kuna, dobar ručak platit ćete oko 25, a đir javnim prijevozom u jednom smjeru oko 2,50 kuna. Najbolje od svega je što je vrijednost lire trenutačno otprilike jednaka kuni, pa je ovo putovanje pogodno i za nematematičare.

Raspon cijena za putovanja u Tursku ovisi o tome koji dio zemlje pikirate, koliko ste dana slobodni, kojim prijevoznim sredstvom želite ići i imate li posebne zahtjeve za smještaj. Ako ste bez kriterija, odnosno ako vam je jedini kriterij da odete tamo i prođete što jeftinije, šanse su da prođete po cijeni već od oko 1700 kuna za četiri dana u Istanbulu, odnosno oko 2000 kuna za šest dana, s tim da se u najjeftinijoj ponudi za šest dana putuje autobusom, dok je u onu za četiri dana uključen izravni prijevoz do Istanbula iz Zagreba. Ako, pak, ne ciljate glavni grad nego turističku Antaliju ili Likiju, šanse da prođete još jeftinije sve su veće - paketi za osam dana zrakoplovom mogu se naći za samo 1400 kuna. Napomena: riječ je o cijenama u koje nisu uključene zrakoplovne pristojbe, tako da pri pretrazi cijena obratite pažnju na to što je uključeno, a što ne. U svakom slučaju, cijene aranžmana kreću se oko 2000 kuna, a na licu mjesta vjerojatno ćete jedva uspjeti potrošiti još toliko.

GRČKA

Osam dana u Ateni za 2000 kuna

 

 

Ako vam je od turskih ušećerenih poslastica primamljivija mediteranska ponuda, za samo malo više novca možete se uputiti u Grčku. Najbolja paket-ponuda na koju smo naišli je ona na stranicama Putolovca, koja za 2000 kuna nudi čak osam dana u Ateni i drugim grčkim gradovima: Solunu, Delfima, Peloponezu, Meteori i Kalampaki. Proputovanje uključuje i kraći boravak u Skoplju, a putuje se autobusom. Hoteli su, kažu u agenciji, u centrima i imaju dvije do tri zvjezdice. Govoreći o Grčkoj, a vraćajući se na priču o ljetovanju kao izgovoru za punjenje Instagram profila, nemoguće je ne spomenuti famozni Santorini, raj za wannabe influencere. Budući da je riječ o prilično traženoj turističkoj destinaciji, cijene su, očekivano, više, no u ponudi Palma Travela uspjeli smo pronaći jedan povoljniji paket koji iznosi 2300 kuna po osobi, i to za čak osam dana, odnosno sedam noćenja i prijevoz avionom iz Ljubljane. Smještaj je u obiteljskoj vili s bazenom koja je građena i uređena u tipično grčkom kikladskom stilu, a nalazi se 15-ak kilometara od glavnoga grada Santorinija, Fira. Govoreći o cijenama na licu mjesta, uživanje u drevnoj kulturi platit ćete nezanemarivo više nego, na primjer, u Turskoj. Prosječan obrok u jeftinom restoranu stoji desetak eura, a pivo ćete platiti oko četiri eura. Cijena kave je oko tri eura. U svakom slučaju, tko želi proći jeftinije, neka glavom bez obzira bježi od strogih turističkih centara, a spas traži u što lokalnijim restoranima i kafićima.

 

CIPAR

Put avionom i smještaj za 3070 kuna

Ako niste za Grčku ili Tursku ili se, pak, ne možete odlučiti za samo jedno od toga, idealna destinacija je Cipar, otok podijeljen na grčku i tursku stranu. Država u kojoj se dogodio sudar dviju kultura najtoplija je zemlja u Europi, tako da nema žurbe i ako odlučite poći i nakon rujna. Za uživanje u bajkovitim plažama većina ipak preporuča grčku stranu otoka, onu na jugu, no nećete pogriješiti ni s turnejom po cijelom otoku na kojem možete uživati u slavnoj i prilično začinjenoj janjetini ili poznatom siru koji se radi od kombinacije kravljeg i ovčjeg mlijeka. Najjeftinija aktivna paket-ponuda koju smo uspjeli pronaći za ovu otočnu državu je ona Palma Travela koja iznosi 3070 kuna po osobi, a uključuje osam dana iliti sedam noćenja, prijevoz zrakoplovom i hotel u resortu u Kireniji, romantičnom gradiću na sjeveru zemlje. Preciznije, resort je smješten 14 kilometara od centra Kirenije. Pri rezervaciji ovakvih i sličnih paketa uvijek treba biti na oprezu; ako ste imali u planu na svojem putovanju često harati po centru grada, dobro se raspitajte koliko je vaš primamljivi hotelski resort blizu prave civilizacije, a ako se ipak želite samo odmarati i uživati u luksuzu hotela, ne dvojite oko ovakvih ponuda. Cijene su umjereno turističke: obroci za oko deset eura, kava od dva do tri eura, a pivo oko pet.

19. travanj 2024 04:48