SANITARNI INSPEKTORI U AKCIJI Glavni problem dalmatinskih lokala su loše higijenske navike, pokrenuti su i prekršajni postupci zbog izlaganja građana zarazi!

SANITARNI INSPEKTORI U AKCIJI

Inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede napravile su tijekom sezone gotovo 5000 nadzora u Dalmaciji pri čemu su uočile brojne nepravilnosti i kršenja zakona, donosi Slobodna Dalmacija.

Sanitarci su na području četiriju županija (Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske) obavili od svibnja do kraja kolovoza čak 3320 pregleda, a poljoprivredni i veterinarski inspektori, koji djeluju u okviru Ministarstva poljoprivrede, ukupno 1615 nadzora, svaki u svom segmentu poslovanja.

Iz Ministarstva zdravstva doznajemo kako su njihovi sanitarni inspektori kazne najčešće pisali zbog kršenja Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, bilo da objekt koji su kontrolirali nije bio upisan u Registar Ministarstva zdravstva, bilo da je u njemu otkriveno nehigijensko manipuliranje hranom ili nedostatak dokumentacije u vezi s HACCP sustavom (preventivni pristup kojim se osigurava sigurnost hrane op.a.)...

U ugostiteljskim i drugim objektima zatečeni su i djelatnici koji nisu imali uredno obavljen zdravstveni pregled na kliconoštvo niti su bili o tomu educirani iako su radili neposredno s hranom. U slučaju navedenih nepravilnosti pokrenuti su upravni i prekršajni postupci zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jednako kao i u slučajevima neprovođenja DD mjera u objektima (deratizacije i dezinsekcije op.a.) i, općenito, nehigijenskih uvjeta.

Oduzeto meso

Kazne su inspektori izricali i zbog kršenja Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, kao i zbog prevelike buke.
I veterinarska je inspekcija bila prilično aktivna u Dalmaciji - u četirima dalmatinskim županijama je od 1. lipnja do 31. kolovoza 2018. obavila ukupno 936 nadzora, izdala ukupno 98 rješenja, te podnijela 41 optužni prijedlog i dvije kaznene prijave. Najčešće utvrđene nepravilnosti bile su, objašnjavaju nam u Ministarstvu poljoprivrede, vezane za higijenu i sljedivost kod subjekata u poslovanju s hranom.
Prije mjesec dana su, podsjetimo, iz Veterinarske inspekcije obznanili kako su na području triju dalmatinskih županija - Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, zaplijenili čak 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla te pritom zabranili rad dvjema klaonicama.
Osim ovih prijestupa, fizičke i pravne osobe kažnjavane su i zbog nepropisnog označavanja i vođenja evidencija kod držanja domaćih životinja, necijepljenja i neoznačavanja pasa te zanemarivanja kućnih ljubimaca.
Ni poljoprivredni inspektori nisu posustajali za kolegama - obavili su ukupno 679 nadzora, izdali 31 rješenje, te podnijeli 25 optužnih prijedloga.

- Najčešće utvrđene nepravilnosti bile su vezane za neodržavanje poljoprivrednog zemljišta u stanju pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju, nepropisno držanje i puštanje domaćih životinja na tuđe zemljište, nepropisno stavljanje sredstava za zaštitu bilja na tržište i njihovo nepravilno korištenje, neudovoljavanje tržišnim standardima prilikom prodaje voća i povrća, nepropisno označavanje hrane prilikom stavljanja na tržište, nepropisno korištenje oznaka izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te nevođenje propisanih evidencija tijekom poljoprivredne proizvodnje - objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Naslovnica Forum

Najčitanije

SABORSKI ZASTUPNIK OTKRIO ŠTO SE DOGAĐA NA JEDNOM NAŠEM OTOKU Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...

Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...
Na sjednici saborskog Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, premijer Andrej Plenković predsta...
Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...