StoryEditorOCM
ForumSANITARNI INSPEKTORI U AKCIJI

Glavni problem dalmatinskih lokala su loše higijenske navike, pokrenuti su i prekršajni postupci zbog izlaganja građana zarazi!

Piše Zadarski.hr
15. rujna 2018. - 12:45
bodega_sanitarna3-121216

Inspekcije Ministarstva zdravstva i Ministarstva poljoprivrede napravile su tijekom sezone gotovo 5000 nadzora u Dalmaciji pri čemu su uočile brojne nepravilnosti i kršenja zakona, donosi Slobodna Dalmacija.

Sanitarci su na području četiriju županija (Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Zadarske i Šibensko-kninske) obavili od svibnja do kraja kolovoza čak 3320 pregleda, a poljoprivredni i veterinarski inspektori, koji djeluju u okviru Ministarstva poljoprivrede, ukupno 1615 nadzora, svaki u svom segmentu poslovanja.

Iz Ministarstva zdravstva doznajemo kako su njihovi sanitarni inspektori kazne najčešće pisali zbog kršenja Zakona o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu, bilo da objekt koji su kontrolirali nije bio upisan u Registar Ministarstva zdravstva, bilo da je u njemu otkriveno nehigijensko manipuliranje hranom ili nedostatak dokumentacije u vezi s HACCP sustavom (preventivni pristup kojim se osigurava sigurnost hrane op.a.)...

U ugostiteljskim i drugim objektima zatečeni su i djelatnici koji nisu imali uredno obavljen zdravstveni pregled na kliconoštvo niti su bili o tomu educirani iako su radili neposredno s hranom. U slučaju navedenih nepravilnosti pokrenuti su upravni i prekršajni postupci zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, jednako kao i u slučajevima neprovođenja DD mjera u objektima (deratizacije i dezinsekcije op.a.) i, općenito, nehigijenskih uvjeta.

Oduzeto meso

Kazne su inspektori izricali i zbog kršenja Zakona o ograničenju uporabe duhanskih proizvoda, kao i zbog prevelike buke.
I veterinarska je inspekcija bila prilično aktivna u Dalmaciji - u četirima dalmatinskim županijama je od 1. lipnja do 31. kolovoza 2018. obavila ukupno 936 nadzora, izdala ukupno 98 rješenja, te podnijela 41 optužni prijedlog i dvije kaznene prijave. Najčešće utvrđene nepravilnosti bile su, objašnjavaju nam u Ministarstvu poljoprivrede, vezane za higijenu i sljedivost kod subjekata u poslovanju s hranom.
Prije mjesec dana su, podsjetimo, iz Veterinarske inspekcije obznanili kako su na području triju dalmatinskih županija - Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj, zaplijenili čak 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla te pritom zabranili rad dvjema klaonicama.
Osim ovih prijestupa, fizičke i pravne osobe kažnjavane su i zbog nepropisnog označavanja i vođenja evidencija kod držanja domaćih životinja, necijepljenja i neoznačavanja pasa te zanemarivanja kućnih ljubimaca.
Ni poljoprivredni inspektori nisu posustajali za kolegama - obavili su ukupno 679 nadzora, izdali 31 rješenje, te podnijeli 25 optužnih prijedloga.

- Najčešće utvrđene nepravilnosti bile su vezane za neodržavanje poljoprivrednog zemljišta u stanju pogodnom za poljoprivrednu proizvodnju, nepropisno držanje i puštanje domaćih životinja na tuđe zemljište, nepropisno stavljanje sredstava za zaštitu bilja na tržište i njihovo nepravilno korištenje, neudovoljavanje tržišnim standardima prilikom prodaje voća i povrća, nepropisno označavanje hrane prilikom stavljanja na tržište, nepropisno korištenje oznaka izvornosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te nevođenje propisanih evidencija tijekom poljoprivredne proizvodnje - objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

26. travanj 2024 07:46