StoryEditorOCM
ForumRAZOTKRIVENA MAJKA IZ PAKLA

Zlostavljala sinove, tjerala ih da kleče i mole pred stanom: "Pljunula me i nije mi dala da se obrišem. Htio sam zvati Hrabri telefon, ali onda me udarila..."

Piše Jutarnji.hr
17. rujna 2018. - 13:47
Izrezak_majka.JPG

 

Dugih 13 mjeseci iz pakla priuštila je 38-godišnja Splićanka sa zagrebačkom adresom svojoj dvojci sinova koji su u nastaloj nemoći htjeli nazvati broj Hrabrog telefona, no ona ih je šamarima spriječila u tome.

Majku koja je odgojnim “tehnikama” prije dvije godine doslovno pretjerala kad je dječacima bilo 10 i 12 godina, tužiteljstvo je optužilo za dva kaznena djela povrede djetetovih prava, odnosno da je zlostavljala djecu, zbog čega za nju traže 10 mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji.

Klečanje pred vratima

Okolnosti odrastanja u metropoli, prvo u zapadnom dijelu grada, a potom i u centru nakon što se “raspala” roditeljska ljubav, dječaci su opisali detaljno. Nakon preseljenja s majkom u drugi stan, u početku je bio mir. No, ubrzo je majka počela s metodama koje su uključivale viku, šamaranje, kažnjavanje... ​Sve je kulminiralo jedno jutro kad su braća prespavala odlazak u školu nakon čega je majka načela temu o vjeronauku.

- Natjerala me je da se pomolim i prekrižim. Rekao sam joj da neću pa mi je rekla da skinem torbu i cipele i sjednem u fotelju u hodniku. Zaprijetila je da će me voditi psihijatru da vide što je sa mnom pa me udarila šakom u oko. Uhvatio sam je za ruke i branio se, na što mi je rekla da više nikad ne dižem ruku na nju.

Pljunula me i nije mi dala da se obrišem. Rukama me gurnula u prsa pa sam udario glavom o lampu koja se razbila. Na kraju me izbacila iz stana u čarapama i natjerala da klečim pred vratima u ulazu 15-ak minuta.

Onda je otvorila vrata i bacila mi knjigu iz vjeronauka tjerajući me da molim glasno da me čuju svi susjedi. Nisam htio pa je jako zalupila vratima da su mi zapištale uši - opisao je jedan od dječaka ponašanje svoje majke koja se činjenicom da je sina izbacila iz stana pohvalila i prijateljici s kojom je razgovarala taj trenutak na mobitel. A sinu je objasnila da ga je izbacila “da vidi kako je biti beskućnik”.

- Istu večer rekla je da moram moliti djelo kajanja, a kako ni to nisam htio, u papučama i pidžami opet me izbacila van u haustor, gdje sam bio pola sata na hladnoći. Mobitelom, koji sam skrio kod sebe, nazvao sam oca koji nije mogao doći po mene.

Htio sam zvati Hrabri telefon, ali me mama udarila. Majka je znala govoriti i ako dobijem ocjenu manju od petice, da se ne vraćam doma. Ponavljala mi je često: Bit ćeš nepismen kao i otac. Smetlar do kraja života. Ti si stoka, debela svinja. Nikad od tebe neće biti ništa. Bit ćeš neradnik kao i otac - dodao je jedan od dječaka. Ustvrdio je da im je majka prijetila premještanjem u drugu školu jer nemaju prijatelje. Na roditeljske sastanke im je odlazila, ali ne i na informacije.

- Rijetko je kuhala, jednom u tri, četiri dana. Ljutila se kad bi meni i bratu došao prijatelj i prigovarala ako bi se zadržao dulje od pola sata - posramljeno je zaključio jedan od dvojice školaraca koji su majku u studenome 2016. prijavili Centru za socijalnu skrb. Njegov brat se povjerio, pak, da mu je majka često govorila da je glup te da mu nije bilo svejedno dok je gledao kako majka kažnjava brata jer se nije htio moliti.

Tvrdnje obaju dječaka majka negira. Priznaje samo da je 23. studenoga 2016. između nje i djece izbila svađa.

- Po meni je to bila tipična obiteljska svađa u kojoj sam u trenutku nemoći da smirim djecu, jedno dijete ošamarila, a drugo udarila rukom po guzici. I to je bilo jedini put kad sam ih udarila. Potom je jedan sin rekao da ide k tati i izašao je van pa sam ga vratila u stan.

Nisam ih tjerala iz stana niti ih vrijeđala, redovito sam im spremala stvari za školu, nisam ih ostavljala same doma niti sam im ružno govorila o ocu, naprotiv, rekla sam da moraju s ocem kontaktirati. Ali djeca su općenito neposlušna i govorili su mi da žele ići ocu jer tamo ništa ne moraju. Bila sam nemoćna - branila se od optužbi majka.

Socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb nije ostala ravnodušna dok je slušala međusobna optuživanja supružnika za nasilje pa su dječaci žurno poslani u Polikliniku na obradu, gdje je nalaz pokazao da su nazočili obiteljskom nasilju.

Bilo je to razdoblje kad djeca nisu željela viđati oca i taj je “vakuum” potrajao sve do ljeta 2016. kada su dječaci proveli tri mjeseca kod djeda i bake nakon čega je bio dogovor da se u rujnu uključe u Polikliniku, ali majka to nije ispoštovala. Prividni mir nije dugo potrajao jer se otac u studenome pojavio u Centru i prijavio nasilje supruge nad dječacima koji su se otvorili socijalnoj radnici.

 - Ispričali su mi da je majka rijetko kuhala, a kad bi i skuhala nešto, onda su to najčešće jeli njezini prijatelji. Jednog od dječaka stalno je držala u kazni i govorila mu da mora učiti, a njemu nije bilo jasno zašto jer je bio odličan učenik. Sjećam se da mi je rekao i da je skupljala pljuvačku ne bi li ga pljunula i onda mu nije dala da to obriše.

Dječaci su kazali i kako im mama kad su sami nikad ne pokazuje emocije, a u društvu fingira. Dječaci su izrazili želju biti s ocem, međutim, on je ubrzo završio u istražnom zatvoru, a djeca su ostala u očevu stanu s djedom po tati jer je otac dao pisanu izjavu iz pritvora da ih povjerava ocu.

Majka ih je u to vrijeme uznemiravala porukama i nije ih htjela preuzeti. U parničnom postupku Centar je pozvan radi davanja mišljenja o privremenoj mjeri. Stoga su na razgovor pozvana djeca, majka te djedovi i bake s obje strane. Uspjeli su se dogovoriti da će dječaci biti kod majčinih roditelja, uz uvjet da žive odvojeno od majke jer su se grozili eventualnog susreta s njom - pojasnila je socijalna radnica.

Pljuvala sinove

Djeca su u tretmanu psihologa do daljnjega, a roditeljima prijeti oduzimanje prava da žive s djecom i odgajaju ih. Baka dječaka s majčine strane kazala je da nikada nije vidjela svoju kćer da zlostavlja unuke, jedino priznaje da je bila stroga prema njima i branila im neke stvari.

- Znala bi ih maltretirati preko telefona kad bi djeca bila kod nas. Tjerala ih je na vaterpolo iako to njima nije odgovaralo, niti je za time bilo potrebe jer su svakako bila na moru. U posljednje vrijeme sam primijetila da su djeca, ako je mama bila prisutna, izbjegavala razgovore s nama, pa bi mi tako znali reći: Bako, ovaj razgovor se nije dogodio. Na djeci nisam primijetila tragove nasilja.

Žalili su se oni na majku, ali nikad izravno. Jedan unuk mi se žalio da ga mama vrijeđa da je debeo, a drugi da ga je udarila i izbacila ispred stana u čarapicama te da ga je tjerala da moli ispred vrata. Moja kći i zet su neradnici koji su u dugovima i ovrhama - ustvrdila je majka osumnjičene. Djed dječaka s majčine strane također nije primijetio nasilje, no ističe da je očito da mu “kći i zet kao roditelji nisu dobro odradili posao”.

25. travanj 2024 07:17