StoryEditorOCM
ForumMIRKO NORAC: ŽIVOT POSLIJE ZLOČINA

Nestao je iz javnosti, pokrenuo biznis u kojem vrti milijune, iznajmljuje apartmane u Biogradu i odbija ponude ekstremno desnih stranaka!

Piše Tomislav Mamić
17. rujna 2018. - 13:58
norac

 

“Analizirajući sve događaje u konkretnom slučaju, prvostupanjski sud je zaključio da su oštećenici koji su odvedeni i potom likvidirani, civili iz Gospića i Karlobaga, bili osobe koje nisu sudjelovale u ratnim sukobima i oružanoj pobuni protiv nove hrvatske vlasti, već su se, s punim povjerenjem u nju, zadržali u svojim domovima u Gospiću i Karlobagu. Nitko od njih nije pripadao neprijateljskim paravojnim formacijama, dapače, vodili su miran suživot s ostalim stanovništvom tih gradova, bez namjere pružanja bilo kakvog otpora obrambenim postrojbama HV-a, dijeleći sudbinu branitelja grada i ostalog stanovništva.

Kod nikoga od njih nisu nađene nikakve radiostanice, snajperi, za nikoga od njih nije postojala ni osnova sumnje da bi bio špijun, snajperist. Odvođenju u zatočeništvo, a zatim na likvidaciju nisu se mogli oduprijeti, odvedeni su od strane naoružanih osoba, zatočeni i potom likvidirani bez razloga i povoda. Radilo se o civilima mahom srpske, ali i hrvatske nacionalnosti...

Kako to proizlazi iz iskaza saslušanih svjedoka, nakon tzv. smrtonosnog sastanka posjedalo se u osobne automobile i krenulo prema plantaži borova Žitnik, gdje je došlo i vojno vozilo s civilima i gdje je izvršena likvidacija...

Iz iskaza saslušanih svjedoka nesporno proizlazi da su svi sa sastanka iz tzv. operativnog štaba došli na mjesto likvidacije i na zapovijed optuženika Mirka Norca Keve pucanjem iz oružja usmrtili civile, time da je prethodno sam optuženik Norac usmrtio za sada neutvrđenu žensku osobu, dok mu je prilikom pucanja u nepoznatu mušku osobu, u tri navrata pištolj zatajio...” - piše Jutarnji.hr.

Ovo je samo dio obrazloženja odluke Vrhovnog suda u slučaju zločina nad civilima u Gospiću u listopadu 1991. godine. Ovom odlukom Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Rijeci koji je umirovljenog generala Mirka Norca proglasio krivim. U lipnju 2004. godine osuđen je na 12 godina zatvora.

U zatvoru je Norac dočekao i suđenje za drugi zločin. To je prvo suđenje koje će Haaški sud prepustiti domaćem sudištu. Radilo se o stravičnom pokolju nad civilima u Medačkom džepu koji su počinili hrvatski vojnici. Mirko Norac proglašen je krivim jer nije “spriječio, suzbio i kaznio počinjenje zločina”. Županijski sud osudio ga je na sedam godina zatvora, a Vrhovni sud će tu kaznu smanjiti na pet. Mirko Norac osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina.

Prvo pojavljivanje

- Bio je rat, bio je zapovjednik Zbornog područja Gospić i zbog onoga što se tu dogodilo nosi svoj križ, a meni je drago što je danas ovdje s nama - rekao je ministar Krstičević o Mirku Norcu nakon što se on pojavio na 25. obljetnici operacije Medački džep. Bilo je to njegovo prvo pojavljivanje na obljetnici akcije tijekom koje su se i dogodili zločini.

- Prije svega, treba se vratiti u povijest, u vrijeme te akcije, u ulogu i doprinos Mirka Norca. Ono što se stavljalo na teret, odnosno presuda, on je izdržao svoju kaznu, ali nemojmo zanemariti doprinos koji je dao. Svakome treba odati počast i poštovanje za ono što je činio u obrani domovine. Svi koji su dali doprinos obrani domovine imaju svoje mjesto u povijesti - bio je komentar ministra Medveda.

Prije ove obljetnice, početkom kolovoza Norac se pojavio i u Ljubovu, na otkrivanju spomenika za poginule branitelje u operaciji Oluja Zbornog područja Gospić. S pozornice je pozdravljen, a nakon toga je dobio gromoglasan pljesak okupljenih.

Na tom javnom skupu bili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar Medved i ličko-senjski župan Darko Milinović.

- Ovdje sam došao odati počast svojim prijateljima, suborcima i vojnicima - rekao je Norac.

Ovo su prva pojavljivanja Mirka Norca na nekim većim okupljanjima otkako je još krajem 2011. izašao iz zatvora. Sud ga je pustio nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Do subote 9. rujna i obljetnice Medačkog džepa u javnosti se pojavljivao sporadično. Kamere su ga zabilježile dva puta. U svibnju 2015. godine bio je na sprovodu Vinku Žuljeviću Klici, a kamera ga je snimila i u listopadu 2016. kako s ministrom branitelja Tomom Medvedom polaže svijeće u Gospiću u povodu 24. obljetnice 9. gardijske brigade Vukovi. Toj brigadi Norac je bio prvi zapovjednik.

Gdje je Norac proveo proteklih sedam godina od izlaska iz zatvora, čime se bavi, gdje se kreće, s kojim se ljudima druži i je li se već pojavljivao na nekom od velikih skupova, samo su neka od pitanja koja smo pokušali dobiti kroz razgovore s desetak njegovih prijatelja, suboraca i poduzetnika iz svijeta zaštitarskog biznisa.

Poznanici nerado govore o Norcu, smatraju da je istrpio svoju kaznu te da bi “čovjeka trebalo pustiti da živi jer je već dovoljno patio u životu”.

Bez obzira na pravomoćne presude i osudu zbog ratnih zločina, dio njegovih suboraca i dalje smatra da je “Norac žrtva sustava i mnogo veće politike”, da je on jedino “pravo žrtveno janje koje se iskoristilo da bi se pristupilo Europi”, da “jedino Norac zna pravu istinu o svemu”, da “on nije, kao neki, sudjelovao u pljački i privatizaciji” te da su “mnogi zlorabili njegovo ime za vlastite političke poene, a kada je on trebao njih, svi su mu okrenuli leđa”.

Bandić je u kući bio

- On će možda jednog dana ispričati svoju priču, što su mu nudili u zatvoru, koga je sve trebao optužiti da ga se oslobodi. No, sve ono što je proživio na ratištu, a bio je po cijeloj Hrvatskoj, zakopao je u sebe. O tome ne priča, šuti. Ni kad se nađe društvo koje je s njim bilo u ratu, on o tome ne priča. On se s time nosi negdje duboko u sebi - kažu njegovi prijatelji.

Govore nam kako se od izlaska iz zatvora uglavnom posvetio obiteljskom životu. Još dok je bio u zatvoru, u siječnju 2009. godine za vrijeme dopusta oženio se stomatologinjom Jelenom Midenjak iz Sinja. Vjenčali su se u crkvi Gospe Sinjske, a na slavlju je bilo 400 uzvanika. Norcu je kum bio Miro Laco, njegov suborac, koji je danas zaposlen u zagrebačkoj Gradskoj upravi kao pročelnik Ureda gradonačelnika Milana Bandića.

- Te godine bili su predsjednički izbori. Svi ondašnji kandidati, od Primorca, Vidoševića i Bandića do Hebranga, prizivali su Norčevo ime. Bandić mu je u kući bio. Obećavali su da će ga pomilovati, a zapravo su samo skupljali političke poene. Baš kao i Sanader. On je izbore dobio nakon pojave na mitingu ‘Svi smo mi Mirko Norac’ na splitskoj rivi. Svi su oni govorili ‘svi smo mi Mirko Norac’ kada im je to trebalo za vlastitu promociju - prisjeća se jedan njegov prijatelj.

Dodaje i kako su sadašnje izjave ministara Medveda i Krstičevića umivene.

- On znaju da drugačije izjave o Norcu nisu ni mogli dati. Jer da su rekli nešto protiv Norca, da su spomenuli da je ratni zločinac, digli bi branitelje na noge. I to se može svesti kao skupljanje političkih poena - navode naši sugovornici.

Mirko Norac po zanimanju je profesor tjelesnog. Još u zatvoru, 2005., obranio je diplomski rad na temu sustava financiranja hrvatskog sporta, no sportom se, kažu njegovi poznanici, ne bavi.

- On i dalje ima gelere u koljenu i šepa. Ide u teretanu - kažu nam njegovi susjedi.

S obitelji se odmah nakon izlaska iz zatvora preselio u Zagreb, u stan od stotinjak kvadrata na Bukovačkoj cesti.

- Njegov ga je otac, koji je dugo radio u Njemačkoj, financirao i čak mu je pomogao kada je pokrenuo biznis. Supruga mu je stomatologinja, a čuli smo da je nedavno krenula i na specijalizaciju - kažu naši sugovornici.

Osnovni prihodi obitelji dolaze iz zaštitarskog posla. Norac je 2015. godine osnovao tvrtku Noky security, koja se bavi tjelesnom i tehničkom zaštitom osoba i imovine. Sama tvrtka, prema sudskom registru, osnovana je sredinom prosinca 2015., a Mirko Norac Kevo naveden je kao prokurist. Vrlo je jasno zašto nije direktor ili osnivač tvrtke. Naime, prema Zakonu o privatnoj zaštiti, odgovorna osoba u tvrtki ne smije biti pravomoćno osuđena. Da je Norac postavljen za direktora, MUP mu ne bi smio izdati rješenje za obavljanje zaštitarskih poslova.

Tvrtka je u 2016. imala 5-6 milijuna kuna prihoda. Tu godinu završila je u minusu od 200 tisuća kuna i sa 90 zaposlenih. Sredinom te godine osnovana je i podružnica tvrtke u Osijeku, a zbog čega baš u gradu na Dravi, bit će pojašnjeno kanije te godine.

Natječaji državnih tvrtki

Već 2017. godine financijska slika Norčeve tvrtke znatno se izmijenila. Broj zaposlenih narastao je na 166, a prihodi su rasli za desetak milijuna kuna. Prošlu je godinu Noky security završio je s prihodom od 16,7 milijuna kuna uz neto dobit od 263 tisuće kuna.

Osim prihoda i broja zaposlenih, prema portalu Poslovna Hrvatska, rasla je i prosječna plaća. Ona je u 2017. godini iznosila 4884 kune, a godinu prije bila je 3065 kuna.

Prve poslove dobio je u Osijeku, kada su sklopili ugovor s osječkom tvrtkom Amplitudo u vlasništvu poduzetnika Željka Biloša, kojem upravo traje suđenje vezano za slučaj Nade Čavlović Smiljanec, bivše šefice Porezne uprave i SDP-ove zastupnice. S Biloševom tvrtkom Norčev je Noky security sklopio posao osiguranja šoping-centra Avenue Mall i Portanova. Te trgovačke centre prije je, pisali su mediji, osiguravao Klemm security Josipa Klemma.

Osim s privatnim tvrtkama, Norčeva tvrtka uskoro je počela sklapati poslove i s državnim tvrtkama i institucijama. Prvi posao s jednom državnom institucijom dobio je 2017. Na natječaju je dobio posao od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vrijedan 800 tisuća kuna. Radilo se o zaštiti na području Zagreba i Siska, a malo kasnije sličan je posao od HZMO-a dobio i u Dalmaciji. Taj posao bio je vrijedan 240 tisuća kuna. Nakon toga je dobio i posao od Hrvatske banke za obnovu i razvoj u visini od 534 tisuće kuna.

U ovoj godini njegova je tvrtka na temelju javne nabave dobila sljedeće poslove. U veljači je dobila posao zaštitarskih usluga Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Ugovor je vrijedan 244 tisuće kuna bez PDV-a. Odmah nakon toga potpisali su i ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Taj posao bio je procijenjen na 700 tisuća kuna, a Norčeva tvrtka dobila ga je zbog ponude od 635 tisuća kuna bez PDV-a. U travnju su dobili ugovor od Grada Osijeka.

Na taj natječaj, procijenjen na 243.300 kuna, prijavilo se pet tvrtki. Najbolju ponudu dao je Noky security sa 242.990 kuna bez PDV-a. Desetak dana kasnije tvrtka je dobila posao “usluge tjelesne zaštite objekata, osoba i imovine u Državnom uredu za reviziju, na lokaciji Tkalčićeva 19” za 243 tisuće kuna bez PDV-a. Odmah nakon toga Norčeva tvrtka dobila je i grupu poslova na natječaju koji je objavila Hrvatska pošta. Vrijednost tog dijela ugovora je 1,35 milijuna kuna. Ostalih pet grupa poslova iz ovog natječaja dobila je tvrtka Sokol.

Hrvatski operator prijenosnog sustava dodijelio im je, pak, posao zaštite na objektima u Zagrebu, u svibnju ove godine, vrijedan 2,9 milijuna kuna, a isti naručitelj dodijelio im je identičan posao i u Rijeci. Vrijednost tog okvirnog ugovora malo je iznad 3 milijuna kuna.

Osim tih ugovora, Norčeva tvrtka javila se i na lanjski natječaj Grada Zagreba kada se tražila usluga privatne zaštite za sve ustanove u vlasništvu Gradske uprave od Zagrebačkog holdinga, Vodoopskrbe i odvodnje, GSKG-a.... Noky security dobio je na tom natječaju posao čuvanja kulturnih objekata u vlasništvu Grada, osiguranje osoba i imovine u Javnoj ustanovi Maksimir te osiguranje imovine i osoba u ustanovi Zoološki vrt. Procijenjena je vrijednost osiguranja ovih ustanova prema natječaju iznosila 2,6 milijuna kuna.

Nema mjesta osjećajima

Norčeva tvrtka dala je najnižu ponudu i dobila posao. Trebao je to biti Norčev ulazak u grad Milana Bandića. No, uskoro su se ti ugovori poništili, a razlog je posebno intrigantan. Naime, Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalbu su poslali svi ostali veliki igrači iz svijeta zaštitarskih usluga koji su dotad čuvali gradske objekte. Zajedničku žalbu uložili su Sigurnost iz Osijeka, Sokol Marić, Bilić Erić i V grupa. Žalba im je prošla, a s Norcem nije potpisan ugovor.

- Čovjek je na tržištu i u poslu kojim se on bavi nema mjesta osjećajima. On je otvoreno više puta među kolegama znao reći da je ta branša poprilično zatvorena, da u njoj postoji nekoliko velikih igrača koji kontroliraju najveće poslove i da u tom dijelu za njega nema mjesta. Stoga se on okrenuo manjim natječajima - kažu njegovi poslovni partneri.

Iz te u žalbe, pak, isplivale ostale poslovne suradnje Mirka Norca. Naime, u troškovniku su se tražili prijašnji ugovori tvrtki koje se žele javiti na natječaj.

Osim s Biloševom tvrtkom, Norac je surađivao i s tvrtkama Nekretnine Istok, Flamingo te GIP Pionir, koji je vlasnik i Munisa. Te tvrtke često su se u medijima povezivale s gradonačelnikom Bandićem, a GIP Pionir gradio je zgradu u Bužanovoj u kojoj zagrebački gradonačelnik ima stan. Ipak, Norac nije ostao bez ikakvog posla u koji je uključen Grad Zagreb. Naime, prema registru ugovora Grada Zagreba od 2012. do 30. lipnja 2018. godine, tvrtka Noky security dobila je posao zahvaljujući zajedničkoj ponudi s tvrtkama Mešić Com, Arhingtrade, Energoherc i Telektra vezanoj uz gradnju osnovne škole i dvorane u Hrvatskom Leskovcu. Vrijednost tog ugovora je 38 milijuna kuna.

“Ne gura se gdje mu nije mjesto”

Osim zaštitarstva, Norčeva obitelj iznajmljuje i apartmane u Biogradu na Moru. I prije negoli je protiv njega podignuta optužnica, za zasluge u Domovinskom ratu poklonjeno mu je zemljište. Na tom zemljištu je počeo graditi kuću, a često je tu nekretninu znao obilaziti dok je bio na dopustu iz zatvora.

- Ima tri apartmana po 60-ak kvadrata u jednoj zgradi. To im također donosi prihod - navode naši sugovornici.

U ovih sedam godina Norac je u više navrata, tvrde njegovi poznanici, dobivao ponude da podrži određene političke opcije.

- Dobivao je ponude iz stranaka desnijeg političkog spektra, kao i od nekih neovisnih zastupnika iz Dalmatinske zagore i Like. No, on ih je odbio iz dva razloga. Prvo, ne želi biti ovisan o politici, a drugo, ne želi se tako pojavljivati u javnosti. U Ljubovu i na obilježavanje Medačkog džepa išao je zbog svojih suboraca. Pa zar je to mogao ignorirati? Vjerujte, njega je vrijeme provedeno u zatvoru poprilično oblikovalo. Zna gdje su mu granice i ne gura se gdje ne treba - kažu.

20. travanj 2024 15:04