StoryEditorOCM
ForumVIDEO: CIJELA DRŽAVA BRUJI O OBRAČUNU PRED ŠKOLOM

Vozač autobusa opalio pljusku dječaku zbog kojeg je morao naglo zakočiti, podržalo ga 300.000 ljudi

Piše Jutarnji.hr
21. rujna 2018. - 11:27
pljuska

 

 

Viralna snimka vozača autobusa koji je zaustavio vozilo, izašao iz njega i opalio šamarčinu 12-godišnjaku jer mu je ovaj dobacio uvredu izazvao je burnu debatu i podjele u Francuskoj. Protiv šofera je pokrenut disciplinski postupak, no dobar dio javnosti stao je u njegovu obranu, a čak je pokrenuta i peticija podrške koju je dosad potpisalo više od 300.000 ljudi - prenosi Jutarnji.hr.

Kako javlja BBC, dječak je 13. rujna u Arcueilu, južnom pariškom predgrađu, nakon škole pretrčavao cestu pokušavajući uloviti autobus, no izletio je pred drugi bus čiji je vozač zatrubio, naglo zakočio i kroz prozor mu viknuo da pripazi na ponašanje.

Dječak tvrdi da je osim upozorenja čuo i uvredu pa je onda i on uzvratio istom mjerom i viknuo šoferu: 'Ma daj začepi, vozi dalje!'. To je, pak, vozača naživciralo pa je izašao iz vozila i prišao 12-godišnjaku koji je u tom trenutku bio s grupicom svojih vršnjaka.

Tu negdje počinje i snimka, na kojoj se na početku može čuti smijeh, a onda dolazi gnjevni vozač i opaljuje dječaku šamar, nakon čega se čuje vriska, dok 12-godišnjak zapanjeno stoji, ne vjerujući što se upravo događa.

- Koliko imaš godina? A koliko godina imam ja?, govori mu zatim vozač, inače otac dvoje djece, nakon čega se vraća u autobus.

Snimka incidenta prvo se pojavila na Snapchatu, a pregledana je više od milijun puta. Pariška uprava za promet RATP protiv vozača je pokrenula disciplinski postupak, a u priopćenju je oštro osudila njegov nasilni čin tvrdeći da je on protivan principima i vrijednostima na kojima počiva javni prijevoz u francuskoj prijestolnici. Vozač je smjesta priznao odgovornost navodeći da je reagirao emotivno te da mu je žao zbog svega.

No, njegovi su kolege pokrenuli peticiju podrške koju je u tjedan dana potpisalo više od 300.000 ljudi.

Načelnik Arcueila kazao je lokalnim medijima da djeca često neoprezno pretrčavaju cestu u blizini škole kod koje se dogodio ovaj incident te da se nerijetko tako dovode u opasnost. Ipak, dodao je da vozačeva reakcija nije bila primjerena. - Ipak je to samo dijete, dodao je.

Francuska ministrica prometa Elisabeth Borne imala je sličnu reakciju, tvrdeći da nije normalni udarati pljuske djeci.

No, na društvenim je mrežama debata eksplodirala i mišljenja su jako podijeljena pa tako dio sudionika u raspravi pokazuje razumijevanje za vozačev postupak optužujući 12-godišnjaka za neodgojenost, dok drugi pak svom silinom kritiziraju šofera tvrdeći da je pribjegavanje nasilju najobičniji kukavičluk.

25. travanj 2024 14:32