StoryEditorOCM
ForumFOTO/VIDEO: ČUDOVIŠNI URAGAN IZBRISAO CIJELI JEDAN GRAD NA FLORIDI, STIGLE PRVE POTRESNE SNIMKE

Michael uzeo prve žrtve, više od 400.000 domova bez struje!

Piše Hina, JL
11. listopada 2018. - 11:45
profimedia-0390635600

Uragan Michael odnio je pčrve žrtve na Floridi, dok je više od 400 tisuća privatnih domova i poslovnih prostora u saveznim američkim državama Florida, Georgia i Alabama ostalo bez struje nakon što je ta oluja u srijedu pogodila sjeverozapadno kopno Floride Panhandle.

Prva Michaelova žrtva je muškarac na kojega je palo drvo koje je propalo kroz krov njegove kuće na Floridi, potvrdila je glasnogovornica šerifa okruga Gadsen te savezne američke države a prenosi agencija Reuters.

CNN javlja da je poginulo i dijete u okrugu Seminole u Georgiji. Navodno je dijete poginulo kada se nešto srušilo na njegov dom. To je druga žrtva uragana Michael.

Tvrtka Duke Energy Corp priopćila je da bi Michael mogao izazvati prekid opskrbe za između 100 i 200 tisuća njezinih klijenata na Floridi, procjenjujući da bi obnova infrastrukture mogla potrajati i dulje od tjedan dana.

Najžešća oluja koja je pogodila Floridu u više od 80 godina, Michael je prelazeći središnju Georgiju oslabio na tropsku oluju, priopćio je u četvrtak američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

 Trenutno lociran na oko 45 kilometara južno-jugozapadno od macona u Georgiji, s vjetrovima maksimalne brzine 115 kilometara na sat, Michael bi do petka trebao postati posttropska ciklona.

Michael je pogodio američko kopno u srijedu ranije poslijepodne nedaleko Mexico Beacha, oko 32 kilometra jugoistočno od Panama Cityja u regiji Panhandle na Floridi, s vjetrovima brzine i do 249 kilometara na sat.

Oluja koja je iznenadila svojim naglim jačanjem nakon što je krenula prema sjeveru preko Meksičkog zaljeva, uzrokovala je odron tla u gradu Mexico Beach kao uragan četvrte kategorije na Saffir-Simpsonovoj ljestvici od pet stupnjeva.

Drama u hotelu

Američki mediji javljaju o potresnim scenama na Floridi, a prava drama odvijala se u hotelu Country Inn and Suites u Panama Cityju. Ljudi su molili i ronili suze, bebe su plakale, djeca dozivala svoje majke, dok se malo po malo, hotel u koji su se sakrili od uragana polako se raspadao.

Michael je silovito udario u Panama City u srijedu oko podneva, mnoga je drveća prepolovio, dizao je krovove i bacao kamionete i kamp kućice poput igračaka.

Samo deset minuta nakon što je silovito udario uragan Michael, krov hotela počeo se trgati, dio po dio padao je na automobile i kamione na parkiralištu, a voda je počela nadirati u predvorje. Najednom se mogao osjetiti neugodni miris plina. Prilikom rušenja krova strdala je i plinska linija.

Puna dva sata zbog razornog vjetra nitko nije smio izaći da isključi plin, niti su spasioci mogli ući u hotel. Pušenje je bilo zabranjeno, a gosti su se molili da slučajna iskra ne raznese hotel.

Kada je vjetar konačno promijenio smjer i sve je utihnulo, nekolicina muškaraca izašli su van i isključili plin. Uragan Michael raznio je svaki dom, svaki lokal, svako drvo i svaki grm u panama Cityju na Floridi.

- Spašeni su nam životi, Scarlett, Vjerujem da sljedeći put nećeš biti heroj, nego ćeš otići. Možeš kupiti novu odjeću, ali ne možeš kupiti novi život, rekao je svojoj supruzi Charles Hickle kada je sve završilo.

- Izgledao kao da je pala bomba u svakoj ulici ovdje u Panama Cityju, izjavio je Neal Dunn, zastupnik na Floridi.

25. travanj 2024 09:14