ZASTUPNICA MOSTA EMOTIVNIM OBRAĆANJEM ZASJENILA RASPRAVU O OPOZIVU KUJUNDŽIĆA 'Ministre, na živo su mi strugali maternicu, bez anestezije...'

ZASTUPNICA MOSTA EMOTIVNIM OBRAĆANJEM ZASJENILA RASPRAVU O OPOZIVU KUJUNDŽIĆA

Raspravu u Saboru o oporbenom prijedlog za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića zasjenila je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić koja je u vrlo emotivnoj replici ministru rekla da je na Hitnoj pomoći nedavno završila zbog spontanog pobačaja i da su uvjeti koji su je dočekali "na razini 15. stoljeća".

- Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji plaća puno osiguranje i s punim povjerenjem. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo. Bez anestezije, na živo. Struganje maternice, unutarnjeg organa - na živo To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam mogla prepričati svaku sekundu jer svaka traje kao vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuća žena koje su potpisale peticiju, koje su to doživjele i onima koje sada leže na stolu. To je ponižavanje svake žene koja će u budućnosti ležati na tom stolu. Što mislite da jednoj ženi nije dovoljna činjenica da je izgubila dijete u trećem mjesecu. Zar mislite da joj treba još ponižavanja? Treba je iskasapiti? Ne prebacujte odgovornost na sestre i bolničare koji rade veliki posao. Kada ovo namjeravate promijeniti?, upitala je Ninčević Lesandrić ministra.

- Iskreno žalim da se dogodio gubitak djeteta, a oko konkretnog slučaja trebao bih znati više stvari. U hrvatskim bolnicama ne radi se tako. Možda je postojala kontraindikacija za anesteziju, morao bih to znati. Ako možete, dostavite mi cjelokupnu dokumentaciju pa da pogledam o čemu se radi, odgovorio joj je ministar Kujundžić.

- Nemojte lagati nego napravite nešto da se to napravi. Govorite neistinu. To se radi i ja sam to doživjela, odgovorila mu je zastupnica Mosta i tražila povredu poslovnika.

Predsjedavajući Sabora Gordan Jandroković zamolio ju je da ne traži povredu poslovnika, 'jer se radi o vrlo intimnoj situaciji' te da ga dovodi u vrlo neugodnu situaciju.

 

EVO KAKO JE IVANA NINČEVIĆ LESANDRIĆ OBJASNILA SVOJ ISTUP

Nakon emotivnog istupa u Hrvatskom saboru u kojem je govorila o mučnom iskustvu s hitne gdje su joj kiretažu obavili bez anestezije, Mostova Ivana Ninčević Lesandrić za HTV je objasnila što ju je ponukalo na tako iskren nastup te je li joj bilo teško svoju intimu iznijeti javno.

- Naravno da jest. I to nije bilo samo moja odluka, nego i suprugova, da ja želim o tome javno pričati. Nisam znala hoće li to biti u ovom mandatu, ali danas je bila prilika. Morala sam progovoriti, zbog drugih žena. Ako ovime pomognem samo jednoj ženi da joj se to sutra ne dogodi, puno sam napravila.

Tijekom obraćanja u Saboru za vrijeme rasprave o opozivu ministra Milana Kujundžića, Lesandrić je opisala svoje iskustvo s hitne pomoći gdje je završila nakon spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće.

- Poštovani ministre, s obzirom na tisuće i tisuće potpisa u peticiji, ako ni otvoreno pismo upravo vama, nije pomoglo da ih doživite i reagirate, ja ću pokušati iz osobnog iskustva.

Tamo sam otišla kao i svaki građanin koji uredno plaća zdravstveno, s punim povjerenjem. Dočekalo me, rekla bih, 15. stoljeće, mislim da je tada bilo puno bolje. Svezali su mi ruke i noge i započeli proces kiretaže. Na živo, bez anestezije. Dakle, struganje maternice, unutarnjeg organa, na živo, bez anestezije. To je bilo 30 najmučnijih minuta u mom životu. Ja bih vam svaku sekundu mogla prepričati jer je trajala vječnost. To je 30 minuta ponižavanja svake žene od tisuće žena koje su potpisale peticiju i koje su to doživjele. To je ponižavanje svake žene koja sada upravo leži na ginekološkom stolu i ponižavanje svake žene koja će u budućnosti nažalost  to doživjeti. Što vi mislite, da nije jednoj ženi dovoljna činjenica de je izgubila dijete nakon trećeg mjeseca trudnoće i emocionalni stres, još me moraju na Hitnoj dodatno fizički doslovno iskasapiti i uništiti?, rekla je u Saboru.

Kad je ušla u prostoriju gdje će joj obaviti kiretažu, nije znala što očekivati.

- Kad sam ušla u prostoriju prvo mi je bilo čudno to što su me svezali. Nisu mi objasnili zašto. Mislila sam da je to za zaštitu, ako se trznem, jer mi je bilo logično da će mi umrtviti taj dio tijela. Bol je bila sve jača i jača, postalo je neizdrživo. Upitala sam dokad će to boljeti i kada će početi djelovati nešto. Rekli su mi da je ovo jedini način na koji to mogu učiniti. Sestre su odbrojavale, držale me za ruku, one su s ljudske strane napravile sve što su mogle, prepričava svoje šokantno iskustvo Lesandrić.

Kad je došla kući, krenula je pretraživati po internetu da vidi je li sve doista moralo tako izgledati.

- Išla sam vidjeti je li moguće da mi se to dogodilo. Tek tada sam doznala da postoji i peticija, kiretaža bez anestezije, čitala sam o iskustvu neke gospođe, i da je već pisano otvoreno pismo Vladi i ministru, tek tada sam ostala šokirana. Odlučila sam progovoriti o toj temi, jer vidim da nitko od političara ne želi komentirati. A ja sam željela da ministar Kujundžić to čuje, jer to je njegov resor. Moje pitanje je vrlo jednostavno i zahtijeva vrlo kratak i jasan odgovor i, molim vas, nemojte prebacivati krivicu na doktore i sestre jer oni su odradili odličan posao. Njihovu mogućnost određujete vi, a ne oni, nitko ovdje nema opravdanja i moje pitanje zahtijeva vrlo jasan odgovor - namjeravate li ovo promijeniti i kada?', upitala je Lesandrić ministra Kujundžića.

Ministar Kujundžić joj je odgovorio da suosjeća s njom zbog gubitka djeteta te je zatražio dokumentaciju da provjeri o čemu se radi. Za peticiju na internetu kaže da nije nikad čuo.

Naslovnica Forum

Najčitanije

SABORSKI ZASTUPNIK OTKRIO ŠTO SE DOGAĐA NA JEDNOM NAŠEM OTOKU Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...

Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...
Na sjednici saborskog Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, premijer Andrej Plenković predsta...
Mještanin je čuo sina kako dogovara pošiljku heroina pa nazvao policiju. Za samo 10 minuta dobio je poziv s nepoznatog broja i jezivom prijetnjom...