StoryEditorOCM
ForumDOK U BOLNICAMA ŽENE "REŽU NAŽIVO" POZNATE HRVATICE UGLAVNOM ŠUTE - ZATO SMO IH MI PITALI!

Doris Pinčić Rogoznica: "Moja su oba poroda bila jako lijepa, osoblje divno... Žalosno je što je zapravo moje iskustvo samo iznimka"

Piše Mirela Goreta / Slobodna Dalmacija
16. listopada 2018. - 22:08
pincic8-290318

Mučno iskustvo Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, nakon spontanog pobačaja, javno izneseno u Saboru, izazvalo je lavinu reakcija brojnih anonimnih žena u čije je ime Udruga roda u samo tri dana prikupila svjedočanstva 400 pripadnica nježnijeg spola koje su doživjele traume u istoj situaciji. Mediji i društvene mreže proteklih su se dana užarili od teških ispovijesti brojnih anonimnih žena, čija su bolna iskustva, do tada najčešće jedino ispričana u intimnom krugu obitelji i prijateljica, odjeknula u javnosti kao malo koje žensko pitanje u Hrvata. S njima su se javno solidarizirale i mnoge majke, supruge, djevojke, kćeri... koje nisu proživjele njihovo iskustvo, pa čak, iz razumljivih razloga skrivajući identitet, i neke medicinske sestre, koje nisu htjele prešutjeti temu.

Iako je bilo za očekivati kako će se za njihovim primjerom povesti i brojne poznate Hrvatice – pjevačice, glumice, TV voditeljice, sve brojnije influencerice, sportašice, životne trenerice, blogerice..., ovaj su put ostale bez glasa. Njihovi Instagram i Facebook profili sa stotinama tisuća pratitelja zanijemili su čim je jedna zdravstvena tema postala prioritet, iako su do sada neke među njima imale gorljivu potrebu reagirati na društvene probleme poput rastućeg broja nezaposlenih, preimenovanja ulica i trgova ili gradnju shoping centra u središtu Zagreba.

Jedno blisko, žensko pitanje – neovisno o (ne)iskustvu – nije uspjelo isprovocirati njihov javni stav, premda su na društvenim mrežama često znale reagirati i na puno minornije teme. Internetske platforme na kojima brojna lica s estrade svakodnevno komuniciraju sa svijetom, počesto isključivo zbog reklamiranja odjeće, cipela, frizura, salona u kojima čupaju i crtaju obrve, te se usput turbo uspješno rješavaju celulita, i restorana u kojima uživaju u jelima tipa "ekološki uzgojena patka prekrivena pjenicom od malina s prahom mljevene ljuske oraha"..., ustuknule su pred naletom jedne važne ženske zdravstvene teme u Hrvata, čija se vlast kune u pronatalitetnu politiku izumirućeg naroda. Pa im je saborski istup Ninčević Lesandrić na dnevnoj razini, evidentno, bilo najbolje prešutjeti (redovno objavljivanje postova mnogima je među njima inače poput svakodnevna pranja zubi) i već se sljedećeg dana vratiti temama poput adresa s najboljim filerima, pisanju novih literarnih uradaka, promoviranju novih singlova, mobitela, frizura, cipela i skupih krpica...

Jedna od rijetkih Hrvatica, koja je prvoga dana na svom Facebook profilu izrazila stav i zapljeskala Ivani Ninčević Lesandrić je Ella Dvornik (a nije da ne egzistira od reklamiranja), kao i njezina majka Danijela, koja je isti dan na svom profilu cinično primijetila: "Jandrokoviću je neugodno slušati njezino užasno iskustvo... Da, Jandrokoviću i Kujundžiću život nam je obojan ružičastim bojama.... Sve je super i sve je za pet". HTV-ova novinarka Maja Sever, čuvši Mostovu zastupnicu u Hrvatskom saboru, začudila se prvi dan u stilu "a tajnik joj je htio dati opomenu" i upitala "može li tim muškarcima reći da struganje maternice bez anestezije nije intimno pitanje" da bi jučer konsternirano konstatirala: "Nakon vrijeđanja zastupnice i žena koje govore o užasu kiretaža naživo ovaj problem prelazi u novu dimenziju. Liberali pišu da se može riješiti privatizacijom zdravstva. Ma, sirotinji neka čupaju na živo. O, ubij me odmah na početku ponedjeljka da ne čitam više tolike gluposti. Neću podijeliti tekst jer im ne želim navući niti jedan dodatni klik. Neka si ga plate".

Kako iz ugla poznatih hrvatskih mama zvuči "ženska bitka za dostojanstvenu kiretažu", pokušali smo izravno doznati na više adresa. U nekim slučajevima to nam nije pošlo za rukom, u drugima pak jest. Kad Doris Pinčić-Rogoznicu upitate za osobno iskustvo, TV voditeljica ima samo riječi hvale za hrvatske zdravstvene djelatnike uz čiju je pomoć rodila dvoje djece, ali...
– Ovo što svi čitamo ovih dana, iskustva iz hrvatskih bolnica su vrlo uznemirujuća i zapravo jako tužna. Svi se pitamo na trenutke u kojem to stoljeću mi živimo. Moje iskustvo s oba poroda je jako lijepo. Oba puta sam rodila u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici i apsolutno nemam nikakvih prigovora. Znam da će mnogi pomisliti da je to tako jer su me možda prepoznali kao javnu osobu, ali moram reći da sam promatrala kako se osoblje odnosi i prema ostalima i apsolutno nije bilo razlike među pacijenticama. Ne znam u kakvim uvjetima rade liječnici i medicinske sestre, ali znam da svoj posao obavljaju profesionalno i ljudski. Žalosno je što je zapravo moje iskustvo samo iznimka koja potvrđuje pravilo – kazala nam je Doris Pinčić-Rogoznica ne krijući empatiju prema ženama koje su na odjelima hrvatskih zdravstvenih institucija proživjele dijametralno suprotno iskustvo nakon bolnoga gubitka beba.

– Žao mi što uopće moramo o ovome raspravljati, pa svi bi trebali imati pravo na adekvatno liječenje. To je dio ljudskih prava. Naravno da žene moraju ustrajati u svojoj borbi, taj glas se mora čuti. Tužno je u tim bolnim i osjetljivim trenucima kakva je kiretaža još brinuti hoćete li dobiti anesteziju – govori Pinčić-Rogoznica ne ustručavajući se uzvratiti ni na upit mogu li muškarci uopće razumjeti o čemu žene govore dok se priča o ovoj temi.
– Ljepota bivanja je u tome što muškarci i žene nisu isti, baš to je ono što nas čini posebnima. Onako kako oni nas ne razumiju u nekim stvarima, tako ne razumijemo ni mi njih. Ali nepošteno je i nepravedno što nismo isto tretirani. Žalosno je što i dalje žene nisu jednako plaćene za isti posao kao njihove muške kolege i krajnje je vrijeme da se nešto napravi – osvrnula se Doris na još jedan gorući problem na relaciji žene – muškarci.

I njezinu kolegicu Marijanu Batinić za porod vežu samo lijepe misli...
– Moje iskustvo iz zagrebačke Petrove bolnice je stvarno bilo divno, i liječnici i medicinske sestre prema meni su se odnosili s maksimalnom pažnjom i poštovanjem. Ipak, jezivo je ako su se ovakve situacije o kojima čitamo zadnjih dana događale i definitivno treba spriječiti da se u budućnosti ponove – smatra Batinić. Njezina sugrađanka, inače supruga liječnika, glumica Ana Gruica, kaže kako je ovakve i slične priče slušala još kao djevojčica.
– Ali, žene tada očito nisu imale hrabrosti o tome javno govoriti. Moje osobno iskustvo je bilo pozitivno, imala sam kompliciran porod, no mogu samo pohvaliti osoblje splitske bolnice koje se prema meni stvarno lijepo odnosilo. Smatram da u današnje vrijeme o svim temama treba otvoreno govoriti, pa i o ovoj i, ako su priče žena istinite, onda bi doista trebalo nešto poduzeti da se takve stvari više ne ponove. Nismo životinje – poentirala je Gruica.

Pjevačica Pamela Ramljak, danas sretna majka sinčića Antuna, kojega je lani u siječnju donijela na svijet nakon rizične trudnoće, i sama je prethodno prošla bolno iskustvo spontanog pobačaja. Kiretažu je obavila u privatnoj poliklinici i danas nerado javno govori o tome, premda je u prosincu 2016., u intervjuu u časopisu Story, na istu temu bila prilično otvorena:
"Morala sam na kiretažu, to je najgora bol koju sam iskusila. Nisam bila uspavana nego se radilo uz lokalnu anesteziju, što ne bih nikome poželjela. Nažalost, nakon spontanog pobačaja mjesecima sam se borila protiv infekcije izazvane kiretažom. Hvala Bogu, to je iza nas i sad samo razmišljam pozitivno". Nama je, pak, jučer kazala samo kako je "imala slično iskustvo poput Ivane Ninčević Lesandrić, ali nimalo tako traumatično". O tome više ne želi javno govoriti, ta priča, kaže, daleko je iza nje...

25. travanj 2024 02:34