StoryEditorOCM
ForumCRKVENI RAZVODI

Mučni proces košta i traje godinama... Thompson se od Danijele uspio rastati iz drugog pokušaja, a Nina je svoje poništenje čekala četiri godine

Piše 100POSTO.HR
18. listopada 2018. - 11:26

Oduvijek je tema crkvenih razvoda intrigirala javnost, a pogotovo ako su se na njih odlučile osobe koje imaju popularnost i slavu. Crkva je rigorozna po pitanju poništenja braka sklopljenog pred Bogom, i za njega treba zaista imati valjane razloge pa ga je puno teže dobiti od onog građanskog razvoda. Ipak, neke razloge Crkva uzima u obzir i ako su valjani - daje bivšim supružnicima crkveni razvod kako bi se mogli jednog dana ponovno crkveno vjenčati, piše portal 100posto.

Razlozi su, primjerice, zapreka spolne nemoći, odnosno nemoć muškarca ili žene za bračni čin. Tu su i prijašnje vjere, odnosno kao je samo jedan od supružnika kršten u Katoličkoj crkvi. Osim toga, crkvena ženidba nije valjana ako je između srodnika po izravnoj ili sporednoj lozi. Katolička crkva dat će razvod i ako se dokaže da je brak sklopila osoba koja ga nije razmjela, ili je bila ovisna o alkoholu ili drogama. Tu je i lažno predstavljanje, odnosno ako je jedan od supružnika dovodio drugu osobu u zabludu o samom sebi. Tumači se to i kao prešućivanje, odnosno šutnja o nečemu što je važno za brak ili zajednički život i što bi ga uvelike moglo omesti.

Naravno, teško je dokazati ih pa je potrebno imati i svjedoke, bivši supružnici moraju biti suglasni u razlozima, i ono najvažnije - moraju ih držati tajnima najmanje deset godina otkako ih je Crkva rastavila, odnosno proglasila ženidbu nevažećom.

Zanimljivo je to područje koje zanima i vjernike i ateiste. Tijekom godina i neki od naših celebrityja podvrgli su se tom dugotrajnom procesu - neki su i uspjeli. Najpoznatiji primjer crkvenog razvoda par je koji smo već svi zaboravili. Marko Perković Thompson i Danijela Martinovićnajslavniji su primjer para koji se razveo i na ovaj način. Kasnije je Danijela sreću pronašla uz Grašu, a Thompson uz suprugu Sandru. No, davnih dana bili su bračni par. O razlozima nikad nisu javno pričali, no dugo se vjerovalo da je to samo njima - i više nikome, moglo poći za rukom. Čak ni njima nije pošlo od prve. Naime, Danijela i Perković rastali su se iz drugog pokušaja, a sve skupa trajalo je godinama.

Dani i godine prošli su i Nini Badrić, koja se crkveno rastala od Bernarda Krasnića. Proces je trajao čak četiri godine, no uspjeli su proći kroz taj mukotrpan period. Ni oni o svemu nisu govorili, veliki dio razloga leži i u tome što, kao što smo naveli, ne smiju pričati o razlozima barem deset godina.

Bolna je to tema dugo vremena bila i za Pamelu Ramljak. Danas je sretna uz supruga Mladena Salajstera, s kojim ima i sina Antuna. No, prije nego je oformila svoju malu obitelj, Pamela se crkveno i građanski razvela od svog prvog supruga - Stojana Rakića. Ni ona nikad nije javno iznijela razloge. Od Rakića se, da podsjetimo, razvela 2010., nakon godinu dana braka i devet godina veze. Molbu za crkveno poništenje braka podnijela je odmah po razlazu i dobila ga u Beču, gdje su živjeli i vjenčali se. Stojan je kao pravoslavac vrlo jednostavno dobio poništenje od svoje crkve, dok je Pamela imala dulji proces sa svoje strane, no uspjela je. Nakon toga, vjenčala se za Salajstera.

 

24. travanj 2024 22:32