StoryEditorOCM
Forum"MIT O JASENOVCU" I "STO GODINA SRBIJANSKOG TERORA" U EMISIJI "DOBRO JUTRO"

S Prisavlja se oglasili o programskom potezu koji je izazvao buru

Piše Jutarnji.hr
25. listopada 2018. - 20:09
jasenovac-060613

 

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" u četvrtak ujutro predstavljen je "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer", a voditeljica Ljiljana Vinković promovirala je, među ostalim, knjigu i film "Mit o Jasenovcu" - piše Jutarnji.hr.

- Tu je i "Mit o Jasenovcu" Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili na festival, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma - rekla je Ljiljana Vinković, koja je u TV studiju ugostila autora festivala Marijana Capeka, dopredsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Zaprešića Smiljana Tomaševića i promotora festivala Branka Zbukvića.

Tomašević je na to kazao kako je krajnje vrijeme da prestanu podjele na lijeve i desne te da prošlost treba prihvatiti onakvu kakva ona jest.

Inače, zbog knjige i filma "Mit o Jasenovcu", prije mjesec dana Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac objavila je priopćenje u kojem iskazuje zabrinutost zbog "sve češćih slučajeva umanjivanja i poricanja zločina počinjenih u logoru Jasenovac".

- Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te poriče da je u logoru Jasenovac ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima te zločine prema Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta, utemeljenoj na rasnim zakonima - stoji u priopćenju Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

U nastavku emisije Ljiljana Vinković istaknula je kako će na festivalu biti prikazan i film Jakova Sedlara "Sto godina srbijanskog terora", pri čemu je pokazala grafičko rješenje tog dijela na kojem se iznad lubanja nalaze fotografije Aleksandra KarađorđevićaSvetozara PribićevićaMilorada Pupovca i Aleksandra Vučića.

O cijeloj priči u četvrtak poslijepodne, nakon niza novinarskih upita, oglasio se i HRT:

- U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" najavili smo Festival domoljubnih filmova Gordan Lederer koji će se održavati na više lokacija u Zagrebačkoj županiji, a koji organizira GO UHDDR Zaprešić i Zagrebačka županija kao suorganizator, a čije smo predstavnike ugostili. HRT nije ni na koji način kreirala sadržaj ovog, kao što ne kreira ni sadržaje drugih filmskih i inih festivala. Napominjemo da se u ovoj emisiji često najavljuju festivali različitih sadržaja - kažu s HRT-a.

20. travanj 2024 00:13