StoryEditorOCM
ForumIMPRESIVNO, 50 METARA ISPOD RAZINE MORA

Otvoren prvi podvodni luksuzni hotel na svijetu

Piše Dom i Dizajn
10. studenog 2018. - 19:47
The Muraka

Prije gotovo 12 godina arhitekt Ahmed Saleem podredio je sve svoje snove otvaranju prvog podvodnog restorana na svijetu, Ithaa, u Conrad Maldives Rangali Island resortu, piše Dom i Dizajn. U Ithaa restoranu možete jesti u kuhinji s pet zvjezdica, pet metara ispod indijskog oceana, gledajući kako morski psi i plave Mante plivaju dok jedete ispod akrilnog krova. To arhitektonsko čudo koje je bi bilo vrhunac mnogim dizajnerima, ali ne i gospodinu Saleemu. Ono što je gospodin Saleem doista želio izgraditi bila je podvodna soba u kojoj će moći sanjati pod morem i buditi se ispod valova. Ove godine napokon je ostvario svoj san. Riječ je o The Muraka, hotelskoj sobi u poputno ostakljenom hotelu koji se nalazi 50 metara ispod razine mora.

Kompletni niži apartman sagrađen je na kopnu u Singapuru. Akrilnu je konstrukciju izradio japanski proizvođač akvarija Nippura Co., koja je zatim zatvorena brtvilom Shin Etsu Marine korištenom i za izgradnju restorana Ithaa Undersea. Gotova je konstrukcija teška 600 tona dignuta kranom i prevezena specijalnim brodom na Maldive gdje je privezna u blizini grebena bez oštećenja te potopljena u ocean. Zbog visokih plima ili grubog mora objekt je osiguran s 10 betonskih blokova koji ga drže čvrsto na mjestu.

Nakon toga je samo ostalo pitanje kako povezati gornju i daljnju razinu apartmana i preoblikovati prostor iz akrilne cijevi u raskošno mjesto za odmor. Što je učinio japanski arhitekt Yuji Yamazaki iz istoimenog ureda za projektiranje u Tokiju, koji je osmislio besprijekorni prostor u prizemlju. Gornja razina sa staklenim zidovima pruža pogled na valove, privatni mol, beskonačni bazen i izdvojenu palubu. Gosti mogu uzeti dizalo ili slijediti spiralno stubište prema dolje, poput Alisine zečje rupe, kako bi se spustili u podvodnu zemlju čuda, gdje zakrivljeni stropovi, široki prozori i kupaonski pip-show riba čine nezaboravno iskustvo. Spavanje s ribama, ispijanje kave s koraljima, s mogućnošću posjeta kornjača, Mante, pa čak i morskog psa koji s neodobravanjem gleda kroz staklo, iskustvo je koje se ne zaboravlja.

Naravno, iskustva za pamćenje ne dolazi jeftino. Za oko 50.000 dolara po noći, ili za paket od četiri noćenja potrebno je izdvojiti oko 200.000 dolara. Međutim, prostor nudi mnogo više od hotelske sobe. Gosti The Muraki hotela dolaze na otok privatnim hidroavionom koji slijeće na vlastitom privatnom pristaništu ili iz glavnog mjesta dolaze gliserom koji im je na raspolaganju za vrijeme boravka. Sam hotel Muraka nalazi se u oceanu, daleko od Conrad vila na plaži i bungalova iznad vode i ima maksimalnu privatnost. Apartmani dolazi u kompletu s osobljem, uključujući batlera i kuhara, a sve drugo od masažnih terapeuta do trenera može se ugovoriti i uključiti u cijenu. Kao znak pažnje, gosti također dobivaju status Diamond Honors Hilton nakon rezerviranja apartmana. conradmaldives.com

Pogledajte video!

19. travanj 2024 04:57