StoryEditorOCM
ForumZLA KOB

Loši dani za Zemunski klan: osim što je jedan pao kod Zadra, u godinu dana pet ih je okončalo kriminalnu karijeru, a jedan je prošlog tjedna preminuo pod misterioznim okolnostima

Piše PSD
11. studenog 2018. - 19:24
zem

Na zadarskom području proteklog je tjedna uhićen pripadnik Zemunskog klana za kojeg se vjeruje da je jedna od ključnih osoba na tamošnjoj narkosceni. Mnoge je začudilo što se pripadnik srpskog podzemlja odlučio biznis prebaciti u Hrvatsku, no možda ta ideja nije toliko neobična, osobito uzme li se u obzir da su ovo crni dani za pripadnike Zemunskog klana.

Tko je u Zadru uhićeni pripadnik Zemunskog klana? Bio je vođa narkobande, ubio je inspektora kad mu je opkoljena kuća, a jedan detalj oko njegove kazne jako je čudan

Kako piše Blic, u manje od godinu dana čak pet bliskih suradnika navodnog narko-bosa Dejana Stojanovića Keke okončalo je svoju kriminalnu karijeru. Neki su ubijeni, neki uhićeni ili su dolijali na drugi način, a prošlog je tjedna pod misterioznim okolnostima preminuo još jedan od članova ove ozloglašene kriminalne grupe - Nenad Grujović, poznatiji kao Crni Gruja.

Rat za opstanak ozloglašenog Kekinog klana počeo je u travnju 2012. godine ubojstvom Vujadina Pejanovića (34). Iste godine ubijen je i njegov kolega Miloš Ljubenović, koji je navodno prao Stojanovićev novac zarađen na nezakonit način. U svibnju iduće godine ubijen je i Nemanja Loncović, vlasnik novobeogradskog restorana "Hacijenda".

Kekin klan godinama je ulivao strah u kriminalnom miljeu, a policija se dugo borila da ih smjesti iza rešetaka. Evo što se trenutno dešava sa članovima ovog klana?

Ivan Borovčanin Lucifer

Ivan Borovčanin jedan je od inicijalnih članova klana, koji se spominje u takozvanoj "bijeloj knjizi" u kojoj je MUP popisao sve značajnije kriminalne grupe koje operiraju u Srbiji.

U Kekinu grupu stigao je sa podebljim dosjeom: pored ostalog bio je sumnjičen da je zajedno s Vojkanom Pejanovićem likvidirao Milana Vukmanovića (pravomoćno oslobođen 2013).

Uhićen je u lipnju ove godine u akciji nakon privođenja Darka Karaičića, krivotvioitelja koji je lažnim dokumentima opskrbljivao pripadnike nekoliko klanova.

Lucifer je uhapšen po tjeralici jer se nije javio na izdržavanje trogodišnje kazne zbog trgovine narkoticima, na koju je osuđen još 2008. godine. U trenutku privođenja uperio je pištolj u policajce.

Aleksandar Dabić Daba

Aleksandar Dabić dobro je poznat srpskoj policiji: uhićen je u okviru akcije "Sablja" nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića, u širokoj akciji borbe protiv organiziranog kriminala u Srbiji. U toj akciji, izvršenoj 24. ožujka 2003, iz Kekine grupe uhićen je i Mario Milosavljević. Dabićevo ime se pominje i u "bijeloj knjizi" kriminala, kao član Kekine grupe. U tom kontekstu, operativna saznanja dovodila su ga u vezu s pokušajima ubojstava Milana Vujanovića i pokušaj ubojstva Zorana Lazarevića.

Prošle godine uhićen je s Aleksandrom Nešovićem, poznatijem kao Baja, također istaknutim članom Kekine grupe u Beogradu. Dabić i Nešović su, inače, najistaknutiji članovi Kekine grupe.

Nemanja Arsenijević Mutavi

U nizu uhićenja i likvidacija koji razara Kekin klan, Nemanja Arsenijević predstavlja "svijetli primjer". On je, naime, krajem 2016. oslobođen pred Apelacionim sudom u Beogradu optužbe za dilanje kokaina u Beogradu i Bačkoj Palanci i to zbog zastarelosti optužnice.

Mutavog je inicijalno (zajedno s još pet članova grupe) za to djelo optužilo Više tužilaštvo, ali je osuđen samo za posjedovanje, na godinu dana. Onda je i to djelo zastarjelo.

U "bijeloj knjizi" se navodi da je zajedno s članovima klana navodno pokušao ubiti Borislava i Željka Bandića.

Milomir Jovanović

Milomir Jovanović (45), biznismen iz Vranića i jedan od navodno najbližih Kekinih saradnika, ubijen u siječnju ove godine hitcem iz snajpera na lokalnom groblju u Sopotu.

Nezapamćeno ubojstvo izazvalo je šok u javnosti.

Nenad Grujović

Crni Gruja, preminuo je prošle nedelje u Beogradu, kada je pod misterioznim okolnostima pao s terase svog stana. Pri padu je glavom udario o rub pločnika, no unatoč tome što je pao s visine od deset metara skončao je u bolnici. Policija je priopćila da uviđejem na mjestu događaja nije pronađeno ništa što bi ukazivalo na ubojstvo, no još se utvrđuje je li Gruja izvršio samoubojstvo ili nesretnim slučajem pao s terase.

25. travanj 2024 10:27