StoryEditorOCM
ForumFENOMENALAN USPJEH

Napuniti mobitel "na čovjeka"? Nema problema ako pitate Doriana Crnoju, srednjoškolca čiji bi izum mogao postati inovacija svjetskog nivoa

Piše 100 posto
19. studenog 2018. - 20:30
1440x620_154264068420181103_215239

"Na Dorianu sam odmah vidio da je poseban", kaže Mladen Marušić, profesor u zagrebačkoj Strojarskoj tehničkoj školi Fausta Vrančića i mentor 18-godišnjaka koji se sa zlatnom medaljom u rukama nedavno vratio s međunarodne izložbe inovacija iENA-e u njemačkom Nürnbergu, na kojoj je bilo prijavljeno čak 800 izuma iz cijelog svijeta, piše 100 posto.

Fantastičnim izumom pomeo konkurenciju

Dorian Crnoja izumio je nešto prilično revolucionarno: uređaj koji može koristiti energiju ljudskog tijela, odnosno njegov statički elektricitet. Radom koji je nazvao Punjenje mobilnog telefona pomoću statičnog elektriciteta ljudskog tijela ovaj je srednjoškolac već osvojio i zlato na zagrebačkom sajmu inovacija INOVA.

„Uređaj je dovoljno malen da stane u narukvicu. Ima elektrode za skupljanje energije i dovoljan mu je kontakt s kožom da bi funkcionirao. Osoba koja nosi uređaj pritom ništa ne osjeća“, objašnjava Dorian koji je prototipu uređaja dao ime DC Charger.

Ideju dobio nakon što mu se ispraznio mobitel

Koliko se struje može dobiti iz čovjeka? I koliko dugo traje punjenje mobitela 'na čovjeka'?

„Povećavam mogućnosti uređaja iz mjeseca u mjesec. Sad smo na oko 600 miliampera. Trenutačno je potrebno između 4,5 i 6 sati da se na taj način napuni smartphone neke srednje kategorije. Cilj koji želimo postići je da se baš svaki mobitel može napuniti za četiri sata“, kaže Dorian, dodajući kako smatra da u budućnosti najveća primjena njegova izuma neće biti punjenje mobitela, već će se ugrađivati u pametne satove. Na ideju da napravi ovakav uređaj došao je u drugom srednje kad mu se ispraznio mobitel u školi.

„Tad sam shvatio da treba napraviti uređaj o kojem ne treba večer prije razmišljati kako da ga se napuni. I da se pritom može koristiti energija ljudskog tijela. No, kako na internetu nisam našao nikakve podatke da se takav uređaj negdje radi, mislio sam da ga ni ja ne mogu napraviti i zaboravio na to. Ideja je opet oživjela koju godinu kasnije, kad sam gledao Ironmana. On je imao jedan novi uređaj, a meni je 'kliknulo' kako ću napraviti ono što sam zamislio. Često mi ideje padaju na pamet dok gledam filmove“, ispričao je Dorian.

Potencijalno velika tržišna priča

Fotografiju prototipa DC Chargera nije nam ustupio u strahu od krađe patenta koji bi mu mogao donijeti milijune. Sastavio ga je uz pomoć materijala koje je dobio u tvrtki za koju radi preko studentskog ugovora, a velika podrška bio mu je mentor Mladen Marušić, profesor koji je dobio više državnih nagrada za doprinos znanosti i rad s mladima. U Strojarskoj školi Fausta Vrančića osnovao je i vodi grupu Mladi inovatori.

Privatni album

Privatni album

„Dorian je bio drugi razred kad sam ga vidio kako hoda s dronom po školi pa sam mu prišao i pozvao ga u grupu Mladi inovatori. Taj dron kojeg je donio u školu bio je kombinacija kupovine i njegovog rada – samougradnje i programerstva“, prisjeća se prof. Marušić.

Smatra da bi Dorianov DC Charger mogla biti inovacija svjetskog nivoa. „Da bi se to dogodilo potrebno je da netko stane iza njega i uloži u razvoj uređaja. Kad se prototip prilagodi tržištu, to bi mogla biti velika priča“, rekao je.

Mlad, talentiran i ne planira pobjeći iz Hrvatske

Dorian kaže želi prvo upisati medicinsku elektrotehniku na FER-u, a zatim razvijati svoju tvrtku. I to u Hrvatskoj. Za razliku od mnogih mladih ljudi, koji planiraju odseliti čim završe fakultet, ovaj daroviti tinejdžer svoju budućnost vidi ovdje.

Privatni album

Privatni album

„Definitivno mislim ostati. Ne bih htio da me netko krivo shvati, ali vjerujem da se sve može postići ako je čovjek stvarno volja zasukati rukave i raditi, u Hrvatskoj kao i bilo gdje drugdje“, odlučan je mladi genijalac koji svoji izum namjerava predstaviti i na sajmu u Ženevi u travnju. 

19. travanj 2024 20:04