StoryEditorOCM
ForumHOĆE LI SPLITSKI SLUČAJ MITA PASTI U VODU

Snimka nesretne udovice se ne može koristi kao dokaz na sudu, liječnik ponovno operira!

Piše I. Marković /Slobodna Dalmacija
4. prosinca 2018. - 18:11
DOKTOR

Splitski liječnik, kardiokirurg, koji je nedavno osumnjičen da je u dva navrata primio mito u visini od tri tisuće eura od Ljubice Adžaip iz Dicma, vratio se na posao, na Odjel kardiokirurgije KBC-a Split i normalno obavlja svoje redovne dužnosti.

Kako smo već pisali, Ljubica Adžaip je - kako je sama rekla za medije - dala kardiokirurgu prvotno 1000 eura, i to na "preporuku" medicinske sestre koja joj je rekla "da će teško doći do tog liječnika ako ne da novac". Nakon prve "novčane tranše" Ljubica je, kako je sama rekla, liječniku dala još 2000 eura, kako bi njezinog supruga Ivicu operirao što prije, budući da je termin njegove operacije bio zakazan za kraj tjedna, odnosno petak. I zaista, liječnik je Ivicu operirao dan prije, dakle u četvrtak. Nažalost, Ivica Adžaip preminuo je nekoliko dana nakon operacije.

Protiv liječnika je podignuta kaznena prijava zbog sumnje da je primio mito, a protiv Ljubice Adžaip kaznena prijava za davanje mita.

Dakle, to je način borbe protiv korupcije, da onaj koji primi i onaj koji dade mito budu jednako tretirani, odnosno da oboje "zarade" kaznenu prijavu. Stoga neki postavljaju pitanje tko će i hoće li sada itko prijaviti neku osobu kojoj je dala mito - jer će i sama dobiti prijavu.

Što je trebala Ljubica Adžaip napraviti ako je htjela da policija uhiti liječnika s "prstima u medu", a da ona ne bude kazneno gonjena?

Iskusni odvjetnici

Trebala je o tome da će liječniku dati mito obavijestiti policiju ili USKOK i u dogovoru s njima kardiokirurgu "podvaliti" označene novčanice i ozvučiti sebe kako bi postojao i tonski zapis tih njihovih razgovora. U tom slučaju Ljubica Adžaip ne bi dobila kaznenu prijavu za davanje mita, a policija i USKOK imali bi predmet koji puno čvršće "stoji na nogama" od ovog predmeta koji je pred njima.

Postavlja se pitanje radi li se uopće formalno-pravno o mitu? Pokušali smo, uz pomoć iskusnih odvjetnika koji su radili na sličnim slučajevima, utvrditi utemeljenost optužbi.

Naime, osumnjičeni liječnik se na sudu može braniti da od Ljubice Adžaip nikada nije tražio nikakvo mito, što je i razvidno iz cijele priče, jer na snimljenome materijalu koji je prikazan javnosti nema ni sekunde razgovora u kojem liječnik traži novac, već Ljubica novac donosi liječniku na "preporuku" medicinske sestre.

Liječnik na sudu može reći da je Ljubica Adžaip njega kao ordinirajućeg liječnika i operatera htjela nagraditi, ali da on nikada od nje nije tražio mito. Dalje, a što je i sama rekla Ljubica Adžaip, ona je liječniku rekla kako će ga dodatno nagraditi ako njezina supruga operira ranije, što je on i uradio. Međutim, ona mu nije rekla kako će ga nagraditi i liječnik iz te njezine rečenice nije mogao znati hoće li mu ona dati novac, bocu vina, viski, bombonijeru... odnosno nije znao čime će ga nagraditi.

Osim toga, on je kao liječnik mogao zaključiti da je Ivici Adžaipu operacija potrebna prije tog petka i to bez obzira na obećanje njegove supruge Ljubice o nagradi. Da ga je kojim slučajem Ljubica Adžaip nagradila bombonijerom, bi li tada i bombonijera bila tretirana kao mito?

Na svoju ruku

Za kraj nekoliko riječi i o tonskom zapisu koji je sniman kada su iz obitelji Adžaip došli tražiti povrat novca.

Da bi taj tonski zapis bio na sudu upotrijebljen kao dokaz, trebao ga je odobriti USKOK ili sud, a kako to nije napravljeno, već je liječnik sniman na "svoju ruku", ta snimka se na sudu, gotovo sa stopostotnom sigurnošću, neće moći koristiti kao dokaz.

Dakle, što policija, USKOK i sud imaju u ovom konkretnom slučaju? Imaju slučaj primanja i davanja mita koji nije na čvrstim nogama.

Što se samog statusa osumnjičenog liječnika u KBC-u Split, on je za sada nepromijenjen. Hoće li i kada će osumnjičeni kardiokirurg biti stegovno "gonjen" od KBC-a Split i ima li KBC Split "instrumente" da stegovno sankcionira kardiokirurga, ostaje vidjeti. Naime, iz KBC-a Split su nam rekli kako oni još uvijek ništa službeno nemaju, odnosno da policija i USKOK njih nisu ni o čemu službeno izvijestili.

Ujedno smatraju da to što je podnesena kaznena prijava protiv liječnika nije razlog za njegovo sankcioniranje unutar KBC-a Split jer treba poštovati presumpciju nevinosti, odnosno pretpostavku da nitko nije kriv dok mu se ta krivnja ne dokaže. Iz bolnice kazuje kako ne smiju ništa prejudicirati i da će se ponašati u skladu sa zakonom.

Povjerenstva koja su osnovana, ono unutarnje bolničko i povjerenstvo Ministarstva zdravstva, koje se očekuje u Splitu, "pročešljat" će cijelu medicinsku dokumentaciju liječenja Ivice Adžaipa i utvrditi je li i od koga bilo propusta u njegovu liječenju.

 

16. travanj 2024 11:30