StoryEditorOCM
ForumSKANDAL U CRKVI

Slikar koji je Globusu otkrio kako su ga dvojica svećenika htjeli silovati, izazvao pravu uzbunu u Zagrebačkoj nadbiskupiji!

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2018. - 09:50
sovar globus

- Osjećam se fantastično. Uistinu sam sretan i čini mi se kao da je s mojih leđa pao neopisiv teret. Protekla dva tjedna proživljavao sam pakao, nisam znao kako će sve proći. Sada kad je moja priča izašla u javnost, mogu reći da sam sretan i slobodan - rekao nam je jučer nešto prije 15 sati akademski slikar grafičar Marin Sovar (41) dok se spremao za odlazak na Međubiskupijski sud prvog stupnja u Zagrebu.

Tamo je u 16 sati dao iskaz u slučaju, koji je vrlo detaljno i opširno opisao u novom broju tjednika Globus i u kojem tvrdi da ga je moćni svećenik s Kaptola pokušao silovati, ali i priču koja se dogodila ranije gdje je to isto, prema tvrdnjama Marina Sovara, htio učiniti i jedan drugi svećenik iz grada na sjeveru Hrvatske. Jutarnjem listu poznata su imena svećenika koje navodi Sovar, no zbog pravnih razloga nećemo navoditi njihova imena.

Sveta stolica

Sovarov slučaj, doznajemo, digao je popriličnu buru na zagrebačkom Kaptolu, a navodno je o svemu obaviješten i apostolski nuncij u Hrvatskoj, a ako su te informacije točne, vrlo je lako moguće da će s ovim slučajem biti upoznate i sve nadležne službe u Svetoj Stolici.

- Ovo se treba ispitati. Nabiskupija je odmah reagirala i to treba pohvaliti. Iskaz je mučan i težak, no sve se treba dobro provjeriti - kažu naši izvori s Kaptola.

Podsjetimo, ovaj akademski grafičar i modni dizajner za Globus je ispričao kako je prije 15 godina prvo imao vrlo neugodan susret s gvardijanom samostana u sjevernoj Hrvatskoj. U tom samostanu Sovar je živio kao podstanar jer je to vrijeme radio u jednoj tekstilnoj tvrtki. Jedne večeri gvardijan ga je zagrlio, pa poljubio, a Sovar je, kako je ispričao, “vidio je požudu u njegovim očima”.

Visoki položaj

- Ostao sam hladan kao kocka leda i on je maknuo ruku. Nekoliko dana poslije upitao me kakav sam ja umjetnik, jer su umjetnici inače topli, a ja sam hladan. Nakon toga su se naši odnosi narušili - ispričao je, među ostalim, Sovar za Globus. Sovar je još ranije razmišljao o svećeničkom ređenju, no kako je novicijat u tom trenutku bio pun, navodi u Globusu, odlučio je tu godinu provesti na poslu i u samostanu. Tvrdi da ga je nakon toga gvardijan počeo ponižavati, da je bio bezobrazan prema njemu i da su se stalno svađali. U veljači 2005., jednog poslijepodneva, ispričao je dalje, u njegovu je sobu ponovno ušao gvardijan i rekao mu da je došao neki profesor iz Zagreba koji ga želi upoznati zbog “misnica koje je šivao”. Taj je čovjek bio na visokom položaju na Kaptolu, bio je “kaptolski prelat” i Sovaru je bio jako čudan. Pozvao ga je u Zagreb na svoj imendan, gdje je bilo još ljudi, no u jednom trenutku taj je svećenik pozvao Sovara u sobu.

 

- Odveo me u spavaonicu. Gledam ja tako neke slike na zidovima i osjećam da se on zalijepio iza mene. Hoda iza mene cijelo vrijeme. Okrenem se i on me stisne oko struka. Bulji mi u lice kao da će me poljubiti i govori mi da nikada neće zaboraviti te usne i oči - ispričao je Sovar.

Postupak

No svećenik ga je uskoro pustio, Sovar nije mogao vjerovati što se događa, a uskoro su otišli svi gosti i ponovno je ostao sam s tim svećenikom.

- Odjednom me počeo ljubiti u obraz i u jednom trenutku je gotovo legao na mene. Tada sam mu rekao: “Sad je dosta, krivo ste me procijenili i prestanite se tako ponašati” - ispričao je Sovar i dodao da je odmah te večeri rekao roditeljima što se dogodilo i kako je odustao od službe.

Sovar u Globusu navodi kako je shvatio da je cijela priča bila namještaljka jer je gvardijan samostana “dobro znao kome ga šalje”. Inače, Sovar se nakon svih ovih slučajeva oženio, dobio je dijete, no vrlo brzo se rastao, sa suprugom je ostao u dobrim odnosima.

Opisane slučajeve Sovar je u svibnju ove godine prijavio inspektorici Kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, gdje je pozvan, kako je ispričao u Globusu, da dade iskaz oko jednog drugog slučaja u istočnoj Slavoniji. U tom slučaj svećenik je, prema tvrdnjama Sovara, bludničio nad djevojčicama, a dvije su službeno o tome progovorile.

- Kći moje prijateljice prvi je put o tome preda mnom progovorila jer je znala za moj slučaj. Dvadeset šest joj je godina. O slučaju se vodi istraga. Trpjela je godinama svećenikovo seksualno nasilje. Među ostalim, s erekcijom se prislanjao uz nju. Ja sam vidio kako ju je pipkao jer sam i ja ministrirao u toj crkvi. Bilo joj je tada 12 godina - tvrdi Sovar i dodaje da je s cijelim slučajem u studenom 2016. upoznat i nadbiskup Đuro Hranić, koji je prema tvrdnjama Sovara tek u studenom 2017. pokrenuo istragu.

Sovar je svoj slučaj 11. listopada ove godine prvo mailom poslao Uredu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića. Budući da mu, kako tvrdi, na mail nitko nije odgovorio, poslao je i pismo 22. listopada. Uskoro je dobio odgovor u kojem piše da su zaprimili njegovu “prijavu” o možebitnom kršenju crkvene stege od strane jednog klerika. Kako se ništa nije događalo, Sovar je 27. studenoga policiji službeno prijavio slučaj, a tri dana poslije stigao mu je poziv iz Ureda za upravna pitanja Međubiskupijskog suda da u srijedu dođe dati iskaz.

U tom pozivu stoji da je nadbiskup Bozanić 6. studenoga donio odluku o pokretanju istrage protiv prijavljenog svećenika.

Cijeli postupak ići će otprilike ovako. Bozanić je 6. studenoga otvorio istragu, a istražitelj u ovom slučaju bit će sudski vikar Ivan Rak. Istraga se otvara zbog možebitnog počinjenja kažnjivog djela na kanonskom području - djela protiv crkvene stege potpune i trajne uzdržljivosti u celibatu.

Sudski vikar jučer je uzeo iskaz Marina Sovara, nakon čega će uzeti i iskaz prijavljenog svećenika.

Prijava

U ovakvim postupcima jedan od preduvjeta da uopće dođe do istrage je podnošenje pisane prijave koja će sadržavati odgovarajuće indicije. Bitno je naglasiti da takva prijava ne mora nužno sadržavati i dokaz o krivnji. Isto tako, prijava mora biti potpisana jer se anonimne prijave najčešće ne uzimaju u obzir.

- U ovom slučaju radi se o prijavi jedne osobe protiv svećenika. Dakle, riječ tužitelja protiv riječi tuženika. Stoga će vrlo važno za tužitelja biti hoće li moći dovesti određeni broj svjedoka. Prema onome što smo čitali, tužitelj je odmah nakon onog što mu se dogodilo sve ispričao roditeljima, ali i nekim drugim ljudima. A to je vrlo važno, posebice ako će ti ljudi htjeti svjedočiti na sudu. Isto tako, možda se jave i drugi tužitelji. Ako do toga dođe, velike su šanse da tužitelj i dobije postupak - objašnjavaju nam sugovornici koji su vrlo dobro upućeni u ovakve kanonske postupke.

Kada se prikupi dovoljno podataka, dakle sve okolnosti, činjenice i odgovornosti, prema Kanonskom pravu, mjesni nadbiskup donosi odluku o pokretanju kanonskog postupka za izricanje ili proglašenje kazne.

Same kazne mogu biti opomena, ukor, pa i izbacivanje iz kleričkog staleža.

25. travanj 2024 07:43