StoryEditorOCM
ForumPLENKOVIĆ O AVIONIMA

'Ili kupujemo ono što su nam Izraelci ponudili, ili se natječaj poništava!' MORH 'Inzistiramo na poštivanju ponude u potpunosti'

Piše Hina / JL
11. prosinca 2018. - 19:50
f16_barak_09042018_5

Ministarstvo obrane poručilo je u utorak kako zahtijeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova, piše Jutarnji.hr.

''Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova'', stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji oko zaustavljenog procesa nabave lovačkog aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Iz MORH-a poručuju kako je ''Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze'' te kako je ''proces i dalje u tijeku''.

Nešto ranije u utorak, hrvatski premijer Andrej Plenković u Rijeci je dao izjavu sličnu MORH-ovom priopćenju.

- Još jednom ću ponoviti: Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. RH je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i svar je isključivo Izraela i SAD-a, izjavio je premijer.

Što se tiče troškova modifikacije aviona, premijer kaže kako ih neće biti.

- Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja, govori premijer naglašavajući da su "stvari obavljene profesionalno".

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je prošlog petka kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je prošlog petka MORH, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je istog dana kako s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako surađuju s Izraelom već više od godinu dana vezano uz detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. "Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora", naglašava američka strana.

Iz veleposlanstva SAD-a nadodaju da u ovim trenucima aktivno surađuju s Izraelom i Hrvatskom, kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja.

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji bi Hrvatsku kroz deset godina trebali stajati 2,9 milijardi kuna, piše Jutarnji.hr.

24. travanj 2024 23:04