StoryEditorOCM
ForumVIDEO: SREDNJU MEDICINSKU ŠKOLU ZAVRŠILA JE U 17 DANA, A NIJEDNOM NIJE OTIŠLA NA NASTAVU

Posrednika je platila 2.500 maraka, diploma joj vrijedi i u EU

Piše Jutarnji.hr
4. siječnja 2019. - 21:50
profimedia-0049403385

Novinarka bosanskohercegovačkog portala Žurnal Azra Omerović u 17 je dana završila srednju medicinsku školu, i to za vrijeme zimskih praznika. Omerović nije bila niti na jednom satu. Ostvarila je vrlo dobar uspjeh. Potrebne je dokumente, piše Žurnal, predala 20. prosinca 2018. godine. Ovjerenu diplomu i svjedodžbe za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. siječnja 2019. godine.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala "prekvalifikaciju" 22. studenog 2016. godine te da je školovanje uspješno okončala 15. studenog 2018. godine. U svjedodžbama piše da je položila anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, kirurgiju i farmakologiju te da je pri tome “odradila” i praktičnu nastavu.

Azra Omerović odlučila je ekspresno "završiti" srednju medicinsku školu nakon što je Žurnal sredinom prosinca prošle godine dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih tijela u kojoj stoji da se na području Federacije Bosne i Hercegovine prodaju diplome srednjih škola te da je u to direktno upleten Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojega navodno stoje poslovni ljudi koji su bliski HDZ-u BiH.

U dokumentima koje posjeduje Žurnal piše da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedeni su i posrednici koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Djelatnici Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta Omerović su rekli da je za prekvalifikaciju potrebna je najmanje godina dana. Pehlivanović to može napraviti za manje, ali koštat će 2.500 maraka. To su novci za "direktore i ostale".

Iako je na početku bio sumnjičav, Pehlivanović pristaje Omerović nabaviti diplomu te se s novinarkom sastao u jednom sarajevskom kafiću. No, Omerović ne želi unaprijed dati novce te je time Pehlivanovića, prema njegovih riječima, natjerala da "traži alternativna rješenja" te da ne radi preko Širokog Brijega. Omerović je na sastanku s Pehlivanovićem dobila i "specijalni broj telefona". On ga, rekao je, koristi za dogovore oko diploma. Ispostavilo se da je s tog broja Pehlivanović isključivo kontaktirao Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega.

Sljedeći puta kada je Pehlivanović kontaktirao novinarku Žurnala javio joj je da se "sve gotovo". Omerović je 3. siječnja dobila sve potrebne dokumente. "Diplomirala je".

Na diplomi piše da je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Maida Cepić-Habibovićformalna je osnivačica škole u Sanskom Mostu. Njezin suprug Šemsudin Habibović prokurista je bez ograničenja. On je potpisao diplomu Azri Omerović. Maida Cepić-Habibović je, pored ovoga, direktorica i Javne ustanove Mješovita srednja škola Sanski Most. Njen suprug i potpisnik diplome, Šemsudin Habibović vijećnik je u Općinskom vijeću Sanski Most. Trenutno je kadar Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA).

Ovaj je Centar proteklih godina isključivo poslovao s Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Radili su prijevode s nizozemskog i slovenskog jezika. Na službenoj stranici Medicinske škole piše da vrše obrazovanje odraslih u oblasti medicinske struke. "Iskusni i stručni predavači (doktori specijalisti), plaćena praksa u Njemačkoj, plaćeni putni troškovi, pismo preporuke, priznati sati stažiranja u Njemačkoj", navedeno je u ponudi Medicinske škole Sanski Most. Na stranici je navedeno da polaznici ove škole stječu pravo na pripravnički staž te polaganje državnog ispita. Nude se zanimanja medicinske sestre i njegovateljice.

"Naše diplome i uvjerenja o stručnoj osposobljenosti priznati su, kako u BiH, tako i u zemljama Europske unije”, piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta. Upravo tu, diplomu priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana.

Sva dokumentacija na osnovu koje je Žurnal započeo istraživanje bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH.

 

25. travanj 2024 05:57