StoryEditorOCM
ForumPOZADINA HRVATSKOG SKIJAŠKOG EGZODUSA

Hrvati su vrlo cijenjene mušterije alpskih krčmara - na tjedan dana zimovanja obitelji troše i 30.000 kuna!

Piše Boris Orešić / JL
6. siječnja 2019. - 13:23
skijanje111

Velika većina od oko 200.000 hrvatskih građana koji zimske praznike provode na skijanju na put prema snježnim odredištima krenula je ove subote. Kao i prijašnjih godina nisu izostale uobičajene gužve na graničnim prijelazima sa Slovenijom, posebno na Bregani, gdje se od ranog jutra pa sve do kasnih popodnevnih sati na izlazak iz Hrvatske čekalo najmanje sat i pol, i to na oba prijelaza - na autocesti i u naselju Bregana. Podjednake kolone tijekom cijelog dana bile su na Pasjaku i Harmici, dok je tek nešto povoljnija situacija bila na Maclju. Sudeći po gužvama, reklo bi se da je broj hrvatskih skijaša u porastu, no poznavatelji turističkih prilika smatraju da su brojke više-manje iste kao i lani.

Cijene iste kao lani

Međutim, za razliku od prošle godine, kada su prvu polovicu siječnja obilježile neuobičajeno visoke temperature, ove zime nema neugodnih iznenađenja pa tako na alpskim skijalištima snijega ima u izobilju. I cijene su u odnosu na prošlu godinu uglavnom nepromijenjene. Tzv. hrvatski skijaški tjedan, koji najčešće počinje nekoliko dana poslije Nove godine i poklapa se s posljednjim tjednom zimskih praznika u hrvatskim školama, na većini skijališta u Sloveniji, Austriji i Italiji špica je zimske turističke sezone, kada su svi kapaciteti popunjeni. Prema procjenama turističkih agencija čak 90 posto svih hrvatskih skijaša na zimovanje odlazi upravo u tom terminu kada su i cijene najviše. Oni koji će na planine krenuti samo dva tjedna kasnije smještaj će platiti bar 30 posto jeftinije.

Slovenija treća

No, zato su i ove godine mnogi hrvatski skijaši hotele i apartmane rezervirali preko agencija nekoliko mjeseci unaprijed pa su kupnjom takvih first minute aranžmana uštedjeli 20 do 30 posto u odnosu na one koji su u potragu za smještajem krenuli u posljednji trenutak.

Najviše Hrvata na skijanje ide u Austriju, oko 40 posto, a podjednako ih bira i Italiju. Na trećem mjestu je Slovenija, a slijede Francuska pa Bosna i Hercegovina, Bugarska i Češka koje spadaju u nešto jeftinije destinacije. Četveročlanu obitelj sedmodnevno skijanje u Austriji ili Italiji u prvoj polovici siječnja ne može koštati u apartmanu manje od 10.000 kuna, čak i ako su smješteni u najjeftinijim, a većinu hrane nose od kuće i sami kuhaju.

U tom će slučaju na smještaj potrošiti između 4000 i 5000 kuna. Značajan su trošak, naime, skijaške karte, koje u Austriji stoje oko 280 eura za tjedan dana po osobi, a tko nema skijašku opremu, najam skija, pancerica i štapova platit će barem stotinjak eura.

Četveročlana obitelj koja se odluči za hotelski smještaj s polupansionom u hotelu s tri zvjezdice mora računati na trošak od barem 15.000 kuna, čemu treba dodati i putne troškove. Mnogima su znatan trošak i izdaci za piće, izlaske i zabavu, po čemu alpska zimovališta nipošto nisu jeftina, odnosno ugostiteljske su usluge ondje mnogo skuplje nego na hrvatskom Jadranu ljeti. Recimo, da četveročlana obitelj ne štedi uopće i smještena je u boljem apartmanu, hrani se po dobrim restoranima i pije skupa piće, potrošit će definitivno i 30 tisuća kuna.

Radnik s prosječnom hrvatskom plaćom ide na Kupres ili Jahorinu za 1000 kuna tjedno

Hrvatski skijaši plićeg džepa stoga sve više odlaze u BiH, posebno na Jahorinu, koja je, istina, skuplja nego prije nekoliko godina, ali se apartmani nude već za 1000 kuna tjedno, a i izvanpansionska ponuda je znatno povoljnija nego u Alpama. Tu su i Bjelašnica, Vlašić i Kupres.

Najveći nedostatak tih destinacija je loša infrastruktura, odnosno mali broj žičara i nedovoljno umjetnog snijega, no situacija se iz godine u godinu popravlja, što vrijedi i za najpopularnija srbijanska skijališta Kopaonik, Staru planinu i Zlatibor.

Od austrijskih skijališta najviše se Hrvata očekuje u Bad Kleinkirchheimu i Nassfeldu, dok je u Italiji najpopularniji Kronplatz, koji neki odmilja zovu i Cro-platz, a mnogi odlaze i u Madonnu di Campiglio, Alta Badiju, Cortinu d’Ampezzo, Bormio, Sestriere, Livigno…

Kranjska gora, Mariborsko Pohorje, Vogel, Krvavec i Rogla među hrvatskim su ljubiteljima snježnih radosti najpoželjnije slovenske destinacije, u koje zbog blizine mnogi Zagrepčani idu i na vikend ili čak na jednodnevno skijanje.

20. travanj 2024 08:19