StoryEditorOCM
ForumKRALJEVSKI SKANDALI DILJEM EUROPE

Španjolski kralj prao je novac uz pomoć svoje ljubavnice, a švedski princ zaljubio se u manekenku iz reality showa koja se slikala kao od majke rođena

Piše 100POSTO.HR
13. siječnja 2019. - 15:07
kralj

Iako najviše znamo o britanskoj kraljevskoj obitelji, ne treba zaboraviti da je Europa puna monarhija i da stanje nije bolje ni u jednoj palači diljem kontinenta - barem što se tiče skandala.

Samo prošla godina bila je prilično zanimljiva u europskim dvorcima.

Krajem 2018. saznali smo za dramatičan razvod luksemburškog princa Louisa. Nakon deset godina braka s princezom Tessy, iz kojeg imaju dvoje djece, Louis se preselio u Pariz, gdje živi u obiteljskom stanu u kojem ima poslugu. Iako ima diplomu iz psihologije i komunikacija, pilotsku licencu i karijeru u vojsci, Louis je na sudu rekao kako ima poteškoća s pronalaženjem posla pa zato ne može plaćati višu alimentaciju za svoje sinove. Kaže i da traži posao, ali tržište je opako i nisu svi poslodavci oduševljeni njegovom titulom luksemburškog princa.

Getty Images

Getty Images

Louis ide na šest odmora godišnje za koje mu otac daje dodatni džeparac, a za to vrijeme odsjeda u obiteljskim nekretninama, koje su po cijeloj Europi i svijetu. Na sudu je princ rekao kako "avionske karte za odmore plaća sam". Njegovi roditelji, vojvoda Henri i vojvotkinja Maria Teresa, plaćaju školovanje njegovih sinova te sve troškove zdravstvenog osiguranja.

Luksemburg nije jedini koji se crvenio zbog svojih monarha.

Španjolska je donedavno imala princezu Cristinu, no nakon što se saznalo da su ona i suprug među optuženima za korupcijski skandal, njezin brat kralj Felipe VI oduzeo joj je titulu i prekinuo sve odnose s njom. Cristina i njezin muž, bivši rukometaš Iñaki Urdangarin, optuženi su za pronevjeru novca preko neprofitne sportske organizacije na čijem su bili čelu, navodno su utajili porez, a oprali su i oko 5,6 milijuna eura iz javnih fondova.

Getty Images

Getty Images

A njihov otac, Juan Carlos, koji je u korist sina abdicirao 2014. godine, prošlog je ljeta bio glavni akter u sličnoj aferi. Njega je monegaška aristokratkinja Corinna zu Sayn-Wittgenstein optužila za pronevjeru novca, a nakon toga krenula je i službena istraga. Corinna se godinama spominjala kao navodna ljubavnica nekadašnjeg španjolskog kralja, a novinarima je dostavila snimke razgovora iz kojih je jasno kako je on počinio više kaznenih djela.

Juan Carlos je tako navodno koristio njezino ime kako bi u Maroku kupio nekretnine, a raznim prevarama i pronevjerama skupio je solidno bogatstvo koje je sakrio u nekoliko švicarskih banaka, i to na računima svog rođaka Alvara d'Orléans Bourbona.

Također, navodno je počinio poreznu prevaru te zadržao novac od nekih poslova s državom.

Getty Images

Getty Images

Corinna tvrdi kako je Juan Carlos uzeo više od 80 milijuna eura preko ugovora sa Saudijskom Arabijom za građenje pruge od Riyada do Medine. Uzeo je dio novca od ugovora vrijednog 210 milijuna eura jer je htio razvesti se od kraljice Sofije i vjenčati se s Corinnom.

Juan Carlos bio je omiljen u narodu, no svi skandali pridonijeli su padu popularnosti cijele kraljevske obitelji u Španjolskoj, a slučaj pronevjere još nije do kraja istražen.

Danska kraljevska obitelj nije bila imuna na skandale. Početkom prošle godine preminuo je princ Henrik, suprug kraljice Margarete, koji je cijeloga života bio frustriran time što nema titulu kralja i ovlasti kao njegova žena. Skandal nije u samoj toj činjenici, nego u tome što je otvoreno o tome pričao novinarima, kad god je stigao.

Getty Images

Getty Images

A kad je preminuo, otkriveno je kako je njegova posljednja želja bila da ga sahrane u njegovoj rodnoj Francuskoj (rodio se kao Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat u gradiću blizu Bordeauxa), a ne pored supruge u Danskoj.

"Nismo bili ravnopravni za života, pa ne želim ni da budemo u smrti", navodno je izjavio.

Iako je švedski princ Carl Philip danas uzorni obiteljski čovjek, njegovoj obitelji nije bilo lako s njim. Imao je buntovnu fazu u kojoj je partijao gdje i kad god je stigao. A kad je objavio da će se vjenčati, cijela je zemlja bila u šoku. Princ se zaljubio u pučanku Sofiju Hellqvist, manekenku koja je široj javnosti bila poznata po svom sudjelovanju u reality showu.

Čim se saznalo za njezinu vezu, tabloidi su se dočepali njezinih golišavih fotografija, no kraljevska je obitelj stopirala njihovu objavu. Danas su njih dvoje omiljeni u Švedskoj, pogotovo otkad su svoj Instagram otvorili javnosti.

18. travanj 2024 02:54