StoryEditorOCM
ForumDRAMA U LONDONU

Sporazum o Brexitu neslavno je propao

Piše Jutarnji.hr
15. siječnja 2019. - 22:31
Theresa May

S 432 glasova PROTIV, 202 glasova ZA, Theresa May nije uspjela pridobiti simpatije potrebnih 320 zastupnika Donjega doma za njegovo usvajanje. Najveći je to poraz vlade u povijesti britanske demokracije, odbijen s većinom od 230 zastupnika. S obzirom na to da je dosadašnji rekord držala manjinska laburistička vlada iz 1924. godine s 166 glasova protiv, premijerka May će sa svojim Sporazumom ući u povijest - prenosi Jutarnji.hr.

- Smatram da je jedino rješenje za izlazak iz ove krize raspisivanje prijevremenih izbora – rekao je vođa britanskih laburista Jeremy Corbin, pozvavši kolege zastupnike da glasuju protiv usvajanja sporazuma.

- Vaš govor gospodine Corbyn nalikuje vašem stavu o Brexitu; iscrpan je u kritici, ali mu nedostaje sadržaja - odgovorila je premijerka na kritike iz redova oporbe, pozvavši pritom ostale laburiste da se ogluše na upute stranačkog vodstva i glasuju za usvajanje sporazuma i 'bolju budućnost Britanije'.

Šokirana neočekivano velikim brojem glasova protiv usvajanja Sporazuma o Brexitu, Theresa May je sama pozvala zastupnike da glasaju o povjerenju njezinoj vladi, koje bi se na dnevnom redu Donjeg doma trebalo naći već sutra. S njom se složio i lider opozicije Jeremy Corbyn.

- Ovo je katastrofalan poraz. Donji dom je presudio vladinom sporazumu - slavodobitno je zaključio Corbyn.

Na dnevnom je redu prvo bilo planirano glasanje o četiri amandmana.

Prvi je prijedlog došao iz redova laburista, a predložili su ga Corbyn i Keir Starmer. Riječ je o mehanizmu kojim bi se spriječila mogućnost izlaska iz Europske unije bez dogovora s Bruxellesom. Drugi prijedlog, tzv. amandman K, predložili su zastupnici Škotske nacionalne stranke (SNP), nadajući se da će uspjeti odgoditi implementaciju Članka 50. kako bi se moglo pronaći kvalitetnije rješenje za izlazak iz Unije.

Zabrinuti zbog tzv. irskog zaštitnog mehanizma, torijevci vođeni Edwardom Leighom, predložili su amandmane B i R kojima se željelo ograničiti izuzimanje Sjeverne Irske, britanskog teritorija na irskom otoku, iz uvjeta koji će biti implementirani na ostatak države.

- Vlada trenutno nije u mogućnosti usvojiti predloženi amandman, ali smo spremni pronaći bolje i kreativnije rješenje u najkraćem mogućem roku - odgovorila je premijerka May na prijedlog zastupnika Leigha, pohvalivši pritom njegov angažman.

Konačno, posljednji je amandman predložio zastupnik iz redova torijevskih 'brexitovaca' John Baron, koji zahtjeva da London zadrži konačnu odluku o ukidanju irskog mehanizma.

Unatoč tome što je inicijalno bilo planirano da će se glasati o sva četiri amandmana, glasovalo se samo o onome kojega je predložio Baron. No, amandman je bio odlučno odbijen; protiv njegova usvajanja bilo je 600 zastupnika, dok je za njegovo usvajanje bilo njih 24. Važno je pritom naglasiti da zastupnici nisu nužno bili protiv samog prijedloga, već su željeli ukloniti sve 'prepreke' kako bi što prije na dnevni red došlo izglasavanje o sporazumu.

O ishodu glasovanja u Londonu, oglasili su se i europski dužnosnici.

- Ako je sporazum nemoguć i nitko ne želi postići dogovor, tko će na kraju imati hrabrosti predložiti jedino pozitivno rješenje - rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na svom službenom Twitter profilu.

- Žao mi je vidjeti ovakav rezultat večerašnjeg glasovanja u Donjem domu. Apeliram na Ujedinjeno Kraljevstvo da u što skorijem roku definira svoj stav. Vrijeme Brexita se približava - izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u tweetu nedugo nakon objave rezultata.

Prema amandmanu kojeg su zastupnici parlamenta usvojili prošloga tjedna, britanska je vlada dužna u roku od tri dana ponuditi novi prijedlog kao 'plan B' koji bi imao veće šanse za usvajanje. Ukoliko to ne uspije pravovremeno učiniti, Donji dom britanskog parlamenta oformio bi poseban odbor koji bi preuzeo kontrolu nad Brexitom i predložio svoj prijedlog sporazuma.

Međutim, ovaj tjedan bi mogli obilježiti različiti scenariji koji još uvijek nisu u potpunosti isključeni. Ideja o raspisivanju drugog referenduma postaje sve popularnija. Čak i zaštitno lice ideje izlaska iz Europske unije, Nigel Farage, smatra da je to trenutno najizglednija opcija.

- Da se trebam kladiti na nešto, kladio bi se da će se uskoro raspisati još jedan referendum o Brexitu, šansa za to je velika - rekao je Farage za britansku emisiju This Morning, dodavši da vjeruje da bi u tom slučaju podrška napuštanju Europske unije bila još veća.

Podsjetimo, od Brexita nas dijele još samo 73 dana. Ujedinjeno Kraljevstvo bi prema sadašnjem planu Uniju trebalo napustiti 29. ožujka.

19. travanj 2024 07:04